Deprem sigortasına yüzde 39 indirim geldi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mart 2009 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zorunlu deprem sigortasını yaygınlaştırmak için yüzde 39'lara varan indirim yapıldı. Doğal Afet Sigortaları Kurumu, (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, site yöneticileri ve ev sahipleriyle yüz yüze görüşmelerle sigortayı yaygınlaştıracaklarını söyledi. Serdar, sigortanın vatandaşa maliyetini anlattı: "100 metrekare betonarme bir konut eğer birinci derece deprem bölgesinde ise İstanbul içinde yıllık 136 lira ile sigorta yapılıyor. Dışında ise 131 lira prime tekabül ediyor. İndirimlerle bu ücret 81 liraya iniyor. Dolayısıyla 80 lira ile 130 lira arasında oynayacaktır. Günlük 36 kuruşa geliyor."

Serdar, zorunlu deprem sigortası hakkında yapılan yenilikleri CİHAN'a anlattı. 1999 Marmara depreminin ardından ortaya çıkan Kurum'un maliyetlerinin minimum düzeyde olduğunu dile getiren Serdar, Kurum'un binaları, demirbaş eşyaları, arabaları, makam odalarının bulunmadığını aktardı. Serdar, DASK'ın 7 kişilik yönetim kurulu üyeliği ve bu işleri yürütülen Hazine'nin tespit ettiği sigorta şirketlerince yürütüldüğünü ifade etti. Kurum'un kar amacı gütmediğini, zorunlu deprem sigortasını yaygınlaştırmayı amaçladığını dile getiren Serdar, herhangi bir deprem olduğunda hasarlı binaları hızlı ve tam olarak ödemeyi amaçladıklarını vurguladı. 2009 başında Hazine Müsteşarlığı'nın çıkardığı tarife talimatnameyle toplu konut yaptırma indiriminin yüzde 20'ye yükseltildiğini, yenileme halinde yüzde 20 indirim daha getirildiğini aktaran Serdar, "Bütün ağırlığımızı konut sahiplerinin kendileri ve site ve apartman yöneticilerine yönlendireceğiz. Konut sahiplerini uyandırırsak, hem yenileme hem konut yaptırma indirimi var dersek site yöneticilerine sıkıştıracaklardık. Neredeyse yüzde 39'lara varan indirim söz konusu olacaktır. Apartman ve site yöneticilerine çok önemli görevler düşüyor. Herkes bu sigortayı yaptırmalı." diye konuştu.

2 MİLYON 900 BİN POLİÇE ALINDI

Türkiye'de zorunlu deprem sigortasına konu olabilecek 13 milyona yakın konut bulunduğunu söyleyen Serdar, "Bu aşamada 2 milyon 900 bine yaklaşan poliçe adeti var. Bu yüzden 22 sigortalama oranı var. 500 binden 3 milyona yükseldi. Zorunlu olmayan konut paket poliçeleri ise 1 milyon 700 bine yükseldi. Burada da kaldıraç görevi gördük." diye konuştu. Poliçe yoğunluğu konut yoğunluğunun olduğu bölgelerde bulunduğuna işaret eden Serdar, gelir düzeyi ve eğitim düzeyinin belirleyici etken olduğunu, en fazla poliçenin Marmara, İç Anadolu ve Ege Bölgelerinden yaygınlaştığını kaydetti. Bu göstergeye bakarak deprem riski olan ülkelerin DASK'ı örnek aldığını kaydeden Serdar; Çin, Japonya, Romanya, Türk Cumhuriyetleri'nin sistemi kendi ülkelerine entegre etmeye çalıştığını belirtti. Serdar, Kırgızistan ve Kazakistan'ın bu sistemi kurmak için Türkiye'den yardım talep ettiği bilgisini verdi.

ANADOLU'YU GEZEREK SİGORTAYI ANLATACAĞIZ

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Serdar, sigortanın bilinirliğini artıracaklarını bildirdi. 2007 sonunda yapılan anketlere göre deprem sigortasını Türk halkının yüzde 50'sinin bildiğine dikkat çeken Serdar, "Bilmeyen insanların arasında da yapmama nedenlerine baktığımızda yanlış bir algı söz konusu. Pahalı bir sigorta algısı var. İhmalkarlık, yaptırırsak iyi olur ama fırsat bulamadım düşüncesi var. Tanıtım ve reklam çalışmalarını arttırdık. Hem reklam hem gazete ilanlarıyla ve Anadolu'yu gezerek tanıtım çalışmasını yapacağız. Ucuz sigorta olduğunu insanlara vurgulayacağız." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber