50/D'liler kadro istiyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Şubat 2009 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Rektör atamalarının ardından üniversitelerdeki kadrolaşma tartışmalarına bir yenisi daha eklendi. Üniversitelere asistan alımının kurallarını değiştiren YÖK, sayıları 18 bine yaklaşan mevcut asistanlara da kapıyı gösterdi. İstanbul Üniversitesi'nde örgütlenen asistanlar 'Akademide badem bıyık devri kapıda' diyor.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) 31 Temmuz 2008'de çıkardığı yönetmelikle üniversitelere öğretim elemanı dışındaki kadroların alımına ve naklen atanmasına ilişkin kuralları yeniden düzenledi. Bu düzenlemeyle birlikte Türkiye'de tıp fakülteleri ve enstitülerde çalışanlar da dahil 18 bin araştırma görevlisinin üniversite ile ilişiğinin kesilmesi gündeme geldi. YÖK Kanunu'nun 50 d maddesine göre çalıştırılan asistanların eğitimlerinin tamamlanmasıyla birlikte işlerine son verilecek.

Son düzenlemeyle birlikte Türkiye işsizler ordusuna binlerce doktoralı katılacak. İstanbul Üniversitesi'nde örgütlenen araştırma görevlileri 'Anti 50 d' adlı grup alltında mücadelelerini yürütüyor. Grup, konuyu yargıya taşıyarak, dava açtı.

Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Cemil Ozasü, '12 Eylül'de kadrolarını tırpanlamak için 1402 de bu şekilde kullanılmıştı. Akademide badem bıyık devri kapıda' diye konuştu. İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Deniz Morva ise üniversitede kadrolaşmayı hedefleyen bu düzenlemeyle kendilerine harcanan onca emeğin ve birikimlerinin de boşa gideceğini ifade etti. Araştırma görevlisi Ali Şahin ise, 'Ankara'daki doğalgaz faciası AKP kadrolaşmasının boyutunu ortaya koydu. Gaz müdürünü gördünüz. Üniversitede de durumu buna çevirecekler' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber