İki müsteşarlık denetim konusunda anlaşamadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2009 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dış Ticaret Müsteşarlığının (DTM), ithalatta standart denetimlerine ilişkin yılbaşında yaptığı bazı düzenlemelere, Gümrük Müsteşarlığı (GM), ''gümrük iş ve işlemlerini olumsuz etkilediği ve gereksiz belge istendiği'' gerekçesi ile karşı çıktı.

DTM, tüketiciyi ve sanayiciyi korumak, ithalatta trafik sapmasını önlemek üzere, dış ticarette standardizasyon uygulamaları kapsamında, yılbaşından itibaren AB üzerinden Türkiye'ye ithal edilen üçüncü ülkeler menşeli sanayi ürünlerinde CE işareti kontrolünü zorunlu hale getirdi.

Yetkililer, üçüncü ülke meşeli malların AB üzerinden ithal edilmesi, gümrük vergisi tahsilatının AB'de yapılması nedeniyle Türkiye'nin şimdiye kadar milyarlarca dolar vergi geliri kaybına uğradığını belirtiyor. Gümrük Birliği nedeniyle, Türkiye, AB gümrük bölgesinden ithalatta vergi uygulamıyor.

Diğer taraftan, Gümrük Müsteşarlığı (GM), DTM'nin ithalatta standart denetimi ile ilgili bazı düzenlemelerini, ''gümrüğün iş ve işlemlerini olumsuz etkilediği'' gerekçesi ile yine DTM'ye şikayet etti.

GM'nin bağlı olduğu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı imzası ile Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar'a gönderilen yazıda, ''Gümrük müsteşarlığının görüşü hilafına ve gümrük iş ve işlemlerini olumsuz etkileyecek düzenlemelerden vazgeçilmesini'' istedi.

Yazıcı ayrıca, gümrük işlem süreçlerinin basitleştirilmesi ve hızlandırılması için kontrollerin gümrükte değil, iç piyasada yapılmasını önerdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber