Adnan Menderes Üniversitesinde yüksek lisans için, ÜDS veya KPDS'den en az 40 alma şartı geldi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Şubat 2009 17:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Adnan Menderes Üniversitesinin, 25 Temmuz 2007 tarih ve 26593 sayılı Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı.

17 Şubat 2009 yapılan bu değişikliğe göre:

1- Yüksek lisans programına başvurabilmek için adaylardan istenen belgeler arasında yer alan ?ÜDS, KPDS veya eş değeri yabancı dil belgesi? şeklindeki maddeye açıklama getirilmiştir. Yapılan bu değişiklik ile adaylardan istenen belgenin ÜDS veya KPDS'den en az 40 veya eşdeğeri bir yabancı dil sınavından buna denk bir puan veya Üniversitenin Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı tarafından yapılacak olan yabancı dil yeterlik sınavından en az 70 puan aldığını gösterir olması gerektiği belirtilerek konuya açıklık getirilmiştir.

2- Önceki yönetmelikte Doktora veya sanatta yeterlik programına öğrenci kabulü ve yerleştirilmesi için gereken şartlar arasında yer almayan, ALES yerine TUS puanı ile başvuran adaylar için ise en az 60 olması gerekir şeklinde yeni bir hüküm konulmuştur.

3- Yapılan bu değişiklik ile yönetmeliğin 3.maddesinde kapsamlı bir değişikliğe gidilmiştir. Başvuru koşullarını yerine getirmiş olup yabancı dil koşulunu sağlayamayan aday öğrencilere iki yarıyıldan oluşan hazırlık sınıfına kayıt yaptırabilmelerine imkan tanınmıştır. Yabancı dil hazırlık sınıfına kayıt yaptıran veya yaptırmayan tezli yüksek lisans aday öğrencilerinin; ikinci yarıyıl sonuna kadar ÜDS, KPDS veya eşdeğeri sayılan bir sınavdan gerekli koşulu sağlamaları veya yarıyıl başında ve sonunda Üniversitenin Yabancı Diller Bölümü tarafından yapılacak olan yabancı dil yeterlik sınavında başarılı olmaları gerekir. Aksi takdirde öğrencinin bir sonraki eğitim-öğretim yılı akademik takviminde kesin kaydı yapılmaz ve Enstitü ile ilişiği kesilir. İkinci yarıyıl sonundan önce gerekli koşulu sağlayan öğrencinin, bir sonraki yarıyıl başında EYK(enstitü yürütme kurulu ) kararı ile kesin kaydı yapılır.

17 Şubat 2009 Tarih Ve 27144 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan Değişiklik:

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 25/7/2007 tarihli ve 26593 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Adnan Menderes Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin; ikinci fıkrasının (ç) bendi ile üçüncü ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?ç) Tezli yüksek lisans programına başvuracak adayların, ÜDS veya KPDS'den en az 40 veya eşdeğeri bir yabancı dil sınavından buna denk bir puan veya Üniversitenin Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı tarafından yapılacak olan yabancı dil yeterlik sınavından en az 70 puan aldıklarını gösteren belge,?

?(3) Yüksek lisans programına başvuran adayların değerlendirilmesi ve programa yerleştirilmesi; ALES veya TUS puanının %60'ı, lisans diploma notunun %20'si ve mülakat değerlendirmesinin %20'si toplanarak EYK'ca yapılır. Adayın başarılı sayılabilmesi için her üç değerlendirmeden alınan toplam puanın 100 tam not üzerinden en az 60 olması gerekir. Mülakat, anabilim dalınca önerilen dört öğretim üyesi arasından EYK'nın seçtiği üç öğretim üyesinden oluşan jüri tarafından, ilan edilen tarih ve yerde yapılır. Mülakat değerlendirmesi programın özelliğine göre yazılı, sözlü, kompozisyon, yetenek sınavı, ürün dosyası incelemesi ve benzerinden biri veya bir kaçının bileşimi şeklinde yapılabilir. Mülakata girmeyen adaylar değerlendirmeye alınmaz. Sonuçlar yüksek puandan düşük puana doğru sıralanır. Notların eşitliği hâlinde mülakat değerlendirmesi notu dikkate alınır. Sonuçlar mülakat değerlendirmesi bitişini izleyen ikinci iş günü sonuna kadar Enstitü Müdürlüğüne iletilir ve EYK kararından sonra ilan edilir. Kayıt hakkı kazanan adayların zamanında kayıt yaptırmaması durumunda, ilgili anabilim dalının isteğine bağlı olarak EYK'ca kayıt süresini izleyen iki iş günü içerisinde sıralama göz önünde bulundurularak kontenjan açığı sayısınca öğrenci alınır. Tezli yüksek lisans programına mülakat sonrası yerleştirilecek adaylardan;

a) ÜDS/KPDS'den en az 40 puan veya eşdeğeri bir sınavdan buna denk bir puanı olan veya Üniversitenin Yabancı Diller Bölümü tarafından yapılacak olan yabancı dil yeterlik sınavından 100 üzerinden en az 70 puan alanların kesin kayıtları yapılır ve bu öğrenciler yüksek lisans eğitimine başlar.

b) Başvuru koşullarını yerine getirmiş olup yabancı dil koşulunu sağlayamayan aday öğrenciler, anabilim dalının istemesi halinde hakları saklı kalmak kaydıyla Üniversitenin Yabancı Diller Bölümü tarafından yürütülecek olan iki yarıyılı kapsayan yabancı dil hazırlık sınıfına kayıtlarını yaptırabilir.

c) Yabancı dil hazırlık sınıfına kayıt yaptıran veya yaptırmayan tezli yüksek lisans aday öğrencilerinin; ikinci yarıyıl sonuna kadar ÜDS, KPDS veya eşdeğeri sayılan bir sınavdan gerekli koşulu sağlamaları veya yarıyıl başında ve sonunda Üniversitenin Yabancı Diller Bölümü tarafından yapılacak olan yabancı dil yeterlik sınavında başarılı olmaları gerekir. Aksi takdirde öğrencinin bir sonraki eğitim-öğretim yılı akademik takviminde kesin kaydı yapılmaz ve Enstitü ile ilişiği kesilir. İkinci yarıyıl sonundan önce gerekli koşulu sağlayan öğrencinin, bir sonraki yarıyıl başında EYK kararı ile kesin kaydı yapılır.

ç) Hazırlık sınıfı sadece güz yarıyılı başında açılır. Bahar yarıyılında lisansüstü programa giriş sınavından başarılı olan aday öğrenciler ise, hakları saklı tutularak, bir sonraki güz yarıyılı başında hazırlık sınıfına kayıt yaptırabilir. Hazırlık sınıfı öğrencileri, öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Hazırlık sınıfı öğrencilerine, 16/5/2003 tarihli ve 25110 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Adnan Menderes Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Yabancı dil hazırlık sınıfına kaydolan aday öğrencilerin, Senato tarafından belirlenen kayıt ücretini yatırmaları gerekir.?

?(8) Doktora veya sanatta yeterlik programına öğrenci kabulü ve yerleştirilmesi; ALES veya TUS temel tıp/klinik tıp puanının %60'ı, lisans diploması ile başvuranlarda lisans diploma notunun %20'si, tezli yüksek lisans notunun %20'si ile mülakat değerlendirmesinin %20'si toplanarak EYK'ca yapılır. Adayın başarılı sayılabilmesi için, her üç değerlendirmeden alınan toplam puanın 100 tam not üzerinden en az 70, ALES yerine TUS puanı ile başvuran adaylar için ise en az 60 olması gerekir. Mülakat; ABD'ce önerilen dört öğretim üyesi arasından EYK'nın seçtiği üç öğretim üyesinden oluşan jüri tarafından ilan edilen tarih ve yerde yapılır. Mülakat değerlendirmesi; programın özelliğine göre yazılı, sözlü, kompozisyon, yetenek sınavı, ürün dosyası incelemesi ve benzeri uygulamaların bir veya bir kaçının bileşimi şeklinde yapılabilir. Mülakata girmeyen adaylar değerlendirmeye alınmaz. Sonuç, yüksek puandan düşük puana doğru sıralanır. Notların eşitliği hâlinde mülakat notu dikkate alınır. Sonuçlar, mülakat değerlendirmesi bitimini izleyen ikinci iş günü sonuna kadar ilgili Enstitü Müdürlüğüne iletilir ve EYK kararından sonra ilan edilir.?

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?b) Tezsiz yüksek lisans programı; Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen programlardan lisans diploması almış öğrencileri, lisans diploması almış oldukları programla ilgili ortaöğretim alanında öğretmen olarak yetiştirmek amacıyla iki yarıyıla eşdeğer bir süreyi kapsayacak şekilde düzenlenir. Bu tür yüksek lisans programlarına, usul ve esasları Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen sınavla, öğrenci seçilir ve yerleştirilir.?

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 4 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü yürütür.

ÖNCEKİ HÜKMLER

MADDE 6 ?

(2) ç) ÜDS, KPDS veya eş değeri yabancı dil belgesi,

(3) Yüksek lisans programına başvuran adayların değerlendirilmesi ve programa yerleştirilmesi; ALES veya TUS puanının %60'ı, lisans diploma notunun %20'si ve mülakat değerlendirmesinin %20'si toplanarak EYK'ca yapılır. Adayın başarılı sayılabilmesi için her üç değerlendirmeden alınan toplam puanın 100 tam not üzerinden en az 60 olması gerekir. Mülakat, ABD'ce önerilen dört öğretim üyesi arasından EYK'nın seçtiği üç öğretim üyesinden oluşan jüri tarafından ilan edilen tarih ve yerde yapılır. Mülakat değerlendirmesi programın özelliğine göre yazılı, sözlü, kompozisyon, yetenek sınavı, ürün dosyası incelemesi ve benzerinden bir veya bir kaçının bileşimi şeklinde yapılabilir. Mülakata girmeyen adaylar değerlendirmeye alınmaz. Sonuçlar yüksek puandan düşük puana doğru sıralanır. Notların eşitliği hâlinde mülakat değerlendirmesi notu dikkate alınır. Sonuçlar mülakat değerlendirmesi bitişini izleyen ikinci iş günü sonuna kadar Enstitü Müdürlüğüne iletilir ve EYK kararından sonra ilan edilir.

(8) Doktora veya sanatta yeterlik programına öğrenci kabulü ve yerleştirilmesi; ALES veya TUS temel tıp/klinik tıp puanının %60'ı, lisans diploması ile başvuranlarda lisans diploma notunun %20'si, tezli yüksek lisans notunun %20'si ile mülakat değerlendirmesinin %20'si toplanarak EYK'ca yapılır. Adayın başarılı sayılabilmesi için her üç değerlendirmeden alınan toplam puanın 100 tam not üzerinden en az 70 olması gerekir. Mülakat; ABD'ce önerilen dört öğretim üyesi arasından EYK'nın seçtiği üç öğretim üyesinden oluşan jüri tarafından ilan edilen tarih ve yerde yapılır. Mülakat değerlendirmesi; programın özelliğine göre yazılı, sözlü, kompozisyon, yetenek sınavı, ürün dosyası incelemesi ve benzeri uygulamaların bir veya bir kaçının bileşimi şeklinde yapılabilir. Mülakata girmeyen adaylar değerlendirmeye alınmaz. Sonuç, yüksek puandan düşük puana doğru sıralanır. Notların eşitliği hâlinde mülakat notu dikkate alınır. Sonuçlar, mülakat değerlendirmesi bitimini izleyen ikinci iş günü sonuna kadar ilgili Enstitü Müdürlüğüne iletilir ve EYK kararından sonra ilan edilir.

MADDE 47? (b) Tezsiz yüksek lisans programı; Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen programlardan lisans diploması almış öğrencileri lisans diploması almış oldukları programla ilgili ortaöğretim alanında öğretmen olarak yetiştirmek amacıyla üç yarıyıla eşdeğer bir süreyi kapsayan tezsiz yüksek lisans programları düzenlenir. Bu tür yüksek lisans programlarına, usul ve esasları Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen sınavla öğrenci seçilir ve yerleştirilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber