Öğretmen bilgileri çalındı haberi ve ANKA'nın memurlar.net kaprisi

Bugün, memurlar.net'te önemli bir haber yer aldı. Haberde İLSİS veritabanının internete sızdırıldığı belirtilmekteydi. Haberimiz sonrasında Yalova Milletvekili Sayın İnce MEB'e bir soru önergesi verdi. Sayın İnce'nin soru önergesinde, memurlar.net'e atıfla, 13 soru yer almaktaydı. Ancak, bu soru önergesini haberleştiren ANKA ajansı, memurlar.net ifadelerini sansürleyerek abonelerine servis etti. ANKA'nın habercilik etiğini saygıyla karşılamıyor ve protesto ediyoruz. * 600 bin öğretmenin bilgisi rapidshare sitesine yüklendi * Hackerlar, İLSİS'in yalnızca bir 'duvar'ını aşabilmiş * MEB'den '600bin öğretmenin bilgileri çalındı' haberine inceleme * MEB'den 2. açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Şubat 2009 17:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İŞTE ANKA'NIN SANSÜRLEDİĞİ SORU ÖNERGESİNİN ORJİNAL HALİ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 12.02.2009

Muharrem İNCE
Yalova Milletvekili

Binlerce öğretmenin çalıştığı okul ile T.C. Kimlik Numaralarının yer aldığı bilgilerin, rar programıyla sıkıştırılarak ABD merkezli rapidshare.com adresine yüklendiği bilgileri www.memurlar.net adlı internet sitesinde yer almaktadır.

1- Bu bilgileri kimler hangi gerekçeyle başkalarının kullanımına açmıştır? Bakanlığınızda bu bilgilere kimler ulaşabilmektedir?
2- Ulaşım ya da dağıtım konusunda gerekli güvenlik önlemleri alınmış mıdır?
3- Milli Eğitim Bakanlığında öğretmen, öğrenci ve velilerin kişisel bilgilerini başkalarının kullanımına açan köstebek mi vardır? Bu bilgileri sızdıranların kimler olduğu, bu kişilerin bu bilgiler karşılığında menfaat temin edip etmediklerinin belirlenmesi, sorumluların cezalandırılması amacıyla bir soruşturma açılmış mıdır?
4- Eğitim Teknolojileri nezdinde OKS, SBS sınavları ve birçok konuda yaşanan skandalların sonunda olduğu gibi bu konuda da en küçük işlem yapılmayacak mıdır?
5- Sorumluların sorumsuzluklarının hukuki yaptırımları samimiyetle uygulanacak mıdır?
6- Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Bilişim Hizmetleri Daire Başkanlığında bu konuyla ilgili devam eden bir soruşturma var mıdır?
7- Tüm öğretmenlerin bu bilgileri bakanlık yetkililerine emanet iken Bakanlığınızda görevli tüm personelin tüm bilgilerinin internet ortamın da dolaşması bir Bakan olarak sizi rahatsız etmekte midir?
8- Bu bilgileri Bakanlığınız personeli tarafından sızdırılmadıysa, yukarıda adresini verdiğim sitede yayınlanmasının teknik açıklaması nedir?
9- Bu bilgiler Bakanlık personeli tarafından sızdırılmışsa ve bu bilgileri sızdıranların menfaat temin ettikleri yönündeki iddialar doğruysa, bu durum bürokratlarınızın da "tüccar siyaset" anlayışından etkilendiklerinin bir göstergesi midir?
10- Gerek İLSİS gerekse e-Okul sisteminde kayıtlı bilgilerin güvenliği nasıl sağlanmaktadır? Bu bilgiler nerede yedeklenmektedir? Yedekleme konusunda hangi ülkelerden destek alınmaktadır?
11- Milli Eğitim Bakanlığının veri tabanını oluşturan bu sistemlerdeki bilgilere başka yollarla da ulaşmak teknik olarak mümkün müdür?
12- Bu bilgilerin saklandığı Server'lerin yurt dışında olduğu doğru mudur? Doğru ise bu serverların bulunduğu ülke hangi ülkedir? Bu konuda gerekli güvenlik önlemleri alınmış mıdır?
13- SBS Sınav sonuçları öğrencilerin bilgisine sunulmuştur fakat sıralama sınavı olmadığı savıyla öğrencilerin Ülke-İl-İlçe ve Okulda kaçıncı sırada olduğunu gösteren bilgilerin, eğitim kuruluşu olmanın yanında ticari kuruluş olan Dershane ve Özel Okullar'a verildiği yönündeki bilgiler doğru mudur? Bu konuda bakanlığınızda bir inceleme yapılmış mıdır? Yapılacak mıdır?


MEMURLAR.NET'İN AÇIKLAMALARI

Bugün çok sayıda ziyaretçimiz söz konusu bilgilere nasıl ulaşılacağı konusunda tarafımıza soru yöneltmektedir. Ancak, söz konusu bilgilerin kötü niyetle kullanılması mümkün olduğundan ve ne gibi sonuçlara yol açacağı kestirilemediğinden, ilgili bilgilerin yer aldığı web sitesinin tam adresini ve verileri, kamu menfaati nedeniyle yayımlamıyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı Bakanlığı yetkilileri habere konu olayla ilgili memurlar.net ile iletişime geçmiş olup, kamusal yarar bağlamında, MEB'le bilgi alış verişi yapılmıştır. Bakanlığın tarafımıza bir bilgi ulaştırması halinde, bu bilgiyi memurlar.net ana sayfasından yayımlayacağız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber