Yeni anayasa paketi nisanda start alıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Şubat 2009 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nisanda anayasa değişikliği için düğmeye basan Erdoğan, yerel seçimlerden sonra anayasa değişikliğini tekrar gündeme getireceklerini ve uzlaşma arayacaklarını açıkladı..

Başbakan Tayyip Erdoğan, önümüzdeki ay yapılacak yerel seçimlerden sonra anayasa değişikliğini tekrar gündeme getireceklerini ve bu amaçla uzlaşma arayacaklarını açıkladı. Muhalefet partilerinden ise jet yanıt geldi. Anayasa çalışmalarını yapacak Uzlaşma Komisyonu'na üye vermeyen CHP, "Biz yokuz, yine üye vermeyiz" derken, MHP "Değişiklik teklifini görmeden konuşmayız", DTP "Altyapısı iyi hazırlanmalı" şartı getirdi.

SİVAS'TA AÇIKLADI

Erdoğan, yeni anayasa değişikliği ile ilgili çağrısını dün seçim mitingi için Sivas'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptı. Esenboğa'da TBMM Gençlik Meclisi Başkent Staj Programı öğrencilerini kabul eden Erdoğan, bir öğrencinin "Bizi bu darbe anayasasından ne zaman kurtaracaksınız?'' sorusuna "Nisan..." yanıtını verdi. Anayasa değişikliği için partiler arası uzlaşmanın gereğine dikkati çeken ve CHP'nin komisyona üye vermediğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

TOPTAN'A ÇAĞRI

"Tabii üye vermeyince, bu işi başka yerlere taşıyacaklar demektir. Anayasa Mahkemesi'ne taşındığı zaman, yeniden ülkede bir gerilim meydana gelecektir. Biz böyle bir gerilim sürecine Türkiye'yi sokmak istemiyoruz. Onun için en azından, asgari müşterekler nerede oluşabilir?.. Nisan ayından itibaren, bunun arayışı içerisinde olacağız." Erdoğan, anayasa sürecinde, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın yeniden devreye girmesini istediklerini belirtti.

PARTİLER NE DİYOR?

* CHP (Kemal Anadol): Laiklik karşıtı odak olduğu tescillenen bir partinin çoğunluğundaki bir Meclis'te anayasa değişikliği çalışması yapılamaz. İster perakende, ister toptan olsun yapılacak bütün değişikliklere karşıyız. Uzlaşma Komisyonu'na üye vermeyiz.

* MHP (Faruk Bal-Mehmet Şandır): Başbakanın arkasına düşmeyiz. Önce attıkları adımları görelim. Sonra anayasayla ilgili söylediklerimizin cevabını versinler.

* DTP (Bengi Yıldız-Hamit Geylani): Anayasa konusunu ısıtıp ısıtıp önümüze koyuyorlar. İnandırıcı gelmiyor. Altyapısı hazır değil.

* AKP (Nihat Ergun- Dengir Mir Mehmet Fırat): CHP gerçekten bir açılım yapma düşüncesinde ise Türkiye'nin yeni bir anayasaya kavuşması için uzlaşma komisyonuna katkı sunmalı.

* Burhan Kuzu (Anayasa Komisyonu Başkanı): Başbakanın sözlerinden yeni anayasa değil, paket geleceği anlaşılıyor. Uzlaşma Komisyonu kurulursa tüm partiler değiştirilecek konuları konuşur.

* Ahmet İyimaya (Adalet Komisyonu Başkanı): Türkiye'nin yeni bir anayasa ihtiyacı olduğu kesin. Sorun, değiştirme yöntemindedir.

* Zafer Üskül (İnsan Hakları Komisyonu Başkanı): Yeni bir anayasanın gerekli olduğunu hep söylüyorum. 1982 Anayasası'nın yeterli gelmediği ortada.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber