Son bir ayda sokaklarda bulunan mühimmat

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Ocak 2009 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kaos cephanelikleri bu defa kazı yapılmadan bulundu

Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamındaki son iki operasyonda ortaya çıkan cephaneliklerin ardından ülkenin dört bir yanında 'terk edilmiş' bomba ve silahlar bulunuyor. Yol kenarlarından, ağaç diplerinden ve çöp bidonlarından lav silahı ve el bombaları toplanıyor.

Dün yine Başkent'te, bu kez boş araziye bırakılmış çok sayıda mühimmat bulundu. Anıt İş Merkezi önündeki çöp bidonundan çıkan 7 el bombası, 3 tüfek bombası, 3 sis bombası, 10 Lancaster bombası, 12 kutu (240 adet) M-16 mermisine polis el koydu. Aynı saatlerde Batıkent Ergazi Mahallesi 1. Cadde'deki arazide 461 adet Kalaşnikof mermisi, İstanbul Sultangazi'de de 800 adet M-16 mermisi bulundu. Güvenlik uzmanı Sedat Laçiner bu tür silahların bir terör örgütü tarafından rahatlıkla kullanılabileceğini belirtti. Laçiner, Ergenekon soruşturması kapsamında ele geçirilen mühimmatlara benzer silahlarla yakın tarihte çeşitli eylemler yapıldığına dikkat çekti.

Ankara'da bir ay içinde bulunan el bombası sayısı 53 oldu. Söz konusu mühimmat incelenmek üzere polis kriminal laboratuvarına gönderildi. Bomba ve mermilerin bulunduğu yerin Ergenekon soruşturmasının 11. dalgasında arama yapılan Şirinoğlu Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'ne yakın olması dikkat çekti. Öğle saatlerinde ise bu kez İstanbul'dan cephane haberi geldi. Gazi Mahallesi'nde bir çoban, baraj yolunun kenarında çok sayıda mermi olduğunu fark etti. Durumun polise bildirilmesinin ardından olay yerine gelen Terörle Mücadele ekipleri, topladıkları 800 adet M-16 mermisini kriminal laboratuvarına götürdü.

Ankara'da dün bulunan el bombalarının 3'ü MKE, 4'ü Alman yapımı. Batıkent'teki Anıt İş Merkezi'nde ele geçirilen bomba ve mermiler, Yarbay Mustafa Dönmez'in krokileri üzerine Yenikent'teki Zir Vadisi'nde çıkarılan mühimmatla benzerlik gösteriyor. Zir Vadisi'nde, tüfek bombaları ile çok sayıda MKE bombası bulunmuştu. Güvenlik güçleri, İbrahim Şahin'in evinden çıkan krokiler üzerinde yapılan incelemede Gölbaşı'nda toprağa gömülü halde 2 lav silahı, 2 kalıp TNT, 30 m/sn fitil, çoğu Uzi marka silahlara ait 8 bin mermi, 1 el bombası ve 22 sis bombası ele geçirmişti. Ardından Dönmez'in evindeki krokiler üzerine Yenikent'teki metruk bir evin bahçesi kazıldı. Bir çukur içerisinde 30 el bombası, 9 sis bombası, 10 aydınlatma fişeği ve 800'den fazla G-3 piyade tüfeği mermisi bulundu.

Mühimmatlar örgüt için çok uygun

Terör uzmanları ele geçirilen mühimmatların kullanıma hazır halde bulunmasının göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Terör uzmanı Sedat Laçiner, 'nostaljik amaçlı' saklanmayan bombalarla ilgili şu görüşleri dile getiriyor: "Örneğin sis yada el bombaları. Herhangi bir yere saldırıda rahatlıkla kullanılabilir. Kamuflajı çok zor değil. Atar kaçarsınız ve amacınıza ulaşabilirsiniz." Laçiner, Kalaşnikof, M-16 ve G-3 mermilerinin de büyük çaplı eylemlerden sonra güvenlik güçlerinden kaçmak için kullanılabileceğini kaydediyor. Güvenlik Uzmanı Doç. Dr. İhsan Bal ise TNT kalıpları, mermi, savunma ve taarruz tipi el bombalarının bir terör örgütü tarafından rahatlıkla kullanılabileceğini belirtiyor. Bal, ele geçirilen mühimmatların benzerleriyle Türkiye'de eylem yapıldığının altını çiziyor.

Sedat Güneç,Alper Sancar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber