AB yasalarına göre, şoförlerin psikoteknik kartı almaları gerekiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Şubat 2009 17:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları gereği 2007 yılında yürürlüğe giren teklife göre, alkolden ve hızdan ehliyetini kaybeden şoförlerin haricinde tüm ticari araç kullanan şoförler psikoteknik ile sağlık belgesi almak zorunda.

Şoförlerin seyir halinde iken karşısına aniden çıkan herhangi bir durumda reflekslerini ve karar verme kabiliyetini gösteren psikoteknik kartı ile psikolog raporunun 5 yılda bir tazelenmesi gerekiyor.

Bu amaçla, Sivas'ın Suşehri ilçesinde ikamet eden ticari araç kullanıcılarına, Suşehri Şoförler ve Otomobilciler Odası'nda psikoteknik semineri verildi. Suşehri Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Süleyman Şen, konuyla ilgili açıklamasında, özel şirketten talep ettikleri psikoteknik görevlilerinin ilçede ticari araç kullanan şoförlere bilgilendirme toplantısı düzenlediğini belirtti. Daha önce otobüs ve tanker şoförlerinden istenen psikoteknik sertifikasının şimdi tüm ticari araç kullanan şoförlerden istendiğini ifade eden Şen, şunları söyledi:

"Sertifika almak isteyen şoförlerin Suşehri Şoförler ve Otomobilciler Odası'na müracaat etmesi sonucu özel şirket ile görüşmelerimiz neticesinde, şoförlerimizin mağdur olmaması için yetkilileri odamıza getirdik. Yetkililer, bu konu hakkında ilçede bulunan şoförlerimizi bilgilendirdi. Belge için müracaat eden şoförler gereken evraklarını teslim ettikleri takdirde 15-20 gün içerisinde bilgileri onaylanan ticari araç kullanan sürücülerin kartları teslim edilecektir."

Özel şirket tarafından gönderilen yetkililerden Anadolu Bölge Müdürü Serdar Güzel ise 1997 yılında Avrupa Birliği uyum yasalarına göre teklif verildiğini ve 2007 yılında yürürlüğe girdiğini ifade etti. Fakat denetlemesinin başlamadığını belirten Güzel, alkolden ve hızdan ehliyetini kaybeden şoförlerin haricinde tüm ticari araç kullanan şoförlerin bu psikoteknik ile sağlık belgesini almak zorunda olduğunu kaydetti.

Güzel, "Ticari araç kullanan şoförlere sağlık konusunda testler uygulanıyor. Bu testlerin amacı şoförlerin seyir halinde iken karşısına aniden çıkan herhangi bir durumda reflekslerini ve karar verme kabiliyetini ölçmektir. Bu bölge için ticari araç kullanan şoförler 3 fotoğraf ile birlikte ehliyetlerinin fotokopisi ile başvuru yapabilirler. Bunun karşılığında, psikoteknik kartı ile psikolog raporu veriyoruz. Her ticari araç kullanan şoförlerde bunun mecburi olarak bulunması gerekmektedir. Bu belgenin 5 yılda bir tazelenmesi gerekmektedir." dedi.

Daha sonra Suşehri Necip Karameşe Trafik Denetleme İstasyon Amiri Talat Karagöz, şoförlere, 'Kazalar Nasıl Meydana Gelir' konulu slayt gösterisi eşliğinde sunum yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber