Beykoz belediyesi memurlarına her ay 600 YTL sosyal denge tazminatı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Ocak 2009 09:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

28.01.2009 tarihinde Beykoz Belediyesinde Çalışan Memurlar için Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi BOSTAN ve Beykoz Belediye Başkanı Muharrem ERGÜL toplu sözleşme imzaladı.

Toplu sözleşmeye göre Beykoz Belediyesinde çalışan memurlar her ay sosyal denge tazminatı olarak 600 TL alacaklardır.

Ayrıca evlenme yardımı 700 TL, doğum yardımı 650 TL, yakacak yardımı 600 TL, giyecek yardımı 350 TL, yıllık izin yardımı 500 TL, öğrenim yardımı 500-700 TL, Ramazan ve Kurban Bayramlarında 600 TL ikramiye almaları toplu sözleşmede yer almaktadır.


İŞTE İMZALANAN SÖZLEŞME

BEYKOZ BELEDİYE BAŞKANLIĞI İLE TÜRKİYE YERELYÖNETİM HİZMETLERİ KOLU KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKASI ( TÜRK YEREL HİZMET-SEN) ARASINDA İMZALANAN TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ

MADDE 1 ? HUKUKİ DAYANAKLAR :

Kamu çalışanlarının sendikal hakları Türkiye'nin de imzaladığı hemen hemen bütün uluslararası belgelerde yer almaktadır. Sendikal hakların en önemli maddelerinden biri sayılan Toplu Pazarlık ise, imzalanan bu uluslararası ve evrensel hukuk belgelerinde tüm kamu çalışanları açısından temel bir hak olarak yer almıştır.

Anayasamızda kamu çalışanlarının idareyle amaçları doğrultusunda toplu görüşme yapabilecekleri belirtilmiş olup, T.B.M.M. ce 25 Haziran 2001 tarihinde, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

18 EKİM 1961 tarihinde Torino da imzalanmış ve 26 Şubat 1965 tarihinde yürürlüğe giren Avrupa Sosyal Haklar Sözleşmesini Türkiye 18 EKİM 1961 tarihinde imzalamış ve 16 Haziran 1989 tarihinde onaylayarak 04 Temmuz 1989 Gün ve 20215 Sayılı Resmi Gazetede yayımlamıştır.

Bu anlaşmanın 1 nci Bölümünün 5 nci Maddesi Tüm çalışanlar ve çalıştıranlar ekonomik ve sosyal çıkarlarını korumak amacıyla ulusal ve uluslararası kuruluşlar düzeyinde örgütlenme özgürlüğüne sahip olduğunu, 6 ncı maddesi ise Tüm Çalışan ve çalıştıranların Toplu Pazarlık hakkına sahip olduğunu belirtmektedir.

1919 Yılında kurulmuş bulunan ve Dünya kuruluşları arasında, Çalışan-Çalıştıran ve Hükümet üçlüsünün temsilcileri bakımından tek kuruluş olan Uluslar arası çalışma Örgütü'ne ( İLO ) Türkiye 09.07.1932 yılında 726 sayılı genel kurul kararı ile üye olmuştur. 1944 yılında onaylanan Filadelfiya bildirisi, İLO' nun çalışmalarına yön verir. Bu bildiride emeğin ticari bir mal olmadığı, düşünce ve Sendika kurma özgürlüklerinin gelişmesinin ve ilerlemesinin esas unsurları olduğunu açıkça vurgular.

İLO Temel Haklar Bildirgesinin Uluslararası Çalışma konferansı bölümünün 1-a maddesi Sendikalaşma özgürlüğü ve toplu pazarlık hakkının etkin bir biçimde tanınmasını öngörmüştür.

1948 tarihli İLO sözleşmelerinden 87 sayılı Sendika Özgürlüğü ve Sendika Hakkının Korunması Sözleşmesini, Türkiye 25 Kasım 1992 tarih ve 3847 sayılı, kanun kararı ile kabul etmiş ve 25 Şubat 1993 tarih ve 21507 sayılı resmi gazetede yayımlamıştır.

Bu sözleşmenin 1 nci maddesi, sözleşmenin yürürlükte bulunduğu Uluslararası örgütünün her üyesi bu sözleşmedeki her hükmü yerine getirmeyi üsleneceğini, 2 nci maddesi ise, hiçbir ayrım yapılmaksızın tüm çalışanlara sendika kurma ve tüzüklerine uymak koşuluyla sendikalara üye olma hakkını tanımıştır. 8 nci maddesinin 2 nci fıkrası ise yasaların bu sözleşme ile öngörülen güvencelere zarar verecek şekilde uygulanamayacağını belirtmektedir. Türkiye 18 Haziran 1949 tarihli 98 sayılı Örgütlenme ve Toplu Pazarlık Hakkı sözleşmesini 08 Ağustos 1951 tarihinde 5834 kanun sayısı ile kabul etmiş ve 14 Ağustos 1951 tarih ve 7844 sayılı resmi gazetede yayımlamıştır.

Yine İLO sözleşmelerinden olan 151 sayılı Kamu Hizmetinde Örgütlenme Hakkının Korunması ve İstihdam Koşullarının Belirlenmesi Yöntemlerine ilişkin 1978 tarihli sözleşme de 25.02.1993 tarih ve 20507 sayılı Resmi Gazetede yayımlayarak yürürlüğe konulmuştur.

151 sayılı sözleşme, 87,98 ve 135 sayılı sözleşmelerde yer alan Sendika ve Toplu Pazarlık hakkı ile ilgili güvenceleri Devlet Memurlarına tanımakta;

Bilhassa 98 sayılı sözleşmenin Devlet Memurlarını sözleşme dışında tutan yorumlarına çözüm getirmeyi amaçlayan uluslararası bir belgedir.

Türkiye de Kamu çalışanları ile İşverenler arasında yapılan Toplu İş Sözleşmelerinde zaman zaman sorunlar yaşanmış ve bu sorunlara çözüm bulunması amacıyla durum İdari ve Adli Makamlara taşınmıştır.

Kamu çalışanları ile bir Belediyenin yapmış olduğu Toplu sözleşmeye yapılan şikâyet üzerine, Belediye sözleşmeyi iptal etmiş ve sendika da bu durumu 11 Ağustos 1998 tarihinde İLO ya iletmiştir.

İLO Örgütlenme Komitesi konuyu inceleyerek oy birliği ile kabul ettiği rapor İLO Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak İLO Resmi Gazetesinin 1999 sayısında yayımlamıştır. (Cilt LXXXII, 1999, Seri B, No.1 Paragraf 244- 269 ) İLO Yönetim Kurulu tarafından onaylanan karar, Sözleşme uyarınca ödemelerin yapılması ve Sözleşmenin uygulanmaması yönündeki emrin geri alınması yönündedir.

Böylelikle İLO Örgütlenme Özgürlüğü Komitesi Belediye Memurlarının Toplu Sözleşme İmzalama hakkını onaylamıştır.

07 Mayıs 2004 tarihinde Anayasanın 90 ncı maddesine ? Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalarla, kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınır? hükmü konulmuştur. İLO sözleşmeleri bu nitelikte ve kapsamdadır. Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası antlaşmalar kanun hükmünde olup bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurulamayacağı da kanun gereğidir.

Düzenleme, Türkiye'nin taraf olduğu tüm İnsan hakları sözleşmelerini kapsamaktadır. Diğer bir deyişle Türkiye'nin onaylamış olduğu tüm İLO sözleşmeleri bu kapsamdadır. Mevzuat açısından Uluslararası antlaşma ile Anayasanın çelişmesi durumunda bile Uluslararası anlaşma uygulanmak zorundadır. Nitekim Ankara 5 nci İdare Mahkemesinin 29 Haziran 2004 tarihinde oy birliği ile vermiş olduğu karar bu doğrultudadır.

İLO sözleşmesi iç mevzuatta gerekli değişiklikler yapılmadan ve uygulama esasları belirlenmeden kendiliğinden yürürlüğe girmekte ve bu sözleşmenin hükümleriyle çelişen iç mevzuat hükümleri zımnen mülga sayılmaktadır.

Anayasadaki yeni düzenlemeye yönelik olarak, bu kanunun madde gerekçesinde, ?Uygulamada usulüne göre yürürlüğe konulmuş insan haklarına ilişkin milletlerarası andlaşmalar ile kanun hükümlerinin çelişmesi halinde ortaya çıkacak bir uyuşmazlığın hallinde hangisine öncelik verileceği konusundaki tereddütlerin giderilmesi amacıyla 90 ıncı maddenin son fıkrasına hüküm eklenmektedir.? denilmiştir.

Anayasanın 90. maddesine eklenen fıkra, yoruma gerek bırakmaksızın, yasa ile uluslar arası andlaşmanın çelişmesi durumunda, andlaşmanın esas alınacağı ve öncelikle uygulanacağı, değişikliğin de konuyla ilgili ?tereddütlerin giderilmesi amacıyla? yapıldığı belirtilmektedir.

Kısaca, son Anayasa değişikliği ile birlikte sendikal hak ve özgürlükler açısından uluslararası belgeler ve sözleşmeler kanunlar karşısında öncelikle uygulama niteliği kazanmıştır. Yukarıda belirtilen ve onaylanan 98 sayılı ILO sözleşmesi iç hukukumuzla bütünleşerek bağlayıcılık kazanmıştır, dolayısıyla kamu emekçilerinin toplu sözleşme yapma hakları vardır.

Konuyla İlgili olarak Danıştay Birinci Dairesi (Esas No: 2005/1067, Karar No: 2005/1363) 17.11.2005 tarihli kararında,Yetkili Sendika ile Niğde Ulukışla Belediyesi arasında yapılan toplu sözleşmenin suç teşkil etmediğini, dolayısıyla kamu emekçileri sendikalarının toplu sözleşme yapmak hakkı olduğuna karar vermiştir.

Ayrıca, Zonguldak İdare Mahkemesi, (Esas No: 2006/633, Karar No: 2006/11142) 14.09.2006 tarihinde; ILO Sözleşmeleri ve Avrupa Sosyal Şartı'na atıfta bulunmuş ve bu sözleşmelerde kamu emekçilerinin toplu sözleşme hakkının bulunduğunu belirtmiş ve Anayasa'nın 90. maddesi gereği bu sözleşmelerin iç hukukta uygulanmasını öncelikli olduğunu kabul etmiştir.

Ulusal mahkemelerin yanı sıra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Gaziantep Belediyesi ile yapılan toplu sözleşme ile ilgili olarak, 21 Kasım 2006 tarihli kararında;

?35. AİHM, yerleşik içtihadının Toplu İş Sözleşmesi imzalama hakkının, Tüm Bel Sen için, üyelerinin çıkarlarını sağlama ve korumanın tek yolu olabileceğini göz ardı etmediği kanaatindedir. AİHM bununla ilgili olarak, sendika özgürlüğü ile Toplu İş Sözleşmesi imzalama özgürlüğü arasındaki organik bağın, Avrupa Sosyal Şartı içerisinde yer alan Bağımsız Uzmanlar Komitesi tarafından değerlendirildiğini tespit etmektedir. Bağımsız Uzmanlar Komitesi'ne göre, Sözleşmeci Devlet, Sosyal Şartın 5. maddesi uyarınca, çalışanların örgütlenme hakkına riayet etmezse, aynı Şart'tın 6. maddesinde ifade edilen toplu pazarlık hakkına da riayet edemez (Karar XIV-1, s. 419, [İrlanda], ibid, s. 179 [Danimarka] ve s. 530 [Malta]; Türkiye, Avrupa Sosyal Şartı'nın 5. ve 6. maddelerini uygulamayı halen kabul etmemiştir).

36. Bu ilkeler ışığında AİHM mevcut davada, olayların meydana geldiği dönemde pek çok argümanın, bu davada sözkonusu olan Toplu İş Sözleşmesinin başvuranların sendikal özgürlüğünün ayrılmaz bir parçasıymış gibi değerlendirilmesini sağlayacak yönde olduğu kanısındadır.

37. Yetkili sendika, öncelikle üyelerinin menfaat ve çıkarları için önemli olduğunu düşündüğü sorunlar hakkında bir Toplu İş Sözleşmesi imzalanması ve karşılıklı ödev ve zorunlulukların belirlenebilmesi amacıyla, anlaşmaya varılabilmesi için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ni ikna etmiştir.

38. Yapılan görüşmeler sonrasında, işverenle Yetkili sendika arasında bir Toplu İş Sözleşmesi imzalanmıştır. Yetkili sendika üyelerinin tamamının hak ve zorunlulukları, bu sözleşme çerçevesinde belirlenmiş ve güvence altına alınmıştır

.

39. Ayrıca imzalanan bu Sözleşme uygulamaya konulmuştur. Sözkonusu Toplu İş Sözleşmesi, taraflar arasında tartışma konusu oluşturan bazı mali hükümler dışında, iki yıl boyunca Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki iş ilişkilerini düzenlemiştir.

40. AİHM sonuç olarak, mevcut davada daha önce başvuranlarla işveren arasında imzalanmış olan Toplu İş Sözleşmesi'nin, Yetkili Sendika için, üyelerinin çıkarlarını sağlama ve korumanın tek olmasa da başlıca yolu olduğunu saptamakla yetinebilir. Dolayısıyla başvuran sendika ile İdare arasında imzalanan ve iki yıldır uygulanan Toplu İş Sözleşmesi'nin iptal edilmesi, AİHS'nin 11. maddesi uyarınca başvuranların dernek ve sendika kurma ve toplanma özgürlüklerine yapılan bir müdahaleyi teşkil etmektedir.? diyerek belediye memurlarının toplu sözleşme hakkının bulunduğunu belirtmiş ve bu hakkın ihlal edilmesi nedeniyle 20.000 euro tazminat ödenmesine karar vermiştir.

AİHM Kararları Bağlayıcıdır

AİHM kararları üye devletler için bağlayıcı niteliktedir. Çünkü, Türkiye Cumhuriyeti Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni 18 Mayıs 1954'de onayladı. (R.G. 19 Mart 1954-8662) onaylamıştır.

Sözleşmenin ?Kararların bağlayıcılığı ve uygulanması? başlıklı 46. Maddesi;

?1. Yüksek Sözleşmeci Taraflar, taraf oldukları davalarda Mahkemenin kesinleşmiş kararlarına uymayı taahhüt ederler.? hükmünü içermektedir. Dolayısıyla Sözleşmeyi onaylayan devletler, AİHM kararlarının da bağlayıcılığını kabul etmektedirler.

Tüm bu düzenlemeler, yargısal alanda oluşan gelişmeler ve içtihatlar ile memurların toplu sözleşme yapma hakkı ve memur toplu sözleşmeleri hukuki bir dayanak kazanmış bulunmaktadır.

MADDE 2 - TARAFLAR :

İşveren sıfatıyla Beykoz Belediye Başkanlığı, Çalışanlar adına Kamu-Sen Türk Yerel Hizmet Sendikası.

MADDE 3 ? TANIMLAR :

Bu Toplu İş Sözleşmesinde;

a) Beykoz Belediye Başkanlığı: İŞVEREN

b) İş yerinin tamamını işveren adına sevk ve idareye yetkili kişi: İŞVEREN TEMSİLCİSİ

c) Türkiye Yerel Yönetim Hizmetleri Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Yerel Hizmet-Sen) : SENDİKA

d) Türk Yerel Hizmet-Sen e bağlı Şube: İSTANBUL 2 NO.LU ŞUBE

e) BEYKOZ Belediyesi tüm çalışma alanı: İŞYERİ

f) Beykoz Belediye Başkanlığında çalışan Tüm Memurlar: ÇALIŞAN

Olarak tanımlanmıştır.

MADDE 4 ? SÖZLEŞMENİN KAPSAMI VE YARARLANMA KOŞULLARI :

1- Bu Toplu İş Sözleşmesinden Türk Yerel Hizmet ?Sen üyeleri yararlanır.

2- Toplu İş Sözleşmesinin imzalanmasından sonra işe girip sendikaya üye olanlar ile yine toplu iş sözleşmesinin imzalanmasından sonra sendikaya üye olanlar, üyeliklerinin sendika tarafından işverene yazı ile bildirildiği tarihten itibaren Toplu İş Sözleşmesinden yararlanırlar.

3- Toplu İş Sözleşmesinin imzalanması sırasında sendikaya üye olup, sonradan üyelikten ayrılanlar veya herhangi bir nedenle sendikadan ilişiği kesilenler isimleri sendika tarafından işverene veya işveren temsilcilerine bildirildiği tarihten itibaren Dayanışma aidatı ödemek suretiyle Toplu İş Sözleşmesinden yararlanırlar.

4- Toplu İş Sözleşmesinin imzası sırasında Türk Yerel Hizmet-Sen üyeleri %1, Türk Yerel Hizmet-Sen'e üye olmayıp başka sendikaya üye olanlar % 2,hiçbir sendikaya üye olmayanlar ile, sonradan işe başlayıp ta hiçbir sendika'ya üye olmayanlar %3, veya Toplu İŞ Sözleşmesinin imzalanması sırasında Yetkili Sendika TÜRK YEREL HİZMET-SEN' e üye olup ta sonradan ayrılıp başka sendikaya üye olanlar %2, hiçbir sendikaya üye olmayanlar ise % 3 oranında, Her Ay alacağı Mali ve Sosyal Haklar Yardımı(İyileştirme zammı) ndan dayanışma aidatı ödemek suretiyle yararlanırlar.

5 ? 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre geçici görevle çalışanlar geldikleri belediyede toplu sözleşmeden faydalanmıyorlarsa bu maddenin 2,3 ve 4 ncü fıkrasında belirlenen hükümler doğrultusunda dayanışma aidatı ödemek suretiyle yararlanırlar. Ancak 4 ncü madde kapsamında olanlar geldikleri Belediyede Toplu iş sözleşmesinden yararlanıyorlarsa bu Toplu sözleşme hükümlerinden yararlanamazlar.

MADDE ? 5 TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN AMACI:

Bu Toplu İş Sözleşmesi;

a)Çalışan personelin sosyal, ekonomik ve kültürel düzeylerini yükseltmeyi,

b)Ekonomik, demokratik, hukuksal, sosyal hak ve çıkarlarını koruyup

geliştirmeyi,

c)Sendika sayesinde çalışanların işsiz kalma korkusu olmadan geleceğe

güvenle bakmalarını sağlayacak iyi niyet ve güvenle taraflar arasında

doğabilecek farklılıkları görüşmeler yoluyla çözmeyi,

d)Çalışan personeli insanca yaşayabilecek seviyeye ulaştırmak, bu suretle

moral gücünü arttırarak daha verimli çalışmasını sağlamak, bilgi ve

becerisini geliştirmek, aynı işi yapan kişiler arasındaki dengeyi sağlamayı,

e)İşveren ile Sendika, yönetimin demokratik bir işlerliğe kavuşabilmesi için

çaba gösterir.

MADDE 6 - TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN BÜTÜNLÜĞÜ:

Bu Toplu İş Sözleşmesi, gerek maddelerinin açık anlamları ve gerekse değindiği bütün hususlarda geçerli olup, bölüm ve madde başlıkları maddelerin anlamını tamamlar.

MADDE 7 - YORUM:

Bu Toplu İş Sözleşmesi amacı dışında yorumlanamaz, taraflar yoruma gerekli gördükleri maddeleri öncelikle aralarında görüşerek ortak bir çözüm yolu bulmaya çalışırlar.

MADDE 8 - TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN YÜRÜTÜLMESİ:

Bu Toplu İş Sözleşmesinin yürütülmesi İşveren ve Sendikayla birlikte sağlanır. Sendika, Genel Merkez, Yönetim Kurulu, Şube Yönetim Kurulu, İşyeri Sendika Temsilcileri ve Birim Sendika sorumluları tarafından temsil edilir.

MADDE 9 ? UYUŞMAZLIKLARIN GİDERİLMESİ:

Taraflar uyuşmazlıkları aralarında görüşerek çözmeye çaba gösterirler, Bu amaçla yapılacak toplantı çağrısına karşı taraf uymak zorundadır. Çağrıda bulunan taraf görüşülmesini istediği konuları ve toplantı tarihini en az 5 (Beş) gün önceden karşı tarafa bildirir Taraflar arasında uyuşma sağlanmazsa işveren ve sendika uyuşmazlık konularını görüşmek üzere 10 (On) gün içinde bir araya gelir. Bu görüşmelerden sonuç alınmadığı takdirde hukuki her türlü mücadele yöntemlerini seçme ve deneme uygulama hakları saklıdır.

MADDE 10 ? YÜRÜRLÜLÜK VE SÜRE:

a) Bu Toplu İş Sözleşmesi 1 (Bir) Yıl süreli olup, 01.01.2009 tarihinde başlar, 31.12.2009 tarihinde sona erer.

b) Yeni Sözleşme görüşmelerine en erken eski sözleşmenin bitim tarihinden 30 (Otuz) gün önce başlanır.

c) Yeni Sözleşme imzalanıncaya kadar eski sözleşme geçerlidir.

MADDE 11 ? İŞVERENİN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ:

a) İşveren Toplu İş Sözleşmesine aykırı olmamak üzere işin tanzimini iş yerinin sevk ve idaresi ile ilgili kararlar almaya yetkilidir.

b) İş yerinde iş sağlığı, iş güvenliği v.b. çalışma koşulları ile ilgili gereken her türlü önlemi eksiksiz almakla yükümlüdür.

c) Çalışanların tüm haklarını zamanında noksansız olarak yerine getirmekle yükümlüdür.

d) Sendikal çalışmalar konusunda çalışanlara ve sendikaya, sendikayı temsil yetkisine sahip kişilere her türlü kolaylığı sağlar.

e) İşveren temsilcileri kendi iş birimlerine bildirilen iş güvenliği ve çalışanları ilgilendiren her türlü bildiri, tamim ve talimatlar hakkında çalışanların imzasını almak suretiyle bilgi verir.

f) Çalışanların görevlerini yaparken (kast ve kişisel kusuru dışında) özel ve tüzel kişilere zarar vermeleri halinde aleyhlerine açılacak davalarda her türlü maddi yardımda bulunur.

g) 2688 Sayılı Kamu Görevlileri Kanunun Kurum İdarî Kurulları

başlıklı 22. maddesi gereğince İdarece kurum düzeyinde kamu görevlilerinin çalışma koşulları ve kanunların kamu görevlilerine eşit uygulanması konularında görüş bildirmek üzere, eşit sayıda kamu işveren vekili ile en çok üyeye sahip sendikaca, üyeleri arasından belirlenen temsilcilerin katıldığı kurum idarî kurulları oluşturulması zorunludur.. Bu kurullar yılda iki kez toplanır. İdare sözleşme hükümlerinin bütün memur çalışanlara eşit ve adaletli olarak uygulanmasından sorumlu olup sözleşmenin uygulanmasından kaynaklanacak ihtilafların son çözüm mercii kurum idari kurullarıdır.

MADDE 12 ? SENDİKANIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ:

a) Sendika, üyelerinin Toplu İş Sözleşmesine uymayan davranışlarını benimsemez ve gerekli önlemleri alır.

b) Bütün yönetici ve temsilcileri ile disiplinsizlik ve düzensizlikleri önlemek için her türlü çabayı gösterir.

c) Çalışma barışını korur, çıkacak anlaşmazlıkları görüşmeler yoluyla çözmeye çalışır.

d) Sendika kendilerine ait ilan panosunda sendika ve sendika şubelerince ilan edilecek yazı afiş v.s. lerden sorumludur.

MADDE 13 ? BAŞVURULARIN CEVAPLANDIRILMASI:

Sendika şube ve iş yeri temsilcilerinin her hangi bir konuda işveren veya işveren temsilcisine yazılı olarak müracaat etmeleri halinde işveren veya işveren temsilcisi bu yazılı müracaata en geç 15 (On beş) gün içerisinde cevap vermek zorundadır. Cevap vermediği takdirde özlük hakları saklı kalmak koşuluyla 2577 sayılı yasa geçerlidir.

MADDE 14- SOSYAL ÇALIŞMALARDA YARDIMCI OLMAK:

a) İşveren; Sendika şube ve işyeri temsilcileri doğrultusunda yapılacak sosyal

çalışmalarda ( Eğitim, Seminer v.s.) gerekli kolaylığı sağlar.

b) Sendikanın düzenleyeceği ve yapacağı her türlü gezi, tiyatro, sinema v.b her türlü faaliyetlerde gerekli kolaylığı sağlar.

MADDE 15 ? SENDİKA TEMSİLCİLİK ODASI TAHSİSİ:

İşveren; Sendika şube veya iş yeri temsilciliğine, telefonlu ve donanımı yapılmış vaziyette bir temsilci odası tahsis eder.

MADDE 16 ? İLAN PANOLARI:

İşveren; iş yerinde çalışanların kolayca görebileceği elverişli bir yerde sendikanın ilan ve duyurularını yapabileceği ilan panosu bulundurur.

MADDE 17 ? ÇALIŞANLARLA İLGİLİ BİLDİRİMLER:

a) İşveren iş yerinde çalışanların ortak durumlarını ilgilendiren tüm bildiri, genelge ve tamimleri sendika iş yeri temsilciliğine de gönderir.

b) İşveren çalışanların isim listesini 4688 sayılı yasa hükümlerine göre sendikaya bildirmekle yükümlüdür.

MADDE 18 ? SENDİKA YÖNETİCİ VE TEMSİLCİLERİNİN İŞYERİ

SENDİKAL ÇALIŞMALARI VE GÜVENCESİ:

a) Sendika ve ilgili şube yöneticileri ve işyeri temsilcileri iş yerinde sendikal çalışmalar da bulunur, işveren ve temsilcileri ile görüşmeler yapar.

b) Sendikanın ya da ilgili şubenin yönetiminde yer almış çalışan amirine bilgi vermek şartı ile belirli ve uygun sürelerle sendikal faaliyetleri için iş yerinden ayrılabilirler.

c) Sendika, ilgili şube yöneticileri, iş yeri temsilcileri sendikal faaliyetler için imkânlar ölçüsünde iş yerinin binek aracından yararlanırlar.

d) İş yerinde çalışan sendika ve ilgili şubenin yönetim denetim, sendika iş yeri temsilcileri ve sendika birim sorumluları yasal sendika faaliyetleri nedeniyle cezalandırılamaz.

MADDE 19 ? SENDİKA ÜYELERİNİN HAKLARI:

a) İlişik kesme durumu hariç, çalışanın onayı olmadan işveren çalışanın ücretini kendi alacağı ile mahsup edemez. Parasal hata durumu dışında çalışana hak edilenden fazla bir ödeme yapılmış ise ilgili kanun hükümleri uygulanır.

b) Bu sözleşme süresi içinde Türk Yerel Hizmet-Sen üyesi olmayanlara toplu iş Sözleşmesi hükümleri dışında bir uygulama yapılması halinde aynı işlem Türk Yerel Hizmet-Sen üyelerine de uygulanır.

MADDE 20 ? ÜYELİK AİDATI:

İşveren, Toplu İş Sözleşme hükümlerinden yararlanan sendika üyesi kamu görevlilerine İşverence her ay verilen Mali ve Sosyal Haklar yardımından %1, diğer sendika üyelerinden %3, Hiçbir sendikaya üye olmayanlardan ise %4 oranında dayanışma aidatı keserek yasada belirtilen süre içersinde sendikanın bildireceği sendika hesabına aktarmakla yükümlüdür.

MADDE 21 ? KREŞ (ÇOCUK BAKIM EVİ):

a) Bu Toplu iş sözleşmesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren İşverenin mevcut ya da açacağı kreş, anaokulundan çalışanların çocuklarının yararlanma koşulları (indirimli veya ücretsiz) Kurum İdari Kurullarında görüşülerek çözüme kavuşturulur.

b) Çocukların sağlık kontrolleri, sürekli ve düzenli olarak işverence yaptırılır.

c) Çocuk bakım evlerinin her türlü ihtiyacı işverence karşılanır.

d) Çocuk bakım evlerinde çalışacak uzman, pedagog ve öğretmenlerde Milli Eğitim Bakanlığı kriterleri aranır.

MADDE 22 ? SOSYAL HAKLAR:

a) İşveren ile sendika, çalışan personelinin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocuklarının, İşverenin kuruluşlarından, sosyal tesislerinden ( Beytaş, Spor Kompleksi, Kültür Merkezinde bulunan Sinema, Tiyatro, Düğün salonu, Nikâh Salonu v.b. ) ücretsiz veya indirimli yararlanması için Kurum İdari Kurullarında görüşerek bir çözüme ulaştırır.

b) İşveren, Çalışan personelini yabancı dil öğrenmeye teşvik etmek amacıyla personelini yabancı dil kursuna gitmeye teşvik eder ve bununla ilgili kararları Kurum İdari Kurulları alır.

MADDE 23 AYLIK SOSYAL DENGE

a) Fiilen Görev Yapan Başkan Yardımcılarına ve

Birim Müdürlerine aylık net : 700,00-TL

b) Diğer bütün memurlara aylık net : 600,00-TL

c) İhale Komisyon üyelerine Açık İhale usulü ile yapılan

ihalelerde oturum başı net : 75,00-TL

d) Fiilen görev yapan Veznedarlara aylık net : 100,00-TL

e) Mesai saatleri dışında performans gösteren Müdür ve memurlara Belediye Başkanı veya Başkan yardımcısının teklifi üzerine Belediye Başkanının vereceği onay doğrultusunda a ve b maddelerine göre ek ödenek verilir.

f) Memurlar arasından atanan Başkan Yardımcısının maaşı, Meclis Üyeleri arasından atanan Başkan Yardımcılarının aldığı maaşa eşitlenecek şekilde sosyal denge ödeneği ödenir.

g) İdare tarafından müdür olarak görevlendirilen personelin maaşı kadrolu müdür maaşına denkleştirilir.

MADDE 24 ? YEMEK YARDIMI:

İşveren çalışanlara besleyici ve temiz yemek çıkartır. 3 (Üç) İşveren biri Doktor ve 3 (Üç) Sendikanın belirleyeceği Toplam 6 (Altı) kişiden oluşan komisyon tarafından denetlenmesi yapılır. Komisyon imzadan itibaren en geç 30 (Otuz) gün içersinde oluşturulur. Komisyon aylık olarak İşveren veya Temsilcisine rapor verir.

MADDE 25- ULAŞIM:

a) Belediye kendi çalışanlarının ulaşımını sağlamak amacıyla servis aracı işletmeye koyar ve tüm çalışanlar ücretsiz olarak bu hizmetten faydalanır. güzergâh çalışanlarla ortak olarak belirlenir.

b) İşveren mesai saatleri dışında göreve çağırdığı personele araç tahsis etmek zorundadır.

MADDE 26 ? EVLENME YARDIMI:

İşveren çalışanlara evlenmeleri halinde net 700,00 (Yedi yüz)TL. Evlenme yardımı öder.

MADDE 27 ? DOĞUM YARDIMI:

İşveren çalışanların doğan çocukları için net 650,00 (Altıyüzelli)TL. Doğum yardımı yapar.

MADDE 28 ? YAKACAK YARDIMI:

İşveren yakacak yardımı olarak yılda bir kez Ağustos Ayında net 600,00 (Altı yüz) TL nakit olarak öder.

MADDE 29 ? GİYECEK YARDIMI:

İşveren çalışanlara yılda bir kez olmak üzere Nisan Ayında net 350,00 (Üçyüzelli)TL. Giyecek yardımı olarak öder

MADDE 30 ? YILLIK İZİN YARDIMI:

İşveren çalışanına yıllık izin ücreti olarak Mayıs Ayında net 500,00 ( Beş yüz) TL öder.

MADDE 31 ? ÖĞRENİM YARDIMI:

İşveren, her yıl Eylül Ayında Örgün Eğitimde Okuyan; İlköğrenimde çocuğu okuyan çalışanına net 500,00 (beş yüz)TL. Lisede çocuğu olan çalışanına net 600,00 (Altı yüz )TL. Yüksek okulda çocuğu okuyan çalışanına net 700,00 (Yedi yüz ) TL. Öğrenim görüp görmediğine bakılmaksızın çocuğu engelli olan çalışanına net 700,00 (Yedi yüz)TL öder.

MADDE 32 ? İKRAMİYE:

İşveren Ramazan Bayramında net 500,00 (beşyüz) TL.sı. Kurban Bayramında net 600,00 (Altı yüz) TL.sı öder.

MADDE 33 ? SÖZLEŞME HÜKÜMLERİNDEN YARARLANDIRILMAMA ŞARTLARI

Aşağıdaki durumlarda personel, bu sözleşmenin mali hükümlerinden yararlandırılamaz.

a) 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 119.maddesi gereğince haklarında düzenlenen sicil raporlarında sicil notu ortalaması 60'ın altında olanlar, olumsuz sicil alması halinde altı ay süreyle sözleşmenin mali hükümlerinden yararlandırılmazlar.

b) 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 137.maddesi gereğince görevden uzaklaştırılan memurlar bu süre içinde sözleşmeyle sağlanan mali hükümlerinden yararlandırılmazlar.

c) 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125.maddesinin A bendi gereğince haklarında uyarma cezası verilenler, bir ay boyunca bu sözleşmenin mali hükümlerinden yararlandırılmazlar.

d) 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125.maddesinin B bendi gereğince haklarında kınama cezası verilenler, iki ay boyunca bu sözleşmenin mali hükümlerinden yararlandırılmazlar.

e) 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125.maddesinin C bendi gereğince haklarında Aylıktan Kesme cezası verilenler, beş ay boyunca bu sözleşmenin mali hükümlerinden yararlandırılmazlar.

f) 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125.maddesinin D bendi gereğince haklarında Kademe İlerlemesinin Durdurulması cezası verilenler, aldığı ceza süresince bu sözleşmenin mali hükümlerinden yararlandırılmazlar.

g) Ücretsiz izin alanlar görevden uzak kaldıkları sürece bu sözleşmeden yararlandırılamazlar.

h) Mazeretsiz olarak 1 ay içerisinde toplam 1 saat işyerinden uzak kalana (geç gelerek veya erken ayrılarak) bunu üç kez tekrarlaması halinde o ay içerisindeki Aylık Sosyal Denge Yardımı ödenmez.

MADDE - 34 :

Bu Toplu Sözleşmede yer almayan konular günün koşullarına göre gelişebilecek ve değişebilecek sosyal, özlük ve ekonomik sorunlar Kurum İdari Kurullarında görüşülerek çözüme kavuşturulur.

Bu Toplu İş Sözleşmesi 34 (Otuzdört) Ana Maddeden ibaret olup, taraflarca ?/.../2009 tarihinde imza altına alınmıştır.

İşveren Sendika

Muharrem ERGÜL Hanefi BOSTAN

Beykoz Belediye Başkanı Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı

Semih TÜYSÜZ

İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı

Ali KAMA

İşyeri Temsilcisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber