Burszede 20 bin öğrenci Yurtkur'dan kredi istedi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Şubat 2009 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi belediye burslarını iptal edince, öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (Yurtkur) kapısına dayandı. Yurtkur'un mağdur öğrencileri düşünerek yeniden açtığı 'öğrenim kredisi' için rekor düzeyde müracaat yapıldı.

11-20 Şubat tarihleri arasında kabul edilen başvurularda 20 bin öğrenci bu haktan yararlanmak istedi. 14 binden fazla kişi de okul harcı kredisi talep etti. Yurtkur, belediyelerden burs aldığı için veya başka sebeplerle öğrenim ve katkı kredisi talebinde bulunmayan öğrencilere ilk kez yeni başvuru imkânı getirmişti. Yurtkur Genel Müdürü Hasan Albayrak, tanınan ikinci hakta 20 bin öğrencinin kredi almak için müracaatta bulunmasını belediye burslarının iptaline bağladı. Yeni başvuran öğrencilerin aylık 180 liralık ilk dilim kredileri 13 Mart'ta yatırılacak.

Yurtkur Genel Müdürü Hasan Albayrak, 20 bin öğrencinin kredi istemesinin 'çok önemli' olduğunu kaydetti. İlk defa ara dönemde kredi başvurusu aldıklarını hatırlatan Genel Müdür Albayrak, "Belediye burslarının iptal olması veya çeşitli sebeplerle başvurmadığı için kredi alamayan öğrenciler öyle veya böyle mağdur olmuştu. Biz bu mağduriyeti gidermek için çalışıyoruz." dedi. Bir öğrencinin bir lirasının bile kendileri için önemli olduğunun altını çizen Albayrak, "Devlet bir öğrenciye bir lira fazla verebiliyorsa bizim açımızdan önemli. 20 bin öğrenciye daha kredi verebileceğimiz için çok mutluyum. Yeni kredi alacaklar içinde mutlaka belediyeden aldığı bursu iptal olanlar vardır, ama biz bunun araştırmasına girmedik, önemli olan öğrencinin mağduriyetini gidermek." diye konuştu.

CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi belediyelerin öğrencilere verdiği bursu iptal edince öğrenciler harçlıklarından olmuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik başta olmak üzere siyasiler öğrenci burslarının iptal ettirilmesine tepki göstermiş, öğrenciler de mağduriyetlerini belediye önlerinde dile getirmişti. Üniversite öğrencileri 4 yıl boyunca aldıkları öğrenim ve katkı (harç) kredisini okul bittikten iki yıl sonra ödemeye başlıyor ve sonraki iki yıl içinde taksitlerle ödüyor. Üniversiteden mezun olduktan iki yıl sonra iş bulamayan öğrencilerin kredi borçları ise birer yıllık dönemler halinde iş buluncaya kadar erteleniyor. Kredi borçlarını ödemeyenler ise takip edilerek haklarında işlem yapılıyor.

İbrahim Asalıoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber