Adliyede 'uzlaşın barışın' devri

Haber Giriş : 07 Aralık 2004 06:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gözaltı süresinin kısalması, bölge mahkemeleri, avukat ve savcıya soru sorma hakkı tanıyan çapraz sorgu sistemi gibi yenilikleri beraberinde getiren yeni Ceza Muhakemesi Kanunu, bir ilke imza atıyor. Mahkemelerin yükünü azaltmak için başlatılacak yeni uygulamanın adı "Uzlaşma".

2005'te başlayacak
Buna göre davalı ve davacı, avukatları ve savcı tarafından atanan görevli ile önce uzlaşmaya çalışacak. Eğer davalı ile davacı aasında çözüm bulunursa şikayet mahkemeye gitmeden çözüme ulaşacak. Yeni uygulama 1 Nisan 2005'den itibaren hayata geçecek. Savcı önce tarafları uzlaştırmaya çalışacak ve bu gerçekleşirse mahkemeye gerek kalmayacak. Uzlaşma görüşmesine davalı, davacı, her iki tarafın avukatları ve savcı tarafından tayin edilen bir başka avukat daha katılacak. Bütün uzlaşmalar gizli yapılacak ve tutanak tutulacak. Mahkemelerin üzerindeki yükü büyük ölçüde azaltacak olan 'Uzlaşma yöntemi' uygulanmaya başlayınca, takibi şikayete bağlı suç oluştuğunda hemen dava açılmayacak. Hakaret, küfür, tokat atma, aile içi hırsızlık, 15-18 yaş grubundaki gençlerin rızaya dayalı cinsel ilişkiye girmeleri şikayete bağlı suçlardan bazıları. İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahri Öztürk, yeni sistemle mahkemeye intikal edecek dava sayısında önemli oranda bir düşüş gerçekleşeceğini belirterek, mahkemelerin üzerindeki yükün azalacağını söylüyor.

Çapraz sorgu
CMUK'taki bir başka yenilik ise Çapraz Sorgu Sistemi. Türkiye'de mahkemelerde savcı ve avukatlar tanık, sanık ya da bilirkişiye doğrudan soru soramıyordu. Çıkan kanunla savcı ya da avukat bu kişilere ne, nerede, nasıl, kim gibi soruları yöneltebilecek.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber