Dışarıda çalışanların sağlığı tehlikede

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2009 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, soğuk havalarda dışarı çıkan ve açık havada çalışmak zorunda kalanların önlem almaması durumunda ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Dr. Murat Akbaş, yaptığı açıklamada, soğukların yaşamı ciddi biçimde etkilediğini belirterek, dışarıda çalışanların el, ayak parmak, yüz, burun ve kulak gibi organlarında "soğuk ısırması" ve "lokal donma" görülebileceğini söyledi.

Vücut ısısının düşmesi olarak bilinen hipoterminin özellikle asker, avcı, balıkçı, çoban, kayak yapanlar ile dış ortamda bulunan ve çalışanlarda ortaya çıktığını dile getiren Dr. Akbaş, küçük çocuklar ile ileri yaştakilerde de hipoterminin görülme riskinin yüksek olduğunu bildirdi.

Dr. Akbaş, hipoterminin oluşumunda bulunulan ortamın ısısının düşüklüğünün yanında, rüzgarın şiddeti, kişinin vücudunun nemli olması, hareketsizlik, susuzluk veya açlık gibi enerji kaynaklarının yetersizliğinin de etkili olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hipoterminin önlenmesinde esas önemli olan risk altındaki kişilerin korunmasıdır. Özellikle ileri yaştakiler ile alzheimer veya başka bir zihinsel rahatsızlığı olanlar dikkatle izlenmeli ve bunların dışarı çıkmaları kontrol altına alınmalıdır. Evleri ve barınakları olmayan ve sokaklarda yaşayan insanların da devlet veya belediyenin imkanları ile kapalı mekanlarda kalmaları sağlanmalıdır."

Dışarıda çalışanlara da tavsiyelerde bulunan Dr. Murat Akbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Soğuk havanın gerektirdiği şekilde kat kat giyinin. Başınızı ve kulaklarınızı koruyan başlık takın. Su geçirmeyen ve sıkı olmayan botları tercih edin. İki parmak eldivenin daha yararlı olduğunu unutmayın. Yüksek enerji veren bal, pekmez, reçel gibi karbonhidratlı besinleri tüketin. Kesinlikle sigara ve alkol kullanmayın. Bol sıcak sıvılar için. Dışarıda iken hareketsiz kalmayın, ancak terletecek eforlardan da kaçının. Kara oturmak ve ıslanmaktan kaçının. Aracınızda yeterli yakıt olmasına dikkat edin.

Battaniye, yedek ayakkabı ve giysiler, kibrit, mum ile yiyecek ve içecek bulundurun. Cep telefonu ve şarjı mutlaka yanınızda olsun".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber