Mahkeme heyeti, sanıkla avukatın yan yana oturabileceğine karar verdi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 28 Şubat 2009 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ali EYCE İZMİR-

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, hukuk tarihinde bir ilke imza attı. Türkiye'de ilk defa sanıkla avukatına aynı sırada oturma izni verdi..

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, avukat Bülent Güvençalan'ın, savunduğu sanıkla birlikte oturma talebi üzerine, oy birliğiyle aldığı kararda "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinde belirtilen, adil yargılamanın sağlanması için verilen izinde, sanıkla avukatının yan yana oturmasında hukuki bir engel bulunmadığını ve bunun için elverişli bir şekli dizaynın yapılmasının gerektiği" yönünde karar verdi. Türk hukuk tarihinde bir ilke imza atan mahkeme, Türkiye'de ilk defa bir sanıkla avukatının yan yana oturmasına izin verdi. İzmir Barosu'nun genç avukatlarından, aynı zamanda Baro Yönetim Kurulu üyesi de olan avukat Bülent Güvençalan, önceki gün bir dava nedeniyle tutuksuz olarak yargılanan müvekkili C.D. ile birlikte, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına katıldı. Müvekkili sanıkların bulunduğu yere otururken, avukat Güvençalan da avukatlar için ayrılan yere geçti. Ardından da duruşma başladı. Bu sırada söz alan avukat Bülent Güvençalan, duruşmalarda müşteki ve mağdurların avukatlarıyla yan yana oturduğunu, ancak sanıkların ve avukatların yan yana oturamadığını hatırlatarak, adil yargılama hakkının tam ve eksiksiz olarak kullanılabilmesi ve silahların eşitliği için müşteki ve sanıklarında avukatlarıyla yan yana oturması yönünde talepte bulundu.

BARO DA TALEP ETMİŞTİ

Mahkeme Başkanı Turgut Yıldırım ve iki üye kısa bir görüşme yaptı. Ardından da oy birliğiyle avukat Bülent Güvençalan'ın talebini yerinde bularak sanık müvekkiliyle yan yana oturmasına karar verdi. Güvençalan, bunun adil yargılama için olması gereken bir uygulama olduğunu söyledi. İzmir Barosu da geçen haftaki açıklamasında sanıkların avukatlarıyla birlikte oturmamasından dolayı yargıda adiliyetlik kuralının çiğnendiğine dikkat çekmişti.


* Prof. Süheyl Donay: "Türk Hukuku'nun alışık olmadığı bir uygulama. İlk defa tanık oluyorum. Şekil olarak bir farklı durum yarattığı kesin ancak yargılama açısından bir farklılık yaratmayacağını düşünüyorum. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 6. maddesinde yer alan adil yargılama ilkesinde silahların eşitliği ilkesi vardır. Burada da sanırım yargıçlar, bunu eşitlik ilkesiyle yorumlamışlar."

* Prof. Dr. Kayıhan İçel: "Bizim sistemimizde zaten avukat sanıkla aynı yerdedir. Kalabalık duruşmalarda avukatlarla sanıklarla ayrı bölümlerde olabiliyor. Bunun giderilmesi zor değil."

* Muammer Aydın (İstanbul Barosu Başkanı): "Sanıkların da en az mağdurlar kadar hakkı olması gerekir. Mağdur yanındaki avukatından nasıl hukuki yardım alıyorsa sanık için de bu geçerli olmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber