Adli Tıp Başkanı: Görevden alındım

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 21 Şubat 2009 08:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adli Tıp Kurumu Başkanı Keramettin Kurt görevden alındığını açıkladı. Adalet Bakanlığı ise "Ayrılmak istedi, muvafakat verdik" dedi..

Ankara'da dün Adli Tıp Kurumu Başkanı Keramettin Kurt 'depremi' yaşandı. Kurt, Adalet Bakanlığı tarafından görevinden alındığını açıklarken, bakanlık basın müşavirliği, "Sağlık Bakanlığı'nda bir görev için ayrılmak istedi, biz de muvafakat verdik" dedi. Kurum'a 1996'da Başkan Yardımcısı olarak atanan Keramettin Kurt, 2003 yılında ise vekaleten başkan olarak atandı. 3'lü kararname ile ataması yapılabilecek olan Kurt, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetosu nedeniyle 4 yıl vekaleten başkanlık yaptı.

GÜRSOY: SEVİNDİRİCİ

2007'de ise başkanlık koltuğuna oturdu. Kurt'un görevde bulunduğu dönemde Adli Tıp Kurumu birçok tartışılan karara imza attı. Kurum içerisinde birçok uzman da, Kurt'un akademik formasyonu bulunmadığı gerekçesi ile istifa etti. Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy ise gelişmeyi "Sevindirici" olarak niteledi. Son bir yıldır Adli Tıp'taki işleyişe dair itirazlarda bulunduklarını anlatan Gürsoy, "Oldukça geç kalındı. Dünyada örnekleri olduğu gibi Adli Tıp bağımsız olmalı. Bir konuda, bir uzmanlık dalında rapor verilecek. Ancak raporu verecek uzman yok" şeklinde konuştu. İşte Kurt döneminde çokça tartışılan dosyalardan bazıları...

* İBRAHİM ŞAHİN'E AF YOLU Adli Tıp 3. İhtisas Dairesi Başkanı Dr. Nur Bilgen, Ergenekon sanığı ve Susurluk hükümlüsü eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'e 2003 yılında 'Sürekli hastalığı var' raporu vererek af yolunu açmıştı.

* İŞKENCEYE SAĞLAM RAPORU Dr. Nur Bilgen işkence gören gençlere 'sağlam' raporu verdiği için meslekten men cezası alırken aynı kurulun üyelerinden Prof. Dr. Erbil Gözükırmızı'nın ise İşçi Partisi'ne üye olduğu ortaya çıkmıştı.

* HÜSEYİN ÜZMEZ TARTIŞMASI Adli Tıp Kurumu son olarak 14 yaşındaki kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla yargılanan Vakit yazarı Hüseyin Üzmez'e verdiği raporla gündeme geldi. Adli Tıp Kurumu 6'ncı İhtisas Dairesi, Üzmez'in cinsel istismarına maruz kalan 14 yaşındaki kıza "ruh sağlığı bozulmamıştır" diye rapor vermişti. Tartışmalar nedeniyle Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, raporu veren 6'ncı İhtisas Kurulu Başkanı Cemal Yalçın Ergezer ile birlikte 2 üyesini değiştirmişti.

Görevden alındığını belirten Keramettin Kurt SABAH'a yaptığı açıklamada, 6 yıldır görev yaptığı kurumun saygınlığına ters düşecek hiçbir olumsuz davranış içinde olmadığını söyledi. Adli Tıp Kurumu'nu Avrupa standartlarında bir yapıya kavuşturduğunu belirten Kurt, "Bu, Bakan Şahin'in inisiyatifinde olan bir durum. İstanbul'daki bombalama olayları, Trabzon'da düşen İspanyol uçağı ve Isparta'da düşen yolcu uçağı kazasında ölenlerin kimlikleri çok hızlı bir şekilde tespit edildi. Alnımın akıyla geldim alnımın akıyla gidiyorum" dedi.

Ali BALCI - Çağdaş ÇETİNDEMİR /SABAH Ersan ATAR /ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber