Açıköğretimde muafiyet şartı esnetildi

17 Şubat 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeler ile Anadolu Üniversitesi açıköğretim sisteminde bazı değişiklikler yapılmıştır. Yapılan en önemli değişiklik muafiyete ilişkindir. Buna göre daha önce Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ve Temel Bilgi Teknolojisi alanlar bu dersleri transfer edebilecektir. Ayrıca kayıt yeniletilmeyen öğretim yılları dört ve yedi yıllık öğretim süresinin hesabına katılmayacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Şubat 2009 12:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

Anadolu Üniversitesinin, 21/3/1994 tarihli ve 21881 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemine Göre Öğretim Yapan Fakülteler Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı.

17 Şubat 2009 tarih ve 27144 sayılı resmi gazetede yayınlanan değişiklik ile:

1. Daha önce kayıt yeniletmeyen öğrencilerin bir sonraki öğretim yılında mutlaka kayıt yenilemeleri gerektiği aksi takdirde iki yıl üst üste kayıt yeniletmeyen öğrencilerin kayıtlarının silineceği şeklindeki madde yürürlükten kaldırılmıştır. Kayıt yeniletmeyen öğrenciler, sadece kayıt yeniletmedikleri öğretim yılı için sınav ve öğrencilik hizmetlerinden faydalanamayacaklardır. Yapılan bu değişiklik ile iki yıl üst üste kayıt yeniletmeyen öğrencilerin kayıtları artık silinmeyecektir.

2. Yapılan bu değişiklik ile "Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin öğrencileri, kayıt yaptırdıkları yıldan başlamak üzere ön lisans için dört, lisans için yedi yıl süreyle öğrencilik haklarından yararlanabilirler. Öğrenciler kayıt yenilemedikleri yılda öğrencilik haklarından yararlanamazlar." Şeklindeki hüküm aynen korunurken öğrencilerin "kayıt yeniletmedikleri öğretim yılları dört ve yedi yıllık öğretim süresinin hesabına katılır" şeklindeki uygulama kaldırılmıştır. Bundan böyle kayıt yeniletmeyen öğrencilerin kayıt yeniletmedikleri yıllar ön lisans için dört, lisans için yedi yıllık öğretim süresi hesabı dışında tutulacaktır.

3. Yapılan değişikliğe göre getirilen bir diğer yenilik ise ders muafiyetleri hakkındadır. Daha önce "Öğrencilere, yükseköğretim kurumlarında (açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakülteler dahil) daha önce okudukları ve başardıkları dersler dolayısıyla hiç bir şekilde muafiyet tanınmaz." şeklinde bir uygulama bulunmakta idi. Yapılan değişiklik ile bu katı uygulamadan vazgeçilerek "Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin öğrencileri, kaydedildikleri ve bulundukları sınıf, bölüm ve programda okutulan derslerin tümünü almak zorundadır. Ancak, öğrencilerin Anadolu Üniversitesinden daha önce alıp da başarmış oldukları Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ve Temel Bilgi Teknolojisi dersleri transfer edilebilir. Diğer yükseköğretim kurumlarından ders transferi yapılmaz."şeklinde daha esnek bir uygulama benimsenmiştir.

4. Bu değişiklik ile yönetmeliğe" EK MADDE 3 - Farklı alanlardan dikey geçiş yapan öğrencilere Fakülte Kurulunca kararlaştırılan lisans öğrenimine hazırlık programı uygulanır. En fazla iki dersten başarısız olan dikey geçiş öğrencileri, başarısız oldukları bu dersleri üçüncü sınıfta almak kaydıyla üçüncü sınıfa kaydedilir." Şeklinde yeni bir madde eklenmiştir.

5. Anadolu Üniversitesi açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelere kayıtlı iken yeniden ÖSS sınavına girerek bu sistemine göre öğretim yapan fakültelere yerleştirilerek önceki kayıtlarını sildirmeden kayıt yaptırdıkları takdirde, hangi sınıfta olursa olsun önceki kayıtları silinecek ve öğrenciler hiçbir hak iddia edemeyeceklerdir şeklindeki madde yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu Yönetmelik değişikliği 2009-2010 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yürürlüğe girecektir.

17 Şubat 2009 Tarih Ve 27144 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan Değişiklik

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRETİM
YAPAN FAKÜLTELER ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 - 21/3/1994 tarihli ve 21881 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemine Göre Öğretim Yapan Fakülteler Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 10 - Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelere kayıtlı öğrenciler, öğrenime devam etmek istedikleri öğretim yılı başındaki kayıt yenileme döneminde kayıtlarını yenilemek zorundadır.
Kaydını yenilemeyen öğrenciler, o öğretim yılında sınavlara giremezler ve öğrencilik haklarından yararlanamaz."
MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin öğrencileri, kayıt yaptırdıkları yıldan başlamak üzere ön lisans için dört, lisans için yedi yıl süreyle öğrencilik haklarından yararlanabilirler. Öğrenciler kayıt yenilemedikleri yılda öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Kayıt yenilemedikleri öğretim yılları dört ve yedi yıllık öğretim süresinin hesabına katılmaz."
MADDE 3 - Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 17 - Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin öğrencileri, kaydedildikleri ve bulundukları sınıf, bölüm ve programda okutulan derslerin tümünü almak zorundadır. Ancak, öğrencilerin Anadolu Üniversitesinden daha önce alıp da başarmış oldukları Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ve Temel Bilgi Teknolojisi dersleri transfer edilebilir. Diğer yükseköğretim kurumlarından ders transferi yapılmaz.
Dikey geçiş yapan öğrenciler, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ile Türk Dili derslerini ön lisans programlarından almış olduklarından lisans programındaki bu derslerden sorumlu tutulmaz."
MADDE 4 - Aynı Yönetmeliğin Ek 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"EK MADDE 1 - İlk kez eğitim gördüğü sınıfta tekrar aldığı dersler dahil bütün derslerini başarmış ve not ortalaması 87,50 veya üzeri olanlar yüksek onur öğrencisi; not ortalaması 75,00 ile 87,49 arasında olanlar onur öğrencisi sayılır. Ancak disiplin cezası alan öğrenciler belirtilen not ortalamalarını sağlasalar bile yüksek onur öğrencisi veya onur öğrencisi sayılmaz."
MADDE 5 - Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki Ek 3 üncü madde eklenmiştir.
"EK MADDE 3 - Farklı alanlardan dikey geçiş yapan öğrencilere Fakülte Kurulunca kararlaştırılan lisans öğrenimine hazırlık programı uygulanır. En fazla iki dersten başarısız olan dikey geçiş öğrencileri, başarısız oldukları bu dersleri üçüncü sınıfta almak kaydıyla üçüncü sınıfa kaydedilir."
MADDE 6 - Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 7 - Bu Yönetmelik 2009-2010 öğretim yılı başında yürürlüğe girer.
MADDE 8 - Bu Yönetmelik hükümlerini Anadolu Üniversitesi Rektörü yürütür.

ÖNCEKİ HÜKÜMLER

Madde 10- Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelere kayıtlı öğrenciler, öğrenime devam edebilmek için her öğretim yılı başında 9 uncu maddedeki esaslara uygun olarak kayıtlarını yenilemek zorundadırlar.
Kaydını yenilemeyen öğrenciler, o öğretim yılında sınavlara giremezler ve öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Bu öğrencilerin öğrenime devam edebilmeleri için izleyen öğretim yılında mutlaka kayıtlarını yenilemeleri gerekir.
İki yıl üst üste kaydını yenilemeyen öğrencilerin fakülteden kayıtları silinerek ilişkileri kesilir.

Madde 16- Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin öğrencileri, kayıt yaptırdıkları yıldan başlamak üzere önlisans için dört, lisans için yedi yıl süreyle öğrencilik haklarından yararlanabilirler. Öğrenciler kayıt yenilemedikleri yılda öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Kayıt yenilemedikleri öğretim yılları dört ve yedi yıllık öğretim süresinin hesabına katılır.
Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin öğrencileri, sınav hakkı dışındaki öğrencilik haklarından yararlanmamak kaydıyla 2547 sayılı Yasa'nın değişik 44 üncü maddesindeki sürelerle kısıtlı değildirler.
Madde 17- a) Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin öğrencileri, kaydedildikleri ve bulundukları sınıf, bölüm ve programda okutulan derslerin tümünü almak zorundadırlar. Öğrencilere, yükseköğretim kurumlarında (açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakülteler dahil) daha önce okudukları ve başardıkları dersler dolayısıyla hiç bir şekilde muafiyet tanınmaz.
b) Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin öğrencisi iken, yeniden Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına girerek, kayıtlı olduğu bölüm ve programdan, başka bir bölüm ve programa yerleştirilenler, önceki kaydını sildirmek koşuluyla, yerleştirildikleri bölüm ve programın 1 inci sınıfına kayıt yaptırabilirler. Bu öğrencilere fakültelerde daha önce okudukları ve başardıkları dersler dolayısıyla hiç bir şekilde muafiyet tanınmaz.
EK MADDE 1- (Değişik:RG-04/10/2007-26663)
İlk kez eğitim gördüğü sınıfta bütün derslerini başaran ve o öğretim yılında almış olduğu bütün derslerini başarmış ve not ortalaması 87,50 veya üzeri olanlar yüksek onur öğrencisi, not ortalaması 75,00 ile 87,49 arasında olanlar onur öğrencisi sayılır. Ancak disiplin cezası alan öğrenciler belirtilen not ortalamalarını sağlasalar bile yüksek onur öğrencisi veya onur öğrencisi sayılmazlar.
Madde 8- b) Anadolu Üniversitesi'nde açıköğretim sestemine göre öğretim yapan fakültelere kayıtlı iken, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına girerek, bu sisteme göre öğretim yapan fakültelere yeniden yerleştirilen öğrenciler, eski kayıtlarını sildirmeden kayıt yaptırdıkları takdirde, hangi sınıfta olurlarsa olsunlar, önceki kayıtları silinerek, yeni yaptırdıkları kayıt geçerli sayılır. Bu öğrenciler eski kayıtları için hiçbir hak iddia edemezler.


KREDİLİ SİSTEME DAYALI ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

1/7/2001 tarihli ve 24558 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemine Göre Öğretim Yapan Fakültelerin Kredili Sisteme Dayalı Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı.

Değişiklikler ile:

1. Yönetmeliğin 6.maddesinde yeralan öğrencilerin kayıt dondurdukları yılı izleyen yılda öğrenimlerini devam ettirebilmeleri için kayıt yeniletmeleri gerektiğini belirten hüküm kaldırılmıştır. Yapılan bu değişiklik ile öğrenciler iki yıl üst üste kayıt dondurabileceklerdir.

2. Daha önce öğrencilerin kayıtlarını dondurdukları yıllarında öğretim süresi hesabına (Öğrenciler, kayıt yaptırdıkları yıldan başlamak üzere ön lisans için dört, lisans için yedi yıl süreyle öğrencilik haklarından yararlanabilir.) katılacağı şeklindeki uygulamadan vazgeçilerek kayıt yeniletilmeyen yılların öğretim süresine katılmayacağı şeklinde değişiklik yapılmıştır.

3. Önceki yönetmelikte "Öğrenciler, en çok son 10 akademik yıl içinde Anadolu Üniversitesinden alıp da başarmış oldukları derslerden ilk kayıt süresi içerisinde kredi transferi isteğinde bulunabilir" şeklindeki madde "Öğrenciler, Anadolu Üniversitesinden daha önce alıp da başarmış oldukları derslerden ilk kayıt süresi içerisinde kredi transferi isteğinde bulunabilir. Bunun için, dilekçelerinde almış oldukları hangi ders veya dersleri, hangi derse karşılık transfer etmek istediklerini açıkça belirtmiş olmaları gerekir. Öğrenciler, kredi transferi yaparken daha önce aldıkları birden fazla dersi bir derse karşılık gösterebilir. Bu istekleri Fakülte Yönetim Kurulunca aşağıdaki esaslar dahilinde karara bağlanır" şeklinde değiştirilmiştir.

4. "Hazırlık sınıfından 3.sınıfa geçmek için genel not ortalamasının en az 2.00 ve her dersin notunun da en az DD olması gerekir" şeklindeki ifade değiştirilerek "En fazla iki dersden FF, YZ veya DZ notu alan dikey geçiş öğrencileri; başarısız oldukları dersleri üçüncü sınıfta almak kaydıyla, 2,00 genel not ortalaması aranmadan üçüncü sınıfa kaydedilebilirler" hükmü getirilmiştir.Ayrıca Hazırlık sınıfında okutulan derslerin genel not ortalamasına yansıtılmayacağı belirtilmiştir.

5. Ayrıca iki yıl üst üste kayıt yeniletmeyenlerin kayıtlarının silineceği şeklindeki uygulama yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu Yönetmelik değişikliği 2009-2010 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yürürlüğe girecektir.

17 Şubat 2009 Tarihinde Yapılan Değişiklik

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRETİM
YAPAN FAKÜLTELERİN KREDİLİ SİSTEME DAYALI ÖĞRETİM
VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 - 1/7/2001 tarihli ve 24558 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemine Göre Öğretim Yapan Fakültelerin Kredili Sisteme Dayalı Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 6 - Kayıt ve kayıt yenileme esasları, her öğretim yılı başında Üniversite Yönetim Kurulunun belirleyeceği genel ilkeler çerçevesinde, Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenir. Öğrencilerin kayıtlarını yaptırabilmeleri için bu esaslara uymaları ve katkı payı ile öğretim giderlerini ödemeleri gerekir. Kayıtlı öğrenciler, öğrenime devam etmek istedikleri öğretim yılı başındaki kayıt yenileme döneminde kayıtlarını yenilemek zorundadır. Kaydını yenilemeyen öğrenciler, o öğretim yılında sınavlara giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamaz."
MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 9 - Uygulamalara, stajlara, örgün veya iletişim ve bilgi teknolojilerine dayalı olarak verilen derslere devam zorunluluğu vardır. Bunlara devam esasları Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenir. Senatoca belirlenen haklı ve geçerli nedenlerle bile olsa, bir dersden belirlenen devam koşulunu yerine getirmeyen öğrencinin yıl sonu ile bütünleme sınavları değerlendirmeye alınmaz ve öğrenci o dersden başarısız sayılır."
MADDE 3 - Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 21 - Öğrenciler, kayıt yaptırdıkları yıldan başlamak üzere ön lisans için dört, lisans için yedi yıl süreyle öğrencilik haklarından yararlanabilir. Öğrenciler kayıt yenilemedikleri yılda öğrencilik haklarından yararlanamaz. Kayıt yenilemedikleri öğretim yılları dört ve yedi yıllık öğretim süresinin hesabına katılmaz. Öğrenciler, sınav hakkı dışındaki öğrencilik haklarından yararlanmamak kaydıyla 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü maddesinde belirtilen öğrenim süreleri ile sınırlı değildir. Ancak bazı özel programlar süreli olabilir. Bu programlara kayıtlı öğrencilerin öğrenim süreleri program süresiyle sınırlıdır. Kapatılan programlara kayıtlı öğrencilere ise Fakülte Kurulunca mezun olmaları için uygun bir süre tanınır. Bu süre sonunda mezun olamayan öğrencilerin ilişikleri kesilir veya Fakülte Kurulunca belirlenen bir programa yine bu Kurulca belirlenen koşullarla intibakları yapılır."
MADDE 4 - Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiştir.
"Öğrenciler, Anadolu Üniversitesinden daha önce alıp da başarmış oldukları derslerden ilk kayıt süresi içerisinde kredi transferi isteğinde bulunabilir. Bunun için, dilekçelerinde almış oldukları hangi ders veya dersleri, hangi derse karşılık transfer etmek istediklerini açıkça belirtmiş olmaları gerekir. Öğrenciler, kredi transferi yaparken daha önce aldıkları birden fazla dersi bir derse karşılık gösterebilir. Bu istekleri Fakülte Yönetim Kurulunca aşağıdaki esaslar dahilinde karara bağlanır:"
"Dikey geçiş yapan öğrenciler; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ile Türk Dili derslerini ön lisans programlarında almış olduklarından, lisans programındaki bu derslerden sorumlu tutulmazlar."
MADDE 5 - Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 27 - Farklı alanlardan dikey geçiş yapan öğrencilere Fakülte Kurulunca kararlaştırılan lisans öğrenimine hazırlık programı uygulanır. En fazla iki dersden FF, YZ veya DZ notu alan dikey geçiş öğrencileri; başarısız oldukları dersleri üçüncü sınıfta almak kaydıyla, 2,00 genel not ortalaması aranmadan üçüncü sınıfa kaydedilirler. Lisans öğrenimine hazırlık programına dahil olan dersler genel not ortalamasına katılmaz."
MADDE 6 - Aynı Yönetmeliğin Ek 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"EK MADDE 1 - İlk kez eğitim gördüğü sınıfta tekrar aldığı dersler dahil bütün derslerini başarmış ve not ortalaması 3,50 veya üzeri olanlar yüksek onur öğrencisi, not ortalaması 3,00 ile 3,49 arasında olanlar onur öğrencisi sayılır. Ancak disiplin cezası alan öğrenciler belirtilen not ortalamalarını sağlasalar bile yüksek onur öğrencisi veya onur öğrencisi sayılmazlar."
MADDE 7 - Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi ile 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 8 - Bu Yönetmelik 2009-2010 öğretim yılı başında yürürlüğe girer.
MADDE 9 - Bu Yönetmelik hükümlerini Anadolu Üniversitesi Rektörü yürütür.
ÖNCEKİ HÜKÜMLER
Madde 6- Öğrenciler, her öğretim yılı başında Üniversite Yönetim Kurulunun koyacağı genel ilkeler çerçevesinde ve Fakülte Yönetim Kurulunun belirleyeceği esas ve süreler içerisinde kayıtlarını yaptırmak veya yenilemek zorundadır. Kayıt ve kayıt yenileme sırasında belirlenen esasların tamamına uymayan veya katkı payı ile öğretim giderlerini ödemeyen öğrencinin kaydı yapılmaz veya yenilenmez. Kaydını yenilemeyen öğrenciler, o öğretim yılında sınavlara giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu öğrencilerin öğrenimlerine devam edebilmeleri için izleyen öğretim yılında kayıtlarını yenilemeleri gerekir.
Madde 9- Uygulamalara, stajlara, örgün veya iletişim ve bilgi teknolojilerine dayalı olarak verilen derslere devam zorunluluğu vardır. Bunlara devam esasları Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenir. Senatoca belirlenen haklı ve geçerli nedenlerle bile olsa, belirlenen devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciler, bu ders veya uygulamalardan başarısız sayılır ve yıl sonu ve bütünleme sınavlarına giremez.

Madde 21- Öğrenciler, kayıt yaptırdıkları yıldan başlamak üzere önlisans için dört, lisans için yedi yıl süreyle öğrencilik haklarından yararlanabilir. Öğrenciler kayıt yenilemedikleri yılda öğrencilik haklarından yararlanamaz, ancak kayıt yenilemedikleri öğretim yılları dört ve yedi yıllık öğretim süresinin hesabına katılır. Öğrenciler, sınav hakkı dışındaki öğrencilik haklarından yararlanmamak kaydıyla 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü maddesindeki sürelerle kısıtlı değildir. Ancak bazı özel programlar süreli olabilir. Bu programlara kayıtlı öğrencilerin öğrenim süreleri program süresiyle sınırlıdır. Kapatılan programlara kayıtlı öğrencilere ise Fakülte Kurulunca mezun olmaları için uygun bir süre tanınır. Bu süre sonunda mezun olamayan öğrencilerin ilişkileri kesilir veya mümkünse Fakülte Kurulunca belirlenen bir programa yine bu Kurulca belirlenen koşullarla intibakları yapılır.
Madde 25- Öğrenciler, en çok son 10 akademik yıl içinde Anadolu Üniversitesinden alıp da başarmış oldukları derslerden ilk kayıt süresi içerisinde kredi transferi isteğinde bulunabilir. Bunun için, dilekçelerinde almış oldukları hangi ders veya dersleri, hangi derse karşılık transfer etmek istediklerini açıkça belirtmiş olmaları gerekir. Öğrenciler, kredi transferi yaparken daha önce aldıkları birden fazla dersi bir derse karşılık gösterebilir. Bu istekleri Fakülte Yönetim Kurulunca aşağıdaki esaslar dahilinde karara bağlanır.
Madde 27- Farklı alanlardan dikey geçiş yapan öğrencilere Fakülte Kurulunca kararlaştırılan Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanır. Öğrencinin bu programı başarıyla bitirebilmesi için genel not ortalamasının en az 2.00 ve her dersin notunun da en az DD olması gerekir.
EK MADDE 1- (Değişik:RG-04/10/2007-26663)
İlk kez eğitim gördüğü sınıfta bütün derslerini başaran ve o öğretim yılında almış olduğu bütün derslerini başarmış ve not ortalaması 3,50 veya üzeri olanlar yüksek onur öğrencisi, not ortalaması 3,00 ile 3,49 arasında olanlar onur öğrencisi sayılır. Ancak disiplin cezası alan öğrenciler belirtilen not ortalamalarını sağlasalar bile yüksek onur öğrencisi veya onur öğrencisi sayılmazlar.

Madde 7- Anadolu Üniversitesinde açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelere kayıtlı iken, Öğrenci Seçme Sınavına girerek bu sisteme göre öğretim yapan fakültelere yeniden yerleştirilen öğrenciler, eski kayıtlarını sildirmeden kayıt yaptırmaları halinde, hangi sınıfta olurlarsa olsunlar, önceki kayıtları silinir ve yeni yaptırdıkları kayıt geçerli sayılır. Bu öğrenciler eski kayıtları için hiçbir hak iddia edemez
Madde 24- Öğrencilerin kaydı, aşağıdaki hallerde silinir:

b) İki yıl üst üste kaydını yenilememesi,


İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

Anadolu Üniversitesinin; 5/2/2001 tarihli ve 24309 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Programı Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde değişikliğe gidilmiştir.

Yapılan değişikliklere göre:

1. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında kayıt yaptıran öğrencilere verilecek eğitim-öğretim ile sınavlara ilişkin esasların belirlenmesi ifadesi yerine Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İngilizce öğretmenliği lisans programı ifadesi konulmustur. Bu ifade ile bu bölüm protokol kapsamından çıkarılıp daha genel bir ifadeye kavuşturulmuştur.

2. Örgün olarak verilen derslere, uygulama ve stajlara devam zorunluluğu ifadesi derslere ve uygulamalara şeklinde değiştirilmis burada yer alan stajlara devam zorunluluğu ifadesi kaldırılmıştır. "Üniversite Senatosunca kabul edilen haklı ve geçerli nedenlerle de olsa yıllık % 10 ve daha fazla devamsızlık yapan öğrenci o dersten başarısız sayılır ve yıl sonu ile bütünleme sınavlarına alınmaz." hükmü aynen korunmuştur.

3. Yönetmelikte yapılan diğer bir değişiklik ise; "örgün derslerden başarısız olanlara bir yıl daha yüzyüze eğitim verilir, daha sonraki tekrarlarda yüzyüze eğitim verilmez" hükmü aynen korunurken bu öğrecilere yıl içi ve yılsonu sınavları yerine öğrencinin ilgili derslerin ara sınavları, yıl sonu ve bütünleme sınavlarına girebileceği hükmü getirilmiştir.

4. "Kayıt yeniletmeyen öğrencilerin öğrenime devam edebilmeleri için izleyen öğretim yılında kayıtlarını yenilemeleri gerekir" şeklindeki ifade yönetmelikten çıkartılmıştır. Öğrencilerin kayıt dondurdukları yılı takip eden yılda kayıt yenileme zorunluluğu kaldırılmıştır.Yapılan bu değişikliğe göre öğrencilerin iki yıl üst üste kayıt dondurma (yeniletmeme) imkanı getirilmiştir.

5. "İngilizce okutulan derslerde başarı notunun nasıl hesaplanacağı Fakülte Kurulunca belirlenir" ifadesindeki Fakülte Kurulu yerine Yönetim Kurulu ifadesi getirilmiştir.

6. Yapılan bu değişiklik ile "Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin öğrencileri, kayıt yaptırdıkları yıldan başlamak üzere ön lisans için dört, lisans için yedi yıl süreyle öğrencilik haklarından yararlanabilirler. Öğrenciler kayıt yenilemedikleri yılda öğrencilik haklarından yararlanamazlar." Şeklindeki hüküm aynen korunurken öğrencilerin "kayıt yeniletmedikleri öğretim yılları dört ve yedi yıllık öğretim süresinin hesabına katılır" şeklindeki uygulama kaldırılmıştır. Bundan böyle kayıt yeniletmeyen öğrencilerin kayıt yeniletmedikleri yıllar ön lisans için dört, lisans için yedi yıllık öğretim süresi hesabı dışında tutulacaktır.

7. Bu değişiklik ile yönetmeliğe:

"EK MADDE 3 - Farklı alanlardan dikey geçiş yapan öğrencilere Fakülte Kurulunca kararlaştırılan lisans öğrenimine hazırlık programı uygulanır. En fazla iki dersten başarısız olan dikey geçiş öğrencileri, başarısız oldukları bu dersleri üçüncü sınıfta almak kaydıyla üçüncü sınıfa kaydedilirler."

"EK MADDE 4 - Öğrenciler programda okutulan derslerin tümünü almak zorundadır. Ancak, öğrencilerin Anadolu Üniversitesinden daha önce alıp da başarmış oldukları Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ve Temel Bilgi Teknolojisi dersleri transfer edilebilir."

şeklinde iki yeni ek madde eklenmiştir.

8. Önceki yönetmeliğin 14.maddesinde yer alan ve iki yıl üst üste kayıt yeniletmeyenlerin kayıtlarının silineceği şeklindeki hüküm kaldırılmıştır.Bundan böyle öğrenciler isterlerse iki yıl üst üste kayıt yeniletmeyebileceklerdir ve bu durumdaki öğrencilerin kayıtları artık silinmeyecektir.

Bu Yönetmelik değişikliği 2009-2010 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yürürlüğe girecektir.

17 Şubat 2009 Tarih Ve 27144 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan Değişiklik

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İNGİLİZCE
ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI ÖĞRETİM VE
SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 - 5/2/2001 tarihli ve 24309 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Programı Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 2 - Bu Yönetmeliğin amacı; Açıköğretim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Lisans Programına kabul edilen öğrencilere verilecek eğitim-öğretim ile sınavlara ilişkin esasları belirlemektir."

MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin birinci paragrafı ile (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Örgün olarak verilen derslere ve uygulamalara devam zorunludur. Devam zorunluluğu olan bir derse, Üniversite Senatosunca kabul edilen haklı ve geçerli nedenlerle de olsa yıllık % 10' dan fazla devamsızlık yapan öğrencinin yıl sonu ile bütünleme sınavları değerlendirmeye alınmaz ve öğrenci o dersden başarısız sayılır."
"d) Öğrencilere başarısız oldukları örgün derslerden en fazla bir yıl daha yüz yüze eğitim verilir. Daha sonraki tekrarlarda yüz yüze eğitim verilmez, öğrenci ilgili derslerin ara sınavları, yıl sonu ve bütünleme sınavlarına girer."
MADDE 3 - Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 5 - Okutulacak dersler, uygulama dersleri ve bunların haftalık ders saatleri Fakülte Kurulunca belirlenir ve Senatoca onaylanır."
MADDE 4 - Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Kaydını yenilemeyen öğrenciler, o öğretim yılında sınavlara giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu öğrenciler, öğrenime devam etmek istedikleri öğretim yılı başındaki kayıt yenileme döneminde kayıtlarını yenilemek zorundadır."
MADDE 5 - Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Bu programda, her ders için en az bir ara sınav, bir yıl sonu ve bir bütünleme sınavı yapılır. Ayrıca yıl boyunca kısa sınav, ödev gibi değerlendirmeler yapılabilir. Sınavlar yazılı ve sözlü olabilir. Ara sınavların ve yıl içi çalışmaların sayısı ve türü Yönetim Kurulunca belirlenir."
MADDE 6 - Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"İngilizce okutulan derslerde başarı notunun nasıl hesaplanacağı Yönetim Kurulunca belirlenir. Yıl sonu veya bütünleme sınavı notunun başarı notuna katkısı %50'dir. İngilizce okutulan derslerden başarılı olabilmek için başarı notunun en az 70 olması gerekir."
MADDE 7 - Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 10 - Her ne sebeple olursa olsun, sınavlara katılmayan öğrenciler için mazeret sınavı açılmaz. Bu öğrenciler, katılmadıkları sınavlardan sıfır (0) almış kabul edilir."
MADDE 8 - Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 13 - Öğrenciler lisans için yedi yıl süreyle öğrencilik haklarından yararlanabilir, kayıt yenilemedikleri yılda öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Kayıt yenilemedikleri öğretim yılları yedi yıllık öğretim süresi hesabına katılmaz.
Öğrenciler; sınav hakları dışındaki öğrencilik haklarından yararlanmamak kaydı ile 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesindeki öğretim süreleriyle sınırlı değildir."
MADDE 9 - Aynı Yönetmeliğin Ek 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"EK MADDE 1 - İlk kez eğitim gördüğü sınıfta tekrar aldığı dersler dahil bütün derslerini başarmış ve not ortalaması 87,50 veya üzeri olanlar yüksek onur öğrencisi; not ortalaması 75,00 ile 87,49 arasında olanlar onur öğrencisi sayılır. Ancak disiplin cezası alan öğrenciler belirtilen not ortalamalarını sağlasalar bile yüksek onur öğrencisi veya onur öğrencisi sayılmazlar."

MADDE 10 - Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki Ek 3 üncü madde eklenmiştir.
"EK MADDE 3 - Farklı alanlardan dikey geçiş yapan öğrencilere Fakülte Kurulunca kararlaştırılan lisans öğrenimine hazırlık programı uygulanır. En fazla iki dersten başarısız olan dikey geçiş öğrencileri, başarısız oldukları bu dersleri üçüncü sınıfta almak kaydıyla üçüncü sınıfa kaydedilirler."
MADDE 11 - Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki Ek 4 üncü madde eklenmiştir.
"EK MADDE 4 - Öğrenciler programda okutulan derslerin tümünü almak zorundadır. Ancak, öğrencilerin Anadolu Üniversitesinden daha önce alıp da başarmış oldukları Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ve Temel Bilgi Teknolojisi dersleri transfer edilebilir."
MADDE 12 - Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 13 - Bu Yönetmelik 2009-2010 öğretim yılı başında yürürlüğe girer.
MADDE 14 - Bu Yönetmelik hükümlerini Anadolu Üniversitesi Rektörü yürütür.

ÖNCEKİ HÜKÜMLER

Madde 2- Bu Yönetmeliğin amacı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü arasında İngilizce Öğretmeni Yetiştirme Programı protokoluna dayanarak bu programa kabul edilen öğrencilere verilecek eğitim-öğretim ile sınavlara ilişkin kuralları belirlemektir.
Madde 4-b) (Değişik:RG-01/07/2001-24449) Örgün olarak verilen derslere, uygulama ve stajlara devam zorunluluğu vardır. Devam zorunluluğu olan derslerde, Üniversite Senatosunca kabul edilen haklı ve geçerli nedenlerle de olsa yıllık % 10 ve daha fazla devamsızlık yapan öğrenci o dersten başarısız sayılır ve yıl sonu ile bütünleme sınavlarına alınmaz.
Açıköğretim sisteminde verilen derslere devam zorunluluğu yoktur.
d) (Ek:RG-02/02/2003-25012) Öğrencilere başarısız oldukları örgün derslerden en fazla bir yıl daha yüz yüze eğitim verilir. Daha sonraki tekrarlarda yüz yüze eğitim verilmez, öğrenci ilgili derslerin yıl içi ve yıl sonu sınavlarına girer.
Madde 5- Okutulacak dersler, staj ve uygulama çalışmaları ve bunların haftalık ders saatleri Fakülte Kurulunca belirlenir ve Senatoca onaylanır.
Madde 6- Öğrenciler, her öğretim yılı başında Üniversite Yönetim Kurulunun koyacağı genel ilkeler çerçevesinde, Fakülte Yönetim Kurulunun belirleyeceği esas ve süreler içinde kayıtlarını yaptırmak ve yenilemek zorundadır. Kayıt ve kayıt yenileme sırasında belirlenen esasların tamamına uymayan veya katkı payı ile öğretim giderlerini ödemeyen öğrencinin kaydı yapılmaz veya yenilenmez.

Kaydını yenilemeyen öğrenciler, o öğretim yılında sınavlara giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu öğrencilerin öğrenime devam edebilmeleri için izleyen öğretim yılında kayıtlarını yenilemeleri gerekir. (Üçüncü,dördüncü ve beşinci fıkralar Mülga: RG-02/02/2003-25012)
Madde 8- Bu programda, her ders için en az bir ara sınav, bir yıl sonu ve bir bütünleme sınavı yapılır. Ayrıca, yıl boyunca kısa sınav, ödev gibi değerlendirmeler yapılabilir. Sınavlar yazılı ve sözlü olabilir. Yıl içi sınav ve çalışmalarının sayısı ve türü Fakülte Kurulunca belirlenir.
Madde 9- İngilizce okutulan derslerde başarı notunun nasıl hesaplanacağı Fakülte Kurulunca belirlenir.Yıl sonu veya bütünleme sınavı notunun başarı notuna katkısı % 50 dir. İngilizce okutulan derslerden başarılı olabilmek için başarı notunun en az 70 olması gerekir. (Değişik 30.06.2004 tarih 25508 sa.R.G.)
Madde 10- Her ne sebeple olursa olsun, sınavlara katılmayan öğrenciler için telafi sınavı açılmaz. Bu öğrenciler, katılmadıkları sınavlardan, sıfır almış kabul edilir.
Madde 13- Öğrenciler lisans için yedi yıl süreyle öğrencilik haklarından yararlanabilirler, kayıt yenilemedikleri yılda öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Kayıt yenilemedikleri öğretim yılları yedi yıllık öğretim süresi hesabına katılır.

Öğrenciler sınav hakları dışındaki öğrencilik haklarından yararlanmamak kaydı ile 2547 Sayılı Kanunun değişik 44 üncü Maddesindeki sürelerle kısıtlı değildir.
Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol gereği başlatılan bu program öğrenci kabulünün durdurulmasından itibaren yedi yıl sonunda bitirilir. Bu süre sonuna kadar mezun olamayan öğrencilerin ilişkileri kesilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber