İtfaiyecilerden kesilen para faiziyle ödenecek

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 01 Şubat 2009 22:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Utku BOLULU/İZMİR, (DHA)

AYLIKLARINDAN yemek kesintisi yapılmasına karşı açtıkları davalarda 3 mahkemeden aleyhlerinde karar çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde kadrolu 200 itfaiyeciyi 4'üncü mahkeme haklı buldu.

İtfaiyeciler adına dava açan Avukat Enis Dinçeroğlu'nun başvurusunu değerlendiren İzmir 1'inci İdare Mahkemesi, işlemin iptaline ve önümüzdeki Mart ayından itibaren bugüne kadar aylıklarından kesilen aylık 190'ar TL'nin yasal faiziyle birlikte ödenmesini karar verdi.

Yemek bedeli kesintisi krizi İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nda görevli 200 itfaiyecinin geçen yılın Mart ayındaki aylıklarındaki uygulamayla başladı. İtfaiyeciler aylıklarının 190 TL eksik yatması üzerine belediye yönetimine itiraz ederek, kesintinin ödenmesini istedi. Büyükşehir Belediyesi, uygulamanın Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği'nden kaynaklandığını belirtti. Olumlu yanıt alamayan itfaiyeciler tek tek iptal davası açtı. Toplam 200 itfayecinin davaları İzmir 1, 2, 3 ve 4'üncü idare mahkemelerine dağıtıldı. İzmir 2, 3 ve 4'üncü İdare Mahkemesi, İtfaiye Yönetmeliği ve Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmelikleri'ne göre, itfaiyecilerin aylıklarından yemek kesintisi yapılmasında kanun ve yönetmeliklere aykırılık olmadığını belirtti. Bu nedenle de itfaiyecilerin taleplerini reddetti.

İtfaiyecilerin tükenen umutlarına Avukat Enis Dinçeroğlu'nun İzmir 1'inci İdare Mahkemesi'ne yaptığı başvuru çare oldu. Mahkeme, itfaiyecileri, hukukçulara göre, ?içtihad' yaratacak gerekçelerle haklı buldu. İtfaiye eri İsmail Karakaya'nın 800 TL'lik aylığının 190 TL'sinin yemek bedeli olarak kesilmesi nedeniyle açılan bu davanda Mahkeme, itfaiye erinin 24 saat iş 48 saat istiharatla genel istihdamın dışında özel koşularla çalıştığına dikkat çekti.

Mahkeme, bu nedenle, genel istihdam edilen personele uygulanan yönetmelik hükümlerine itiraz eden itfaiyecinin isteminin reddine ilişkin belediye işleminde hukuka uyarlık bulunmadığını vurguladı. Ayrıca, 800 TL'lik aylığın yüzde 20 azalmasına neden olan uygulamasının özlük haklarına yönelik ciddi sonuçlar doğurduğundan, özlük haklarına yönelik değişikliklerin yönetmelikle değil yasa ile yapılması gerektiğinden işlemin hukuka aykırı olduğu kararına varan Mahkeme, itfaiyeciyi haklı buldu.

Davacının 2008 Mart ayından itibaren aylığından kesilmeye başlanan yemek gideri tutarının yasal faiziyle Karakaya'ya ödenmesine karar veren İzmir 1. İdare Mahkemesi, kesinti işlemini iptal etti.

Mahkemenin bu kararına davlarını kaybeden diğer itfaiyeciler de sevindi. Büyükşehir Belediyesi'nin karara itirazının sonucunu bekleyecek olan itfaiyeciler, kaybettikleri davalara da itiraz etmeye başladı. Danıştay, İzmir 1'inci İdare Mahkemesi kararını haklı bulursa, karar hem İzmir itfaiyecileri hem de Türkiye'deki itfaiyecilere örnek oluşturacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber