İşçi sendikasının mitinginde Ergenekon kavgası çıktı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Şubat 2009 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz' mitinginde, ?Hain Mustafa Özbek işçilere hesap verecek? pankartı açan Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri ile Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Mustafa Özbek'in genel başkanı olduğu Türk Metal-İş Sendikası üyeleri arasında kavga çıktı. 10 işçi yaralandı

Kadıköy'de, yaklaşık 50 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen ?Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz: İşsizliğe ve Yoksulluğa Karşı Birleşik Mücadele, Emek ve Demokrasi Mitingi?nde Türk-İş'e bağlı Türk Metal - İş ile DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri arasında kavga çıktı. Birleşik Metal-İş Sendikası üyelerinin ?Hain Mustafa Özbek işçilere hesap verecek? şeklinde pankart açması üzerine, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Mustafa Özbek'in genel başkanı olduğu Türk Metal - İş Sendikası üyelerinin pankart açan gruba müdahale etmesiyle çıkan kavgada yaklaşık 10 işçi yaralandı. İki kez çıkan kavga üzerine işçilerin büyük bölümü miting alanını terk ederken, işçi ve memur konfederasyonlarının birlikte mesaj verme çabası amacına ulaşmadı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) öncülüğünde Kadıköy'de yapılan miting için geniş güvenlik önlemleri alındı.

Metalciler birbirine girdi

Türkiye'nin değişik illerinden gelen DİSK ve KESK'e bağlı sendikalar ile sivil toplum örgütleri ve siyasi parti üyeleri Ayrılıkçeşme Meydanı'nda, Türk-İş'e bağlı sendika üyeleri ise Selimiye'de toplandı. Saat 11.00 sıralarında yürüyüşe geçerek İskele Meydanı'na gelen gruplar üstleri aranarak meydana alındı.

Kürsünün önünde toplanan DİSK'e bağlı Birleşik Metal-iş Sendikası üyeleri, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Türk Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek aleyhinde, ?Hain Mustafa Özbek işçilere hesap verecek? şeklinde pankart açtı. Kürsünün sol tarafında bulunan Türk-İŞ'e bağlı Türk Metal-İş Sendikası'ndan yaklaşık 10 işçi de, bariyerleri aşarak pankart açan gurubun üzerine yürüdü.

İki grup arasında meydana gelen ilk kavga, miting komitesi görevlileri ve sivil polis ekipleri tarafından güçlükle önlendi. Daha sonra Türk Metal-İş üyeleri görevliler tarafından deniz tarafına alındı.

Yuhalama sesleri yükseldi

Grup arasında sözlü sataşmalar devam ederken, konuşmak için kürsüye gelen Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, ?Mustafa Özbek değerli hizmetlerde bulunmuştur? deyince gerginlik yeniden başladı. Kumlu'nun bu sözleri üzerine, miting alanında yuhalama sesleri yükseldi.

Birleşik Metal-İş üyeleri, ?Hain Mustafa Özbek işçilere hesap verecek? diye slogan atmaya başladı. Bunun üzerine yaklaşık 50 kişi bariyerlerin üzerine çıkarak bu gruba bayrak sopalarıyla saldırdı. Devrimci Sosyalist Gençlik üyelerinin de devreye girmesi üzerine kavga büyüdü. Güçlükle engellenen kavga, Türk Metal-İş üyelerinin miting alanını terk etmesiyle son buldu. Gerginlik üzerine işçilerin büyük bölümü de miting alanını terk etti.

Mitingde konuşan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, ?Sözüm kriz fırsatçılığı yapan işverenlere; krizi bahane ederek emekçilerin ekmeğiyle oynamayın. Bilin ki, ana babası işsiz çocukların vebali sizin üzerindedir. Hükümete sesleniyorum; bugün hükmediyor olabilirsiniz ama güç bizde? dedi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de krizin bedelinin emekçilere ödetilmek istendiğini ifade ederek, ?İşten atılmalara, işsizliğe ve yoksulluğa 'hayır' diyoruz? diye konuştu.

KESK Genel Başkanı Sami Evren de hükümetin kriz karşısında uyguladığı politikaları eleştirerek, kriz bahane edilerek, kayıtdışı ekonominin teşvik edildiğini savundu.

?Anamı getirecektim, öldü'

Mitinge katılan bazı gruplar, ?Çarşaf düşkünü CHP'yi durdurun? şeklinde pankartla CHP'nin çarşaf açılımını protesto etti. Hükümetin, IMF'nin, ABD'nin protesto edildiği mitingde, ?Ev kiraları dondurulsun?, ?İşten atılmalar yasaklansın?, ?Krizi reddediyoruz, faturayı Tayyip'e yolluyoruz?, ?Anamı getirecektim öldü?, ?Hamdolsun, kriz Başbakan'ı teğet geçti? gibi pankartlar açıldı.

Memleket Sevdalıları isimli grup da hortumla eylem yaparak, ?Hortumcu yüzsüzler, millet sizden ne bekler? şeklinde slogan attı. Halk Cephesi grubu ise ellerinde Filistin bayraklarıyla yürüyüş yaptı. ?Hacıhüsrev halkı? imzalı bir pankartta da ?Çalık sizin, evler bizim, rantsal dönüşüme hayır? yazısı dikkat çekti.

Bu arada otobüs durağına bırakılmış iki şüpheli paket nedeniyle bomba paniği yaşandı. Uzmanların incelediği paketlerden bomba çıkmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber