Yerli piyade tüfeği için ilk adım atıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2009 16:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'nun (MKE) Türk Silahlı Kuvvetleri için üretim yapacağı 7,62 Milli Modern Piyade Tüfeği'nin üretimi için protokol imzalandı. Bunun yanında Devlet Demir Yolları'nın tekerleklerinin MKE'de üretileceği müjdesi verildi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, MKE Genel Müdürü Ünal Önsipahioğlu, Kalekalıp Ltd. Şti. Müdürü Osman Okyay ve Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Murat Bayar arasında Milli Modern Piyade Tüfeği'nin üretimi için sözleşme imzalandı. Sözleşmenin imzalanmasının ardından programa katılanlara şilt ve plaket takdim edildi. Törene ayrıca Kırıkkale Milletvekilleri Turan Kıratlı ve Mustafa Özbayrak, Korgeneral Engin Alan, Korgeneral Hasan Kemal Yardımcı, Tuğgeneral Nevzat Kılınç, Vali Yardımcısı Hüseyin Kılözü, Belediye Başkan Vekili Ali Danış, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Ahmet Murat Çakmak, MKE Genel Müdür Yardımcısı İsmail Tohumcu ve Tıp Fakültesi Dekanı Sedat Kaygusuz ile çok sayıda davetli katıldı.

MKE tesislerinde gerçekleşen sözleşme töreninde açılış konuşmasını yapan kurumun genel müdürü Önsipahioğlu, çalışmaları hakkında davetlilere geniş bilgi verdi. Sipahioğlu, "Milli Modern Piyade Tüfeği projesinde Kalekalıp şirketi alt yüklenici firmamız oldu. İlk aşamada 30 ay içerisinde 50 tüfek, ikinci aşamada 200 tüfek ve 30 ay sonunda tamamı üretilecek. MKE olarak bugün tarihi bir sözleşmeye imza atıyoruz. Hiçbir ülkenin ismi ve imzası olmadan tamamen kendi imalatımızla bu tüfeği üreteceğiz. Son model silahların üretimine öncülük edeceğiz." dedi.

Türk tarihi için önemli bir adım attıklarını belirten Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de, "Büyük gayretler sonucunda buna ulaştık. Parayı veren sanayi müsteşarlığı fonu bu merasimi orada yapacaktık. Ama MKE Kırıkkale ile o kadar özdeşleşmiş ki burada yaptık. MKE'nin yönetiminin merasimden hazır bulunması bizleri mutlu etti. Özgü tasarım piyade tüfeği üretmekle, kritik ürünleri hem kendi silahlı kuvvetlerimizin hem de yabancı silahlı kuvvetlerine girmesi böylece sağlanmıştır. Türk Silahlı kuvvetlerimiz için mili tüfeği tasarlayıp mal etmeyi gurur verici bir büyük adım olarak görmekteyiz." diye konuştu. Gönül, Devlet Demir Yolları'nın tekerleklerini de artık MKE'nin yapacağını müjdeledi.

Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Murat Bayar ise, "Modern Piyade Tüfeği Projesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modern piyade tüfeği ihtiyacının yurt içi geliştirme yoluyla gerçekleştirilmesini öngörmektedir. Proje ile; gece ile gündüz, her türlü arazi, hava şartlarında etkin, süratli ve sıhhatli ateş gücü sağlayacak." bilgisini verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber