Çelik: İhale yasası devletin elini kolunu bağlıyor

Haber Giriş : 08 Aralık 2004 15:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, mevcut İhale Yasası'nın devletin elini kolunu bağladığını, Türkiye'deki devlet yatırımların sürüncemede kaldığını söyledi.

Van'ın Özalp İlçesi'nde işadamı Orhan Özbey tarafından yaptırılan 'Ağabey Özbey Lisesi' Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de katıldığı bir törenle hizmete açıldı. Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Belediye Başkanı Burhan Yenigün, bazı kurum ve kuruluşların daire amirleri ile birlikte Özalp İlçesi'ne giden Bakan Çelik, öğrenci, öğretmen ve çok sayıda ilçe halkı tarafından okul bahçesinde davul zurnayla karşılandı. Kendisini karşılayanları selamlayan Bakan Çelik, okulun açılış kurdelesini işadamı Özbey ve Vali Tanılır ile birlikte kesti. Kurdele kesiminden sonra açılış töreninin yapıldığı çok amaçlı salona geçildi. Törende bir konuşma yapan işadamı Özbey, ilçenin hastane, elektrik ve kanalizasyon gibi eksikliklerini dile getirerek Bakan Çelik'ten destek istedi.

İlçede görev yapan mülki idarecilerin özverili çalışmalarda bulunduğunu da belirten Özbey, "Özalplı kardeşlerim burada hastane, elektrik gibi sorunlardan arınmış ve temiz yollarda yürüdükleri zaman ben İstanbul'da rahat ederim" dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan Bakan Çelik ise devlet yatırımlarında yaşanan sıkıntıları anlattı. İşadamı Özbey tarafından yaklaşık 130 günde yapılan bu yatırımın takdire şayan olduğunu ifade eden Bakan Çelik, mevcut İhale Yasası'nın devletin elini kolunu bağladığını söyledi. Türkiye'deki devlet yatırımlarının sürüncemede kaldığını belirten Bakan Çelik şöyle konuştu:

"Devlet yatırım ihalesinin bile 6 ay sürdüğü gözönünde bulundurursak, işadamı Orhan Özbey'ın yaptığı bu hizmetin ne kadar büyük olduğunu anlarız. Buraya yapılan yatırımın maddi olduğu kadar kısa sürede bitmesi de takdire şayandır. Milli Eğitim Bakanlığı olarak 7 Haziran 2004 tarihinde bir ilahe yaptık. Bu ihalenin hazırlık süreci aşağı yukarı bir yıla yakın sürdü. Çünkü mevcut İhale Yasası hükümetin elini kolunu bağlamıştır. İhale bitti, birileri bize 'Niye en ucuz teklifi verene ihaleyi vermediniz' diye sormaya başladı. Aslında Kamu İhale Yasası 'İhaleyi en ucuz teklifi verene verin' değil; 'En ekonomik olanı hangisi ise ona verin' diyor".

Konuşmasında, tüy bitmemiş yetimin hakkını çarçur etmeyeceklerini ve çocuklara mezar inşa etmeden sağlam bina yapmak görevleri olduğunu da kaydeden Bakan Çelik, "Biz artık eskiden olduğu gibi 'Bir okulun temelini atalım 5-10 senede mi biter' hesabını yapmıyoruz, 'Bu işi bir yılda bitireceksin, özürlüler için merdiveni, tuvaleti ve bahçe düzenlemesi yapılarak bize teslim edeceksiniz. Yıl içinde kesinlikle fiyat artışı olmayacak, zamanında teslim etmediğiniz takdirde ceza ödeyeceksin' diyoruz" şeklinde konuşmasını tamamladı.

Yapılan konuşmaların ardında Bakan Çelik, okul yaptıran işadamı Orhan Özbey'e bir teşekkür plaketi verdi. İlçe Kaymakamı Ömer Özcan da Bakan Çelik'e bir teşekkür plaketi ile kendi çekmiş olduğu bir fotoğraf tablosunu, Vali Tanılır ve işadamı Özbey'e de birer plaket verdi. Özalp Muhtarlar Derneği Başkanı Aydın Ahı da, Bakan Çelik'e bir el dokuma kilim hediye etti. Okulu da gezen Bakan Çelik daha sonra ilçeden ayrıldı.

İşadamı Orhan Özbey'in dedesi Ağabey Özbey adına yaptırdığı Ağabey Özbey Lisesi 16 derslik, fizik, kimya, bilgisayar, müzik ve resim-iş atölyeleri ile çok amaçlı salonu, revir, rehberlik servisi gibi toplam 43 mekanda oluşuyor. Halen 239 öğrencinin eğitim gördüğü okulda ikili eğitim yapılması halinde ise bin 80 öğrenci kapasitesine sahip olduğu, Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası çerçevesinde yapılan okul yaklaşık bir trilyon liraya mal olduğu kaydedildi

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber