Vergi tevkifatında düzenleme

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Şubat 2009 14:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Gelir Vergisi Kanununun vergi tevkifatına yönelik 94. maddesinde düzenleme yapıldı. Yetkililer, düzenlemeyle oranlarda değişikliğe gidilmediğini, Kurumlar Vergisi mükelleflerine yönelik ifadelerin ayıklanmasının amaçlandığını belirttiler.

Konuya ilişkin kararname, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Kararnameye göre, mevduat faizlerinden (kanunla kurulan dernek ve vakıflar, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar, kamu menfaatine yararlı dernekler ile dernek ve vakıf olmamakla birlikte; odalar, borsalar, meslek örgütleri ve bunların üst kuruluşları, siyasi partiler, emekli ve yardım sandıkları gibi vergi uygulamalarında dernek ve vakıf olarak kabul edilenler hariç, dernek ve vakıflar dahil) vergi kesintisi yüzde 15 olacak.

Faizsiz olarak kredi verenlere ödenen kar payları ile kar ve zarar ortaklığı belgesi karşılığı ödenen kar payları ve özel finans kurumlarınca kar ve zarara katılma hesabı karşılığında ödenen kar paylarında yüzde 15 vergi kesintisi yapılacak.

Her nevi tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerin geri alım ve satım taahhüdü ile iktisap veya elden çıkarılması karşılığında sağlanan menfaatlere de yüzde 15 stopaj uygulanacak.

Her tür tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerden elde edilen gelirlerden devlet tahvili ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlere sağlanan gelirlerden vergi kesintisi yapılmayacak, diğerlerine yüzde 10 kesinti uygulanacak.

Kararname, 1 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilen söz konusu menkul kıymetlerden elde edilen gelirlere uygulanmak üzere bugün yürürlüğe girdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber