33 şehidin dosyası Ergenekon Davası'nda

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 27 Ocak 2009 19:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bingöl'de şehit edilen 33 askerin dosyası Ergenekon Davası'na gönderildi. Savcı Öz, 11 sanıklı jitem dosyasından bilgi belge istedi.

Elazığ - Bingöl karayolunu 24 Mayıs 1993 tarihinde kesen PKK'lı teröristlerin şehit ettiği silahsız 33'ü askerin yanı sıra 3 öğretmen ve 2 kişiye ilişkin soruşturma dosyası, Ergenekon soruşturmasının yürütüldüğü İstanbul Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcılığı'nca istendi.

33 ASKERİN ŞEHİT EDİLMESİNE İLİŞKİN DOSYA İSTENDİ...

Ergenekon soruşturmasının yürütüldüğü İstanbul Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcılığı, Diyarbakır Başsavcılığı'na 'Çok İvedi' yazı gönderdi. Yazıda, "Hazırlık tahkikat dosyalarınız arasında yer alan soruşturma evrakı, ölü muayene raporları, otopsi raporları, olay yeri krokisi, olay yeri tespit tutanağı, olayın faili olarak bugüne kadar yakalanıp haklarında dava açılan sanıkların iddianamelerinden birer onaylı örneğin gönderilmesini arz ederim" denildi. Bunun üzerine faili meçhul dosyalar arasında bulunan söz konusu evrak ve belgelerin birer örneği Ergenekon davasında yargılanan ve halen soruşturmaları devam eden sanıkların dosyasına konulmak üzere İstanbul nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına gönderildi.

Gönderilen dosyada yer alan ölü muayene raporları ve otopsi tutanaklarına göre, 16 yıl önce Elazığ- Bingöl karayolunu Çevrimpınar Mevkii'nde PKK terör örgütü mensuplarınca otobüslerden indirilerek şehit edilen silahsız erbaş ve erlerin yanı sıra sivillerin bulunduğu belirtildi. Uzun menzilli silahlarla yakın atış mesafesi sonucu beyin ve organ harabiyeti sonucu meydana gelen kanama sonucu hayatlarını kaybedenler askerler Ramazan Akkaya, Mehmet Öztürk, Ertan Kaçar, Hüseyin Çelik, Mustafa Yılmaz, Nihat Odabaşı, Ercan Çobanoğlu, Uğur Bozacı, İbrahim Ertan, Hasan Gültutan, Haydar Aslan, Mevlüt Özkan, Şenol Cansız, Aydın Kuzey, Mustafa Koçanoğlu, Mustafa Sarıgöz, Cavit Yaman, Ali Arar, İlyas Uyar, Murat Menteş, Ahmet Arar, Hilmi Şahin, Şeref Tay, Adem Zöngür, Baki Umutlu, Murat Elibol, Mehmet Tura, Ahmet Apak, Hikmet Özdemir, Turgut Ergül olarak sıralandı. Saldırıda ayrıca öğretmenler Mehmet Birol, Abdullah Kara, Selahattin Aslan ile siviller Güzel Doğan, Sisi Özdemir, Erdal Akbaş'ın da öldürüldüğü yer alıyor.

Ergenekon soruşturması kapsamında gönderilen evraklar arasında PKK'nın bir dönem önde gelen isimlerinden Şemdin Sakık'ın iddianame, gerekçeli karar, savunma ve ifadelerinin de birer sureti de bulunuyor. Bir dönem terör örgütünün üst düzey elebaşılığını yapan ve helen Diyarbakır'da cezasısını çeken Sakık, iddianamede 140 ayrı eyleme bizzat katılmak ve talimat vermekle suçlanırken, bu eylemler arasında 33 askerin şehit edilmesi olayı da yer alıyor. Ancak Şemdin Sakık'ın ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldıktan sonra hakında hazırlanan 72 sayfalık gerekçeli kararda ise Sakık 191 eylemden sorumlu tutululurken, 33 asker olayından ise doğrudan sorumlu tutulmadı.

Ergenekon soruşturmasının ilk aşamasında soruşturmayı yürüten Savcı Zekeriya Öz, Diyarbakır'a gelerek E Tipi Cezaevi'nde Şemdin Sakık'ın konuyla ilgili özel ifadesini almıştı.

11 SANIKLI JİTEM DAVASI...

Ergenekon soruşturmasını yürüten savcı Zekeriya Öz, Diyarbakır'da 10 yıldır yargılaması devam eden 11 sanıklı JİTEM dosyasının incelemeye alınması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan talepte bulundu.

Güneydoğu'da 1988-1996 yılları arasında 'adam öldürmek, araç bombalamak, suikast, adam kaçırıp infaz etmek, fidye almak' gibi suçlardan haklarında ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açılan ve 10 yıldır Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılanan PKK itirafçıları İbrahim Babat, Adil Timurtaş, Recep Tiril, Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Hayrettin Toka, Fethi Çetin ve Abdulkadir Aygan ile jandarma istihbarat elemanları Mehmet Zahir Karadeniz, Lokman Gündüz ve korucu Faysal Şanlı ile ilgili Ergenekon savcısı Zerekiya Öz, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir yazı gönderdi.

Yazıda, dava dosyasının yargılamanın yapıldığı mahkemeden alınarak incelenip Ergenekon soruşturmasına esas olabilecek bilgi ve belgelerin ivedi olarak gönderilmesi istendi. Yazıda ayrıca Hasan Utanç, Hasan Caner ve Tahsin Sevim adlı 3 köylünün 16 Eylül 1989 tarihinde öldürülmesiyle ilgili avukat Tahir Elçi'nin gönderdiği dilekçede bu olayın failinin Albay Arif Doğan ve o dönem Silopi JİTEM Grup Komutanlığı'nda görev yapan bazı askerler olduğu iddia edildiği; hazırlanacak Ergenekon ek iddianamesinde Albay Arif Doğan ile ilgili suçlamalarda bu 3 cinayetinde soruşturumasının talep edilmesi nedeniyle dosyada Arif Doğan'a ilişkin bilgi ve belgeler ile 11 sanıklı dava iddianamesinin birer onaylı suretinin gönderilmesi istendi.

Bunun üzerine Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 4 klasörden oluşan JİTEM dosyası Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca mahkemeden istenip incelemeye alındı. Elde edilen bilgi ve belgeler ivedi olarak bizzat savcı Zekeriya Öz'e fakslanacak.Arif Doğan ile ilgili hazırlanacak olan Ergenekon ek iddianamesinde, 3 köylünün öldürülmesi olayına yer verilmemesi halinde dosya 16 Eylül 2009 tarihinde 20 yıllık zamanaşımı süresinin dolması nedeniyle ortadan kaldırılacak.

SAVCILIKTAN GÖREVSİZLİK KARARI

Bu arada adı geçen 3 köylünün öldürülmesiyle ilgili soruşturma yapan Şırnak'ın İdil İlçesi Cumhuriyet Başsavcılığı, olayın faillerinin Arif Doğan, Binbaşı Ahmet Cem Ersever, Yüzbaşı Sinan Yaşar, astsubay Şaban Bayram, itirafçı İbrahim Babat, korucu Faysal Şanlı ile kimlik ve sayıları tespit edilemeyen korucu, itirafçı ve kamu görevlileri olduğu gerekçesiyle, 8 Ocak 1999'da adı geçen sanıklarla ilgili dosyayı görevsizlik kararıyla, daha sonra kapatılan Diyarbakır DGM Başsavcılığı'na gönderdi.

AVUKATTAN SAVCI ÖZ'E FAKS

3 köylünün ölümüyle ilgili bu görevsizlik kararı köylüler adına müdahil olan avukat Tahir Elçi tarafından Ergenekon soruşturmasını yürüten savcı Öz'e faksla gönderildi. Elçi 3 sayfalık dilekçesinde şu görüşlere yer verdi:

"İdil savcılığının görevsizlik kararı incelendiğinde, bu kişilerin Ergenekon örgütünün kendisi, ya da aynı örgütün bir kanadı olduğu anlaşılacaktır. Bu görevsizlik kararı üzerine soruşturma başlatan Diyarbakır DGM Başsavcılığı, Arif Doğan, Hikmet Köksal ve diğer jandarma görevlilerinin ifadelerine başvurulmak üzere adres ve kimlik bilgilerini Genelkurmay Başkanlığı'ndan istemiş, ancak Genelkurmay konunun askeri nitelikli olmasından dolayı adli makamlarca bu konuda bir soruşturma yapılmasına gerek olmadığı belirterek, Arif Doğan ile ilgili bilgiler savcılığa verilmemiştir. Genelkurmay'ın bu yazısı üzerine sadece itirafçılar hakkında dava açılmıştır. Arif Doğan ve diğer görevliler hakkında kamu dava açılmadığı taktirde bu yıl itibariyle zamanaşımı süresinin dolması nedeniyle takibatın sürdürülmesine olanak kalmayacaktır. Bu nedenle talep ettiğiniz 11 sanıklı JİTEM dosyasındaki bilgi ve belgeler karşısında, hakkında Ergenekon örgütü kapsamında soruşturma yürütülen Arif Doğan hakkındaki iddianameye 3 köylünün öldürülmesi olayının da dahil edelerek dava açılmasını vekaleten talep ederiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber