Uykuda solunum bozukluklarına dikkat

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2009 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Erdinç, uykuda solunum bozukluklarının öldürücü boyutlara ulaşabileceğini söyledi.

Yunus Emre Devlet Hastanesi Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Uyku bozuklukları" konulu konferansta konuşan ESOGÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Erdinç, horlamanın son derece yaygın bir mesele olduğu için neredeyse olağan bir durum gibi kabul edildiğini belirtti. Prof. Dr. Oğuz Erdinç, "Horlayan insanlarda, uykuda solunum düzensizliği ve solunum durması (uyku apnesi) sık görülmektedir. Horlayan insanlarla gece aynı ortamda kalanlar, bu insanlarda uykuda solunum durmalarının olduğunu (tanıklı apne) ifade etmektedirler. Uykuda solunum bozuklukları, insan sağlığını ağır şekilde bozabilen, öldürücü olabilen ve yeterince tanınmayan tablolardır. Uyku çalışmasıyla tanı konmakta ve tedavi planlanmaktadır" dedi.

Sabahları uyanma güçlüğü ve dinlenmemiş olarak uyanma, çoğu zaman uyku sırasında bir sebebe bağlı olarak ya da nedensiz bir şekilde uyanan, bir süre uyanık kalan insanların birinci grup hasta olarak tanımlandığını kaydeden Erdinç, "İkinci grup hasta ise, yeterince uyumuş oldukları halde sabah uyanma güçlüğü ya da dinlenmiş olarak uyanamamaktan yakınmaktadır. İkinci grup hastanın durumu da, uyku çalışmasıyla aydınlığa kavuşturulabilecektir. Özelikle birinci grupta yer alanlardan nedensiz bir şekilde uyananların uyku yapısı, uyanma sırasında oluşan fiziksel değişimlerin incelenmesi gereklidir. Yeterli süre uyuduğu halde dinlenemeden uyananların ise, uyku yapılarındaki değişmeler bu sırada oluşan uyarılmışlıkla ilgili değişmelerin (özellikle kalp ve solunum sistemlerindeki) değerlendirilerek tedavi planlanması uygun olacaktır" diye konuştu.

Konferansı İl Sağlık Müdürü Hüseyin Fidan, hastane yöneticileri ve sağlık personeli takip etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber