Kirli hava yorgunluğa neden oluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Şubat 2009 16:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dış ortam kadar ev ve iş yerlerinde plastik, ahşap ürünler, yanan ocak ve sigaradan kaynaklanan iç ortam kirliliği de insan sağlığını olumsuz etkiliyor ve birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Özer, hava kirliliğinin bataklık, yanardağ gibi doğal yerlerden çıkan gazlar, fabrika ve konut bacalarından çıkan dumanlar ve egzoz gazlarından oluştuğunu söyledi. Doğal kirliliğin fazla etkili olmadığını ifade eden Prof. Dr. Özer, insan eliyle yapılan kirliliğin özellikle son yıllarda toplum sağlığını tehdit edici boyutlara ulaştığını bildirdi.

Dış ortam kadar ev ve iş yerlerinde plastik, işlenmiş ahşap ürünler, tüp ve doğal gazlı ocak, sigaradan kaynaklanan iç ortam kirliliğinin de insan sağlığını olumsuz etkilediğini ifade eden Özer, ''Bu etkenler de birçok hastalığa yol açabilir. İç ortam kirliliğinin önlenmesi veya etkisinin azaltılması için olabildiğince doğal ürünler kullanılması, sigara içilmemesi, havalandırmaya ağırlık verilmesi gerekiyor'' dedi. Kirli havada kül benzeri karbon partikülleri, sülfür ve azot bileşikleri gibi asitler bulunduğunu belirten Özer, şunları kaydetti:

''Bunlar insan sağlığını doğrudan etkileyen maddelerdir. Solunduğu için akciğerden başlar, kalp-damar rahatsızlıkları, kronik bronşit, KOAH, astım gibi hastalıklara yol açabilir. Kirlilik, genel sağlığı etkisi altına aldığı için insanları daha fazla yorar, yeterli düzeyde uykuya rağmen insan tam olarak dinlenemez. Uykusuzluk hali görülür. Köyde 7-8 saat uyuyan kişi dinç uyanabilir ancak kirliliğin yoğun olduğu kent merkezlerinde bu kadar uyku çoğu zaman yeterli gelmez. Saydığımız hastalıkları olan kişiler, kirlilikten daha fazla ve ciddi etkilenir. Bu yüzden kirliliğe fazla maruz kalmamaları gerekiyor. Kirliliğin yoğun olduğu akşam saatlerinde olabildiğince kapalı ortamlarda bulunmalarını öneriyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber