Polis memuru, eğitim durumundan tayin davasını kazandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2009 11:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite sınavında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesini kazanan İzmir Çevik Kuvvette görevli polis memuru, Bolu'ya tayin talebine olumlu yanıt verilmeyince İçişleri Bakanlığı aleyhinde dava açtı.

İzmir 3. İdare Mahkemesi, polis memuru lehinde yürütmenin durdurulması kararı verdi.

Alınan bilgiye göre, İzmir Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru İ.D, 2008 yılı ÖSS'de Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünü kazandı.

Kazandığı bölüme kaydını yaptıran İ.D, naklinin üniversitenin bulunduğu Bolu'ya yaptırılmasını talep etti. Ancak bu talebin, polis memurunun zorunlu hizmet süresinin tamamlamadığı gerekçesiyle, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine uygun bulunmadı.

İ.D, avukatı Tolga Yurdakul vasıtasıyla İzmir 3. İdare Mahkemesine dava açtı.

İçişleri Bakanlığının savunmasında, zorunlu hizmet süresinin İzmir için 10 yıl olduğu, davacı polis memurunun ise İzmir'de henüz 1 yıl 6 ay hizmet gördüğü belirtilerek, davanın reddini istedi. Savunmada, polis memurlarının kendilerinin değil çocuklarının eğitimi nedeniyle yer değiştirilmesine imkan tanındığı belirtildi.

Savunmada idarenin, yüksek yapılan düzenlemeler ile görev alanını ilgilendiren alanlarda eğitim görmek isteyen personelin görevini aksatmadan eğitimine devam etmelerinin sağlandığı ifade edildi.

KARAR

İzmir 3. İdare Mahkemesi kararında, ?Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz? şeklindeki Anayasa'nın 42. maddesi 1. fıkrasına dikkati çekerek, şu ifadelere yer verildi:

?Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği uyarınca zaman dışı atamalarda polis memurlarının değil çocuklarının durumlarının dikkate alınacağı, davacının zorunlu hizmet süresini tamamladığı ileri sürülmüş ise de Anayasanın güvence altına aldığı eğitim ve öğretim hakkı ile yine Anayasa'nın 5. maddesinde devletin temel amaç ve görevleri arasında sayılan 'kişinin maddi ve manevi varlığının gelişmesi' arasındaki ilişki dikkate alındığında Anayasanın amir hükümleri karşısında bu durumun hukuki bir dayanak olarak gösterilme imkanı bulunmamaktadır.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde polis memuru olarak görev yapmakta olan davacının Bolu'ya nakil talebinin reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. İşlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceğinden yürütmenin durdurulmasına oy birliğiyle karar verildi.?

AVUKATIN DEĞERLENDİRMESİ

Polis memuru İ.D'nin avukat Tolga Yurdakul ise yalnızca İzmir'de benzeri 4 davanın bulunduğunu kaydederek, şunları söyledi:

?Polis memurlarının her zaman daha çok eğitim alması, kendilerini yetiştirmiş kişiler olması gerektiği belirtilir. Ancak uygulamada, üniversite eğitimi almak isteyen genç polis memurlarının önünde çeşitli engeller çıkarılabiliyor. Üniversite eğitiminin görevde aksamalara yol açacağı öne sürülüyor.

Polis memurunun da eğitim hakkından faydalanması gereken yurttaş olduğunu, kendilerini yetiştirmek, bir konuda uzmanlaşmak isteyen polis memuruna kolaylık sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu davayı pilot dava olarak açtık. Kesinleşmesi halinde tüm polisler için örnek karar olacak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber