Aydın Doğan'a kesilen cezanın öyküsü

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 21 Şubat 2009 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye'nin, Doğan Yayın Holding'e kestiği 862 milyon TL'lik cezada ilginç detaylara ulaşıldı. İncelemeye götüren sürecin Doğan Grubu'nun içinden gelen bir ihbar mektubu sonucu 9 ay önce başladığı öğrenildi.

DOĞAN Grubu'na tebliğ edilen 862 milyon TL'lik vergi cezasının, Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri tarafından 9 aylık inceleme sonucunda kesildiği ve incelemenin de grubun içinden gelen ihbar mektupları ile başladığı ortaya çıktı. Maliye Bakanlığı kontrolörleri, yaptıkları incelemeleri sırasında, ?muhasebe hilesi, yanıltıcı belge ve örtülü sermaye transferi' suçlarının işlendiğini belgeleriyle saptadığı ve bu belgeleri de tutanakla grup yöneticilerini imzalattığı belirlendi. star'ın ulaştığı vergi cezasının perde arkası ve raporun ayrıntıları şöyle:

Doğan Grubu, incelemenin siyasi talimatla gerçekleştiğini öne sürmüştü. Ancak incelemenin 2008 yılının Şubat ayında yine aynı grubun içinden gelen ?ihbar mektubu' ile başladığı bildirildi. Mektupta yer alan iddiaları değerlendiren Maliye Bakanlığı kontrolörleri, iddiaların incelenmesini kararlaştırdı. Görevlendirme ise şubat ayının sonuna doğru yapıldı. Kontrolörler de, incelemeye mart ayından itibaren başladı.

40 KİŞİ DEĞİL ÜÇ KİŞİ

ALINAN bilgiye göre inceleme ise iddia edildiği gibi 40 kişi tarafından değil, üç kontrolör tarafından gerçekleştirildi. Söz konusu üç kontrolörün hazırladığı rapor, öncelikle ?İstanbul Grup Başkanlığı' bünyesinde bulunan ?rapor okuma' komisyonu tarafından değerlendirildi. Rapor okuma komisyonu, belgeleri inceledikten sonra rapora onay verdi. Ayrıca yine rapor, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Kontrolörler Başkanlığı tarafından da değerlendirildi. Olası bir hatayı engellemek ve mükellefi zor durumda bırakmamak için, rapor hukuki ve teknik olarak her türlü değerlendirmeden geçildi ve değerlendirmelerde de, rapora onay verildi.

?TUTANAĞA' BAĞLANDI

KONTROLÖRLER, hisse satışı ile yaptıkları incelemelerde, hisse satışı konusunda muhasebe hilesi yapıldığını tespit etti. Yine incelemelerde yanıltıcı belge kullanıldığı, ayrıca örtülü sermaye transferi yapıldığı belirlendi. Denetim elemanları şirketlerin defterlerinde de ?usulsüzlüklerle' ilgili önemli bilgi ve belgelere ulaştı. Kontrolörler, işi sağlama almak için, defterlerdeki tespit edilen tüm usulsüzlüklerle ilgili ?tutanak' hazırlayarak bu tutanakları da şirket sorumlularına imzalattı. Ayrıca raporun yazım aşamasında, şirket temsilcilerinin tespit edilen usulsüzlükler konusunda ?ifadesi' alındı ve ifadeler de raporda aynen yer aldı. Raporun iddia edildiği gibi ?yorumla' değil tespit edilen belgelerle ?yazıldığı' bildirildi. Doğan Yayın Holding'e kesilen 862 milyon TL'lik cezanın vergi aslına geçmiş yıllar dikkate alınarak faiz işletilecek. Uzmanlar, rakamın 1 milyar TL'yi geçeceğini tahmin ediyor.

Maliye'den hodri meydan: Raporları açıklayın

MALİYE Bakanlığı bürokratları, Doğan Grubu'nun vergi cezası ile ilgili yaptığı açıklamaları star'a değerlendirdi. ?Vergi mahremiyeti' nedeniyle raporları Maliye Bakanlığı'nın kamuoyuna açıklayamadığını hatırlatan Maliye bürokratları, ?Ancak mükellefin böyle bir zorunluluğu yok. İsterse, vergi raporlarını kamuoyuna açıklayabilir. Raporlar kamuoyuna açıklansın, kamuoyu da değerlendirmesini buna göre yapsın' dediler. Hisse satışı ile ilgili incelemeden bir çok siyasetçinin haberi bile olmadığını ifade eden bürokratlar, ancak şirket temsilcilerinin incelemenin her aşamasından haberi olduğunu bildirdiler.

Doğan Holding ile ilgimiz yok

DURAN-Doğan Basım ve Ambalaj Sanayi A.Ş, Doğan Yayın Holding'e kesilen vergi cezası sonrasında isim benzerliği nedeniyle açıklam yapmak zorunda kaldı. Şirket borsaya yaptığı açıklamada Doğan Holding A.Ş ile ilgisinin olmadığını duyurdu. Açıklamada ?Şirketimiz, Doğan Grubu şirketi olmayıp, Doğan Holding A.Ş. ve iştirakleri ile ortaklığı veya iştirak ilişkisi söz konusu değildir. Haberin yayınlandığı basın yayın kuruluşlarına konu ile ilgili tekzip yazıları gönderilecektir. Her türlü hukuki hakkımızın da saklı olduğunu kamuya arz ederiz' denildi

Bundan sonra ne olacak?

DOĞAN Yayın Holding'in Maliye'nin vergi cezasına karşı dava açmasının ardından dava süreci boyunca, bu borca faiz işlemeye devam edecek. Mahkeme sonunda, idarenin haklı çıkması halinde, ödenecek olan verginin miktarı da faiz nedeniyle artmış olacak. Doğan Grubu, faizden kurtulmak için sadece verginin aslını ödeyip ardından da dava açma hakkı bulunuyor. Bu durumda ise, Doğan Yayın Holding faiz artışından kurtulacak.

HÜSEYİN ÖZAY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber