SSK'dan 'İlk kök hücre ameliyatı'

Haber Giriş : 06 Aralık 2004 11:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep SSK Hastanesi'nde Türkiye'de ilk kez bir şeker hastasına kök hücre ameliyatı yapıldı.

İki yıl önce şeker hastalığından dolayı sağ bacağında kan dolaşımının durması nedeniyle ayak baş parmağı kesilen Hüseyin Sökmen'in (49), sol bacağında da kan dolaşımı durdu. Gaziantep SSK Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. Turgut Kırkgöz, Sökmen'in ayağı kesilmeden kök hücre nakli ile ameliyat edilmesi için merkezi Hollanda'da bulunan Celles 4 Health Laboratuar'ı ile temas kurdu. Hollanda'daki Laboratuvarı'nın sahibi Dr. Carnellis Kleinbloesem, Hüseyin Sökmen'e kök hücre nakli için Gaziantep'e geldi. Şeker hastası Sökmen, Dr. Kleinbloesem başkanlığındaki Gaziantep SSK, Mersin ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakülteleri hastanelerinde görevli 12 doktor tarafından ameliyat edildi. Başarılı geçen ameliyat sayesinde Sökmen'in ayağı kök hücre enjekte edilerek kesilmekten kurtarıldı.

SSK Hastanesi Ortopedi Dr. Turgut Kırköz, yaptığı açıklamada, şeker hastası ve sigara tiryakisi olan Sökmen'in daha önce sağ bacağındaki kan dolaşımının durması nedeniyle baş parmağının kesildiğini hatırlatarak, "İlk önce sağ ayağının kesilmesi buradaki doktorlar tarafından uygun görüldü. Ancak son çare olarak kök hücre yapılabilmesi için Hollanda'daki laboratuara başvuruldu. SSK Hastanesi ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Hastalıkları Ana Bilim Dalı doktorları, hastadan kemik iliği alarak, Hollanda'daki laboratuara gönderdi. Hollanda'daki GMP standartlarındaki laboratuarda kemik iliğinden kök hücreler ayrışımı yapıldı. Ayrıştırılan kök hücreler gençleştirilip Gaziantep SSK Hastanesi'ne gönderildi. Ameliyatı, laboratuarın sahibi Prof.Dr. Carnellis Kleinbloesem başkanlığında gerçekleştirdik" dedi.

Dr. Kırköz, ameliyatın başarılı geçtiğini belirterek, "Türkiye'de ilk defa bir hastaya, genel ve lokal anestezi uygulanmadan sadece ağrı kesici iğne yapılarak daha önceden hazırlanmış olan kök hücreler, bir saatlik operasyonla enjekte edildi. Hastamız da operasyonun her saniyesini izledi. Hüseyin Sökmen, 3 aylık bir tedaviden sonra ölü damarlarının canlanması ve hücrelerin yenilenmesiyle sağlığına kavuşacak. Ameliyat sırasında tamamen Prof. Dr. Kleinbloesem tarafından geliştirilen ve hücrelerin daha hızlı gelişmesini sağlayan jel ürünü de ilk kez burada hasta üzerinde uygulayarak, dünyada bir ilk gerçekleştirildi" ifadelerini kullandı.

Ameliyatı yapan ekipte yer alan Gaziantep SSK Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. Turgut Kırkgöz, Türkiye'de ilk kez GPM şartlarında bir laboratuarda ayrıştırılmış kök hücre enjekte edilmesinin son derece önemli olduğunu ifade ederek, "Fakir ve muhtaç olan hastaya ameliyatta kullanılan ve fiyatı 12 milyar lira olan kök hücre, Hollanda'daki laboratuar tarafından ücretsiz karşılandı" şeklinde konuştu

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber