Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzluk iddiası

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2009 12:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

HAMZA ERDOĞAN

DİYARBAKIR- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin 2007 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay, 100'den fazla usulsüzlük tespit etti. Belediyede meydana gelen kamu zararının 20 milyon TL. olduğu belirtildi.

Sayıştay, belediyelerde yaptığı rutin denetimleri çerçevesinde geçtiğimiz yılın ağustos ve eylül aylarında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin 2007 hesaplarını mercek altına aldı. Yaklaşık 2.5 ay süren incelemenin ardından Sayıştay müfettişleri, ihale yolsuzluğundan hayali faturalara, memurlara yapılan haksız ödemeden meclis üyelerinin aynı anda 2 ilde gösterilip ücret yazılmasına kadar tam 108 ayrı olayı içeren yolsuzluk ve usulsüzlük tespit etti. Sayıştay'ın, DTP'li Osman Baydemir'in başında bulunduğu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde tespit ettiği yolsuzluk ve usulsüzlüklerden bazıları şöyle:

CANLI HAYVAN BORSASI'NDA KAMU ZARARI

Mülkiyeti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait merkeze bağlı Çarıklı beldesinde bulunan Canlı Hayvan Borsası, Belediye Meclisi'nin 15.09.2006 tarih ve 124 sayılı kararı ile Diyarbakır Ticaret Borsası'na 3 yıllığına 956 bin TL'ye kiralanmasına karar verildi. Ardından, 27.09.2007'de sözleşme yapıldı. Ancak sözleşmeden sadece 15 gün sonra yani 11.10.2006 tarihinde Diyarbakır Ticaret Borsası, kiraladığı tesisleri 2 katını aşan miktarla 3 yıllığına tam 2 milyon 28 bin 700 TL'ye başka bir şirkete kiraya verdi. Böylece belediye, 2 hafta içinde 1 milyondan fazla bir zarara uğratıldı. Ayrıca, Büyükşehir Belediyesi, 956 bin TL'lik kira gelirinin sadece 3 aylık kirasını (317 bin 342 TL) almış. Üstelik Canlı Hayvan Borsası'nın kiralandıktan sonraki elektrik faturalarını Büyükşehir Belediyesi ödemiş. Böylece toplam 2 milyon TL'ye yakın bir zarar meydana gelmiş.

Sayıştay müfettişleri, söz konusu kiralama işlemine ilişkin raporun değerlendirme kısmına şu kaydı düşmüş: "Bir ay içinde gerçekleşen talep, başkanlık makamına arz, belediye meclisine sevk, meclis kararı, ticaret borsasına tahsis ve ardından başka şirkete kiralama işlemleri birlikte değerlendirildiğinde, söz konusu alanın tahsis aşamasında da Aklan? tarafından ticaret borsasından kiralanacağı anlaşılmakta olup, sorumluların kamu kaynağının etkili ve verimli kullanılması konusunda gerekli hassasiyeti göstermedikleri ve kamu zararına sebep oldukları anlaşılmaktadır."

ALINMAYAN BİTKİLERİN PARASI ÖDENDİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde yaşanan en ilginç yolsuzluklar arasında alınmadığı halde alınmış gibi gösterilen işler geliyor. Örneğin, Ayşenur Zarakolu Özgür Kadın Parkı'nda kullanmak üzere ihale yoluyla Sakarya Fidancılık ve Seracılık'a, 17.07.2006 tarihinde 106 kalem dış mekân bitkisi alım işi verildi. Ancak ilahe edilen bitkiler, teslim alınmadığı halde teslim alınmış gibi işlem yapılarak tutanak düzenlenip anında ödemesi yapıldı. Böylece Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, alınmayan bitkilerin karşılığı olarak tam 1 milyon 374 bin 700 TL'lik bir zarara uğratıldı.

MECLİS ÜYELERİ AYNI ANDA HEM ANKARA'DA HEM ANTALYA'DA

Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri, geçici görevle Diyarbakır dışında bulundukları günlerde defalarca komisyona katılmış gibi gösterilmiş. Üstelik bunlara huzur hakkı adı altında ücret ödenmiş. Örneğin, Meclis üyesi Sabahattin Kızılkan 21-26 Haziran 2007 tarihleri arasında Antalya'da olduğu halde İmar Komisyonu'na, 20- 25 Şubat tarihlerinde İstanbul'da olan Rıfat Özbek ise Ulaşım Komisyonu toplantılarına katılmış gibi gösterilerek ücret ödenmiş. Bununla yetinmeyen belediye bazı çalışanlarını ise aynı anda hem Ankara hem de Antalya'daki toplantılara katılmış gibi göstererek onlara yolluk, ek ücret demesinde bulunmuş. Bu yolla belediyenin kasasından çıkan rakam ise yaklaşık 100 bin TL.

MEMURLARA HER AY YAKLAŞIK BİN TL FAZLA ÖDEME YAPILMIŞ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Bel-Sen adlı memur sendikası temsilcileri arasında yapılan sözleşme gereği, memur statüsünde çalışan personele belediye bütçesinden 'sosyal denge yardımı" adı altında ödeme yapılması kararlaştırıldı. Buna göre, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, belediyede görevli memurlara her yaklaşık bin TL civarında ödeme yaptı. Bu yolla yaklaşık 2 milyon TL'lik bir zarar meydana geldi. Oysa 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre böyle bir ödemenin yapılması mümkün değil. Raporda bu durum açıkça eleştirilirken, Baydemir'in yetki gaspı yaptığına dikkat çekiliyor: "?Üst yönetici olarak Belediye Başkanı Osman Baydemir'in işveren sıfatıyla memur sendikası temsilcileri ile bu nitelikte bir ödemeye dayanak teşkil edecek bir sözleşme imzalaması mümkün olmadığı için, imzalanan sözleşme de sonuç doğurucu nitelikte değildir. Bu şekilde yapılmış bulunan idari tasarruf, aslında, merkezi hükümete ait olan bir yetkinin gaspı anlamına gelmektedir. Olmayan idari tasarrufa dayanılarak belediye memurlarına yapılan yardımlar kamu zararı niteliğindedir."

HAYALİ FATURALAR

11 Kasım 2007 tarihinde Diyarbakır'da düzenlenen "Belediyeler Sorunlarını Tartışıyor" konulu toplantıya katılanlardan Askeri Dağlı, Şamil Gazi Sevik ile Dağlıca Belediye Başkanı Ayhan Erkmen için ikişer günlük konaklama onayı alındığı halde, otel faturası ödenmesi gerekirken 9 gün üzerinden ödeme yapılmış. Yine 7. Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali Organizasyonu'nda da hayali faturalar düzenlendiği raporda ifade ediliyor. Buna göre, 25 kişilik İstanbul - Avrupa gidiş dönüş, 25 kişilik 5 yıldızlı otelde 6 günlük konaklama, 40 kişilik 4 yıldızlı otelde 6 günlük konaklama olmadığı halde olmuş gibi gösterilerek ödeme yapılmış. Bu yolla 500 bin TL civarında ödeme yapılmış.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber