Mortgage altı ay sonra başlar

Haber Giriş : 08 Aralık 2004 05:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar, Türkiye'de 'mortgage'ın tam zamanı olduğunu belirterek, ekonomideki olumlu gelişmelerle sistemin çalışması için uygun zeminin oluştuğunu vurguladı. Cansızlar, bir süredir gündemde olan mortgage sisteminin uygulanabilirliği konusundaki açıklamalarıyla SABAH'ın yürüttüğü ucuz konut kampanyasına da destek verdi. Cansızlar, kampanyanın vatandaşları aydınlattığını belirtti. Sistemin Türkiye ekonomisi oturdukça işlerlik kazanacağını vurgulayan Cansızlar, bu gelişmenin ise yavaş yavaş gerçekleştiğini savundu. Cansızlar, "Makro ekonomik gelişmeler de bunu doğruluyor. Özellikle istikrar ortamının sağlandığı yönünde olumlu sinyaller alınıyor. Sistem oturdukça daha fazla vatandaşımızın konut sahibi olması mümkün olacak" dedi. Mortgage'ın bir finansman modeli olduğunun altını çizen Cansızlar, sistemin hayata geçmesinin ardından giderek artan oranda vatandaşların konut sahibi olabileceğini kaydetti.

SAHİPLİK ORANI ARTACAK
Cansızlar, mortgage'ın bir hayal ürünü olmadığını vurgulayarak şunları söyledi: "Mortgage sistemi dünyada yeni de değil. 100 yılı aşkın bir süredir hem Batılı ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde kullanılan bir konut edindirme finans yöntemlerinden bir tanesi." Mortgage'ın taksitle ev satın almaktan farklılıklarını ortaya koyan Cansızlar, modelin daha çok sermaye piyasalarının ilgilendirmesi nedeniyle teknik ve yasal altyapı çalışmalarını hızlandırdıklarını kaydetti.

2005'İN İKİNCİ YARISINDA
Siyasi istikrarın olmadığı ve ekonominin inişli çıkışlı seyir izlediği bir ülkede sistemin zaten işleyemeyeceğini de hatırlatan Cansızlar, "Sadece bankaya yönelik olarak da sistem çalışmaz. Türkiye'de 'mortgage'ın zamanı geldi. SPK uzunca bir süredir altyapı hazırlıklarını yapıyor. Sanırım bu ay içinde kanun taslağı hazırlanacak ve hükümete sunulacak. Benim tahminim 2005'in ikinci yarısından itibaren sistemin hayata geçeceği yönünde" diye konuştu. Yabancı yatırımcıların da Türkiye'deki mortgage hazırlıklarını yakından takip ettiğini belirten Cansızlar, "Yabancıların ilgisi büyük. Mortgage'ı yakından takip ettiklerini biliyoruz. Artık uluslararası yatırımcılara açık, bu yatırımcıları Türkiye'ye getirecek bir sistem var" dedi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber