İşyerlerindeki ortamın 'bakteriyolojik' araştırması yapıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Şubat 2009 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

FATİH KARAKILIÇ

BURSA(CİHAN)- Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuvarı şehirdeki işyerlerinin 'Ortam Kültürü Bakteriyolojik Araştırması'nı yaptı. Yapılan araştırmalarda gıda üretimi ve diğer yerlerde hijyenin öneminin bariz olarak görüldüğü belirlendi.

Hastane enfeksiyonlarında birçok vakanın meydana geldiğini dikkate alan İl Sağlık Müdürlüğü işletmelerde de zaman zaman zehirlenme vakaları hatta ölümle sonuçlanan vakaların olduğunu bildirdi. Müdürlük, bu çalışmayla 'ortam kültürü' analiz standartı veya yönetmeliği olmadığından bu eksikliğin giderilmesi için ilgili birimlerin dikkatini çekmeyi amaçladı.

Halk Sağlığı Laboratuvar Müdürlüğü, Bursa'daki işyeri ortamlarının hijyen açısından bakteri bulaşmasının hangi yoğunlukta olduğu ve çalışanların sağlığının hijyene etkisini araştıran bir çalışma yaptı. İşyerlerinin üretim ve personel hijyenine önem verenlerin sağlıklı ürün elde ettikleri ve toplum sağlığına büyük katkı sağladıkları kanısına varılan araştırmayı İsmail Hakkı Arık, Sinan Çakmak ve Nahit Horasan yürüttü. Araştırmada, iş yeri ortamlarının hijyen açısından bakteri bulaşmasının, hangi yoğunlukta olduğu ve işletmede çalışanların sağlığının hijyene etkisi ortaya çıkarıldı. Toplam beş iş yerinde değişik ortam yüzeylerini ve personellerin ellerinden alınan numuneler bir saat içerisinde numuneler zenginleştirme besiyeri (buyyon ve sf) ile laboratuvara getirildi. Daha sonra numuneler laboratuvardaki ekim yöntemlerine uygun şekilde besiyerlerine ekim yapıldı.

Araştırmada spesifik besiyerlerinin kullanıldığını belirten İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri konuyla ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Toplam bakteri, Koliform bakteri, E.coli ve St.aureus için spesifik besiyerlerin kullanıldığını anlatan yetkililer, şu bilgileri verdi: "Laboratuvara gelen 22 adet numuneden 37 derecede 24 saat etüvde inkübasyondan sonra; toplam bakteri besiyerlerine ekimde 10 besiyerinde(jerm) üreme görüldü. Koliform besiyerine ekimde (VRBA) üreme olmamıştır. E.coli besiyerine ekimde 4 plakta (EMB), St.aureus besiyerlerine ekimde 9 plakta üreme (kanlı jeloz) görülmüştür. Bakteriyel bulaşmada (sularda) indikatör bakteri olarak kabul edilen koliform bakterinin ürememesi ise iş yerlerinde çalışan personellerin bulaşmaya neden oldukları, ortam hijyeninin iyi işlediği gözlemlenmiştir. Toplam 88 ekimden 21'inde (yüzde 23.8) üreme tespit edilmiştir. Bu durum iş yeri sahiplerinin hijyene verdikleri önemi göstermektedir. Ortam kültürü araştırmasında; toplam bakteri miktarı parametresi en fazla üreme göstermiştir. Koliform bakteri parametresi hiç üreme göstermiştir. E.coli ve St.aureus parametrelerinde üreme göstermiştir. Sonuç olarak iş yerlerinin üretim ve personel hijyenine önem verenlerin sağlıklı ürün elde ettikleri ve toplum sağlığına büyük katkı sağladıkları kanısına varılmıştır."

İş yerlerindeki ortam hijyeni ve personellerin hijyene gösterdikleri önemin Toplum Sağlığı açısından yadsınamayacağını söyleyen Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Hakkı Çelik ise, "Firmaların hijyene verdikleri önem ürün ve personellerin sağlığı dolayısıyla Halk Sağlığı için önem arz etmektedir. İş yerlerinden özellikle gıda üretimi yapanlar ürünlerini sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaştırmak zorundadırlar. Aksi halde cezai müeyyideler bulunmaktadır. Personellerin burun boğaz ve el temizliği sağlıklı ürünün elde edilmesinde çok büyük etkendir. Bursa ilinde faaliyet gösteren 5 işletme ortam ve kültür analizleri yapılarak analiz sonuçları tartışılmıştır. Bu çalışmamızla ortam kültürü analizlerinin öneminin anlaşılması ve bu analizleri ilgili standardın belirlenmesi amaçlanmıştır. Bursa ilinde faaliyet gösteren 5 işletme çalışması esas alınmıştır. Bu işletmelere gidilmiş ve farklı yerlerden steril eküvyon çubukla numune zenginleştirme besiyerine (buyyon.sf) alınmıştır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber