Naklen öğretmen atamasındaki sıkıntı Meclise taşındı

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ancak öğretmen olmak isteyen adayların, öğretmenlik umutları neredeyse hayale dönüşmüştür. Çok az sayıda açılan kontenjan ve kriter olarak KPSS puanının değil hizmet süresinin esas alınmasından dolayı memur olarak çalışanlar büyük sıkıntı çekmektedir. Memurlar.net forum bölümünde dile getirilen görüşler bugün Meclis Genel Kuruluna taşınmıştır. Bakan Çelik soruna ilişkin olarak yaptığı konuşmada "her branş grubunun kendisine daha çok atama açılmasını istediğini" ifade etti. İşte Bakan Çelik'in açıklaması...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Şubat 2009 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAKAN ÇELİK: Kütahya Milletvekilimiz Sayın Alim Işık tarafından öğretmen atamalarıyla ilgili soru sorulmaktadır.

Değerli arkadaşlarım, çok sayıda öğretmen adayı vardır. Okullardan, üniversitelerden öğretmen adayları mezun olmaktadır ama bunlar niçin atanmamaktadır? Bu problem tabii sadece öğretmen arkadaşlarımız için geçerli değil. Türkiye'de ziraat fakültesini bitirmiş ama iş bulamamış, atanamamış binlerce insan var; iktisadi idari bilimleri bitiren, atanamamış insanlar var; veteriner hekimliklerini bitirmiş, atanamamış insanlar var. Her yıl en fazla kadro Millî Eğitim Bakanlığına tahsis edilmektedir ve ihtiyaç esaslı olarak bunlar atanmaktadır. Bunun detaylarını değerli arkadaşlarıma yazılı olarak arz edebilirim. Ama dediğim gibi, gerek açıktan gerek naklen de bu atamalar yapılmaktadır belli bir yüzdeyle. Şubatta yapacağımız atamada da belli bir sayıda açıktan atama yapacağız.

Kütahya Milletvekilimiz Sayın Alim Işık, yine teknik öğretmenlerin atamaları esas olmak üzere öğretmen atamalarıyla ilgili soru sormuştur.

Değerli arkadaşlar, bilim ve teknoloji alanında 2008 yılı ikinci atama döneminde 1.162 öğretmen; elektrik elektronik teknolojilerinde 30 öğretmen, öte yandan ahşap teknolojisinde 13, bilişim teknolojisinde 307, büro yönetimi ve sekreterlik bölümünde 3? Bunun çok detaylı bir dökümü var.

Mesleki ve teknik eğitim öğretmenlerinin çok fazla atanmamasının temel sebebi mesleki teknik eğitimde geçmişte yaşanan maalesef gerileme sürecidir. Geçmişte çok fazla öğretmen olduğu için o öğretmenleri şu anda istihdam ediyoruz. Ama mesleki ve teknik eğitimde yüzde 28'den yüzde 43'e geldik. Bu tırmanış devam edecektir ve bu tırmanışla birlikte, bu yükselmeyle birlikte mesleki ve teknik eğitim alanında da öğretmen atamalarına devam edeceğiz değerli arkadaşlar.

ALİM IŞIK (Kütahya) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.

Sayın Bakanım, ben de teşekkür ediyorum, ancak geçen yıl Mart ayına ait iki önergem de on bir aylık gecikmeden sonra, vermiş olduğunuz cevabı yüce Meclisin ve kamuoyunun takdirine sunuyorum.

Birinci önergem, devlet memuru olarak çalışırken eğitim fakültesini bitiren öğretmenlerimizin neden kurumlar arası geçiş kontenjanının düşük tutulduğu ve KPSS puanından yüksek bir not almasına rağmen, neden atamalarının ve başvurularının kabul edilmediği yönündeydi. Sorum çok sayıda öğretmenin neden atanmadığı şeklinde değil. Eğer buna bir açıklık getirirseniz daha da memnun olurum. Özellikle memur olarak çalışan ve istifa etmiş bulunan gençlerimizin sözleşmeli öğretmenlik için başvurularının dahi kabul edilmemesinin gerekçeleri nelerdir? Bu konuda bir açıklama yaparsanız memnun olurum.

İkincisi de, teknik eğitim fakültelerinden birinde dekanlık yapmış ve bunların durumunu yakından bilen birisi olarak söylüyorum. En eski bölümlerden birisi makine eğitimi bölümüdür. Bugün, on yıldır bir iki tane atama yapılan ve gerçekten birçok gencimizin işsiz olarak dolaştığı bir dönemi yaşıyoruz. Bunu da ele alırsanız sevinirim.

BAKAN ÇELİK: Sayın Işık'ın naklen öğretmen atamalarıyla ilgili, A veya B kurumunda memur olarak çalışıyor, eğitim fakültesini bitirmiş, pedagojik formasyonu var, bunu niye naklen almıyorsunuz? Almıyoruz diye bir şey yok, binlerce aldık, almaya da devam ediyoruz ama şimdi Sayın Işık takdir edersiniz ki ateş düştüğü yeri yakar. Şimdi işsiz bekleyen binlerce öğretmen adayının bulunduğundan siz de şikâyet ediyorsunuz. Eğer bütün kontenjanları o tarafa ayırırsanız yeni yeni mesleğe giren gençlere biz kontenjan bulamayız. Ayrıca, bakın şubat atamasında yine yapacağız, kadrolar boş, kadrolar dolmadığı zaman -çünkü onlar KPSS hükümlerine tabi değil- ben Bakan yetkisi kullanarak yine atamalar yapıyorum. Naklen atama süreci devam ediyor ama tabii, beden eğitimi öğretmenlerine sorarsanız en çok bizi atasın diyor, şimdi müzik öğretmenlerine sorarsanız en çok bizi atasın diyor, Türkçecilere sorarsanız, hangi branşa sorarsanız, en çok bizi atasın diyor, açıktan atama ve naklen atamalarda kontenjanların önemli bir kısmının onlara verilmesi gerektiğini söylüyorlar. Ama, bu konuda bir adil denge oluşturmak zorundayız. Bu dengeye riayet ettiğimizden emin olabilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber