Ambulansların geçiş üstünlüğü tartışma konusu oldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Şubat 2009 15:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya'da, durumu ağır olan hastanın ambulansla sevki sırasında meydana gelen ölümlü kazada ambulans şoförünün kusurlu bulunmasının ardından bazı 112 hızır acil ambulansları medikal vakalara müdahalede kırmızı ışıkta bekliyor.

5 Ocak'ta meydana gelen kazada, durumu 'kritik' olan Mustafa Gökkuşu (58) adlı hastayı Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez Kampüsü Yoğun Bakım Ünitesi'nden alarak sevk edildiği Korucuk'taki Merkez Kampüsu'na götüren 112 hızır acil ambulansı Prof. Dr. Sebahattin Zaim Bulvarı Karaman Kavşağı'nda işçi servisi ile çarpıştı. 1 kişinin ölümü 10 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kazada ambulans şoförü jandarma trafik ekibinin tuttuğu raporda kırmızı ışıkta geçtiği iddiasıyla 8'de 8 kusurlu bulundu.

Kendilerinin de benzer kazalarda suçlu bulunmasından tedirgin olan ambulans sürücüleri medikal vakalara müdahalede kırmızı ışıklarda durmaya başladı. Ancak ambulans sürücüleri kaza ve acil olaylarda ışıklardan kontrollü olarak geçiş yapıyor. Ambulansların içinde hasta varken ışıklarda beklemesi ise tartışmalara neden oldu.

HASTAYA MÜDAHALE ETME İLE KAZA KORKUSU ARASINDA SIKIŞIYORUZ

Ambulans şoförleri, olaylara müdahale sırasında yaptıkları kazalarda adli ve idari soruşturma geçirdikleri gerekçesiyle tedirgin olduklarını söyledi.

Bir an önce hastaya müdahale etme ile kaza yapma korkusu arasında sıkışıp kaldıklarını belirten ambulans şoförleri, çoğu zaman normal araç sürücüleri gibi işleme maruz kaldıklarını ifade etti.

Sakarya İl Sağlık Müdürü Hasan Bektaş, ambulansların kavşaklarda ilk geçiş önceliğine sahip araçlar olduğunu vurguladı.

Geçen ayki kazada ambulans şoförünün kırmızı ışıkta geçtiği gerekçesiyle 8'de 8 oranında kusurlu bulunmasının diğer ambulans şoförlerini tedirgin ettiğine dikkat çeken Bektaş, "Bize göre ambulansımız kontrollü geçiş yaparken bu kaza oldu. Komuta merkezimizdeki kayıtlarda ambulanslarımızın hızını GPRS sistemi üzerinden takip edip kayıt altına alıyoruz. Kayıtlarda ambulansın kavşağa yaklaştığında hızını 45 kilometreye kadar düşürdüğü görülüyor. Ambulans hızını düşürerek emniyet şeridinden kontrollü geçerken bu kaza oluyor. Ancak jandarma raporunda ambulans şoförünü kırmızı ışıkta geçtiği için 8'de 8 kusur verdi. Kazanın ardından ambulans şoförleri kırmızı ışıkta da kontrollü şekilde geçme hakları olduğu halde geçmişte bu şekilde suçlanmış olmalarının tedirginliği içinde kırmızı ışıkta bekliyorlar. Buda ambulansta bulunan hastanın yaşam riskini arttırıyor." diye konuştu.

Araç sürücülerinin ambulanslara öncelik tanımasını, ambulans şoförlerinin de geçiş üstünlüklerini diğer insanların hayatlarını riske atmadan kullanmaları gerektiğinin altını çizen Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ambulanslar ilk geçiş önceliğine sahip araçlar. Ancak kırmızı ışıkta geçmeye hakları yok. Kırmızı ışıkta yavaşlayıp kontrollü şekilde sirenleri çalar ve tepe ışıkları yanar halde kavşaktan geçmeleri gerekiyor. Bu esnada da sürücülerin ambulanslara öncelik vermeleri gerekiyor. Ambulanslar da can taşıyor. Bir an önce taşıdığı hastayı ilgili hastaneye yetiştirmesi gerekiyor. Ancak ambulans sürücüleri de diğer insanların hayatını riske sokmamalı. Biz ambulans şoförlerimize, can taşıdıklarını ve bu nedenle kullandıkları aracı dikkatli kullanmaları gerektiğini söyledik. Taşıdıkları insanların ve trafikteki diğer araç sürücülerinin kendi yakınlarıymış gibi düşünerek kimsenin hayatının riske sokmadan görevlerini yapmaları konusunda telkinde bulunduk."

TRAFİK KANUNUNDA GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ

Trafik Kanunu'nda geçiş üstünlüğü görev sırasında, belirli araç sürücülerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartı ile trafik kısıtlama veya yasaklarına bağlı olmamaları şeklinde tanımlanıyor.

Araçların görev halinde iken geçiş üstünlüğü hakkına sahip olduğu ifade edilen kanunda geçiş üstünlüğü hakkının halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak, duyurulur ve görünür geçiş üstünlüğü işaretini vermek şartı ile kullanılacağı belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber