Polis Merkezlerine ilişkin İçişleri Bakanlığının açıklaması

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Mart 2009 22:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

BASIN AÇIKLAMASI

NO: 2009/29

Güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi bakımından Polis Merkezleri, toplumun hemen her kesiminin güvenlikle ilgili talep ve beklentilerini karşılaması yönüyle vatandaşın ilk müracaat noktası, halkın başvuru merci ve Emniyet Teşkilatı'nın vitrinidir.

Ülke genelinde 1300'lere ulaşan sayısıyla işlevsel bir konuma sahip Polis Merkezlerinin sunduğu hizmetin kalitesi, vatandaşlarımızın güvenlik memnuniyetini sağlamada ve polis imajının güçlendirilmesinde en önemli etkenlerdendir.

Polis Merkezlerimize yaptığım muhtelif ziyaretlerde; merkezlerin fiziki şartlar ve işletme standartları bakımından diğer hizmet birimlerine göre daha yetersiz konumda olduğu müşahede edilmiştir.

Adli görev yapan diğer birimlerimizde sağlanan hizmet standardının derecesi ne denli yüksek olursa olsun, hayatın olağan akışı içinde suçtan mağdur ve şikâyetçi olan vatandaşlarımızın başvurduğu ilk yer Polis Merkezlerimizdir. Bu birimlerimizde ideal anlamda iyileştirme sağlayamadığımız takdirde diğer hizmet birimlerimiz de ki olumlu yansımaların vatandaş tarafından algılanması da mümkün görünmemektedir.

Bakanlığımızın "Emniyet Genel Müdürlüğü - TOKİ Başkanlığı Örnek Polis Merkezleri Yapımına ilişkin Protokolü" çalışmaları kapsamında; ülkemizin fizikî özellikleri ve iklim koşullan yanında yerleşim merkezlerinin nüfus yoğunluğu, bölgelerin güvenlik risk potansiyeli ile diğer etkenler de göz önünde bulundurularak, öncelikle altı ayrı ilimiz için örnek nitelikte çok fonksiyonlu Polis Merkezi hizmet binalarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Geliştirilen bu modellere bağlı olarak 81 ilimizde kademeli şekilde birer adet Polis Merkezinin yapılandırılması çalışmaları da bizzat tarafımdan başlatılmıştır.

Ayrıca; konunun önemine binaen Bakanlık olarak 2009 yılı "Polis Merkezleri Yılı" olarak ilan edilmiştir.

Polis Merkezlerinin iyileştirilmesi için Merkezde Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Merkezleri İzleme ve Değerlendirme Kurulu, illerde de Valilerin himayesinde, İl Emniyet Müdürünün başkanlığında uygun görülecek birim amirlerinden oluşturulacak İl Polis Merkezleri İzleme ve Değerlendirme Kurulları teşekkül ettirilecektir.

EGM Polis Merkezleri İzleme ve Değerlendirme Kurulunca yapılacak işlemler Ek-1 de, İl Polis Merkezleri izleme ve Değerlendirme Kurullarının yapacağı işlemler ise Ek-2 de belirtilmiştir.

Polis Merkezlerinin yeniden yapılandırılması ve iyileştirilmesi için mahalli imkân ve kaynakların kullanılması benimsenecektir. Polis Merkezlerine yönelik illerimizin yaptığı iyileştirme çalışmaları Bakanlığımızca 2009 yılı sonu itibarıyla değerlendirilecektir. Değerlendirme sonucunda, iyileştirme bakımından başarılı görülen İllerimiz ödüllendirilecektir.

Yukarıda açıklanan ve Ek-1 ile Ek-2 de belirtilen hususlar çerçevesinde hareket edilmesini ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini önemle rica ederim.

Ek-1

GENEL İLKELER

Bakanlığımızın "Emniyet Genel Müdürlüğü - TOKİ Başkanlığı Örnek Polis Merkezleri Yapımına İlişkin Protokolü" çalışmaları kapsamında; ülkemizin fizikî özellikleri ve iklim koşulları yanında yerleşim merkezlerinin nüfus yoğunluğu, bölgelerin güvenlik risk potansiyeli ile diğer etkenler de göz önünde bulundurularak, öncelikle altı ayrı ilimiz için örnek nitelikte çok fonksiyonlu Polis Merkezi hizmet binalarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Geliştirilen bu modellere bağlı olarak 81 ilimizde kademeli şekilde birer adet Polis Merkezinin yapılandırılması çalışmaları devam etmektedir.

Polis Merkezlerinde, değişen güvenlik ihtiyaçlarına cevap verebilen modern mimariye sahip, bilgi-iletişim sistemleri ile donatılmış; kapalı atış poligonu, spor salonu, eğitim ve toplantı odaları, fiziki şartlan uygun görüntülü ses ve kayıt imkânı olan nezarethane ve ifade alma odaları, şüpheliler için özel giriş çıkış yerleri ile çevre güvenliğini sağlayan elektronik sistemleri içermesi temel amaçtır.

Ayrıca, Polis Merkezleri çalışma ortamında bulunan hijyen alanlarının kalitesinin yükseltilmesi ile hem personele hem de bu merkezlere gelen vatandaşlara sunulacak hizmetin faydası arttırılabilecektir. Aynı hijyenik ortamın engelli vatandaşlarımız için de tesis edilmesi modernliğin bir gereğidir.

HİZMET BİNALARI

Polis Merkezi hizmet binaları, diğer binalardan ayırt edici nitelikte, ulaşımı kolay yerlere inşa edilmelidir. Hizmet binalarının diğer binalara bitişik olmaması, müstakil olarak inşa edilmesi, çok amaçlı olması ve bina güvenliği için gerekli teçhizat ile donatılması esastır. Binaların inşa edilmesinde ve yerlerinin belirlenmesinde bölgenin iklim koşullan, hizmet sunacağı yerin coğrafi genişliği ve ulaşım olanakları ile genel güvenlik durumu dikkate alınmalıdır.

Yürütülen hizmetin niteliği ve personel istihdamı bakımından Polis Merkezî hizmet binalarında genel olarak aşağıdaki birimlerin bulunması gerekmektedir:

a) Polis merkezi amiri ve yardımcısı ile Büro Amirlikleri için yeterli sayıda ofisler,

b) Toplantı ve brifing odası,

c) Vatandaşlar için bekleme salonu,

d) Personel kıyafet ye eşya dolapları odası,

e) Temizlik üniteleri (Yeterli sayıda vatandaşlar için tuvaletler; personel için banyo ve duş yerleri)

f) Standartlara uygun, ses ve görüntü kayıt sistemi özelliği taşıyan nezarethaneler.

g) İfade alma ünitesi: 1) İfade alma odası, 2) Kayıt odası, 3)Teşhis odası,

h) Muhafaza altına alma odası,

i) Müdafi görüşme odası,

j) Haber Merkezi,

k) Arşiv,

l) Dinlenme odası ve mutfak,

m) Malzeme ve teçhizat odası,

n) Sığınak ve yangın merdiveni,

o) Isı odası,

ö) Kapalı veya açık otopark,

p) Kondisyon salonu ve kapalı atış poligonu

EK-2

GENEL İLKELER

Çok fonksiyonlu Polis Merkezi hizmet binalarının Bakanlığımızca ülke genelinde yaygınlaştırılması uzun vadeli bir süreci gerektirmektedir. Bu nedenle, İl İzleme ve Değerlendirme Kurulları'nın tespitlerine göre; ihtiyaç durumu ve öncelik sırası belirlenecektir. Bu kapsamda il Özel İdareleri ile İl Emniyet Müdürlükleri kaynakları azami düzeyde seferber edilecektir. Ayrıca, yeniden yapılandırılacak Polis Merkezlerinin çalışma ilkeleri, personel istihdamı ile donanım ve teçhizat konuları aşağıdaki açıklamalar çerçevesinde değerlendirilecektir.

HİZMET BİNALARI

Asgari Standartlar

Ülkemiz koşulları bakımından polis merkezleri hizmet binalarının mevcut asgari standartları olarak şunlar dikkate alınacaktır:

a) Nezarethaneler ve ifade alma odalarının, İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığınca belirlenen ve POLNET' de yer alan kriterlere uygun olması ve bu mekânlarda tesis edilecek ses ve görüntü kayıt sistemlerine ilişkin getirilen asgari standartları taşıması sağlanacaktır.

b) Genel hizmetler bakımından ise toplantı ve eğitime yönelik kullanılabilen çok amaçlı salon, dinlenme odası ve mutfak, soyunma dolabı ve duşlar, yeterli büyüklükte ve personelin rahat çalışmasına imkan veren ofisler ile bilgi sistem alt yapısı bakımından Polnet ve internet erişimi imkanı asgari standartlardır.

c) Polis merkezleri hizmet binalarının ve çevre güvenliğinin sağlanmasında, esas olarak kapalı devre kamera sistemleri kurşun geçirmez pencere ve kapı sistemleri kullanılacaktır. Polis merkezi sorumluluk alanının genel güvenlik durumuna, yapılan risk analizlerine ve tehlike algılamasına göre çevre emniyet nöbetçisi görevlendirilebilecek, yaz ve kış şartlarına uygun nöbetçi kulübeleri sistemi de tesis edilecektir.

Değerlendirme ve İyileştirme

Polis Merkezlerinin mevcut fiziki yapıları, asgari standartlar açısından İl İzleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilecektir. Mevcut Polis Merkezleri hizmet binalarının, anılan kurulca yapılan değerlendirmesi sonucunda;

a) Mimari tasarımı ve yapısal özelliği itibariyle Polis Merkezi olması mümkün görülmeyen binaların yeniden inşa edilmesine yönelik çalışmalar başlatılacaktır.

b) Yapılacak tadilatlar ile asgari standartları karşılaması mümkün olan binalar revize

edilecektir.

c) Kuruluş kriterleri bakımından hizmet binası asgari standartları karşılamayan Polis

Merkezlerinin kuruluşu için teklifte bulunulmayacaktır.

İŞLETİM STANDARTLARI

Polis Merkezlerinde görev yapan personelin gün içindeki iaşesi ile hizmet binalarının temizliğinin çoğu zaman sağlanamadığı bilinmektedir. Bu durum polisin imajnı ve çalışmasını olumsuz etkilemektedir. Bunun için bütçe imkanları çerçevesinde, bu hizmetlerin hizmet alımı yoluyla 24 saat esasına göre sürdürülmesine öncelik verilecek, bütçe teklifi çalışmaları buna uygun olarak yapılacaktır.

Yakalanan, gözaltına alınan veya muhafaza altına alınan kişilerin yeme, içme ihtiyaçlarına, nakillerine ve yakınlarına haber verilmesine ilişkin giderler ilgili bütçe planlamasında gösterilecek ve bunun için polis merkezlerine, emniyet müdürlükleri bütçesinden ihtiyaçlarına göre pay ayrılacaktır.

ÇALIŞMA İLKELERİ

Polis Merkezlerinin bir özelliği de, coğrafî olarak sınırları belli olan sorumluluk alanlarında küçük ölçekte bir emniyet müdürlüğü kimliğinde hizmet sunmalarıdır. Özellikle faili meçhul olayların aydınlatılmasında Polis Merkezi personelinin deneyimlerinden faydalanılarak ihtisas birimleri ile birlikte koordineli çalışmaları sağlanacaktır.

Ülke genelinde Polis Merkezlerinin yılda yaklaşık 6 milyon adet tebligat ve adres tespiti işlemi yerine getirdikleri, bu işlemlerin Polis Merkezlerince yürütülen asli hizmetlerin önemli derecede aksamasına neden olduğu bilinmektedir. Özellikle adres tespiti işlemlerinin 21.05.2008 tarih ve 2008/8 sayılı Başbakanlık genelgesi doğrultusunda, Kimlik Paylaşım Sistemi verilerinin kullanılarak yürütülmesine özen gösterilecektir. Bu çerçevede polisten adres tespiti ile ilgili talepte bulunulmasının önlenmesi ve ilgili kurum ve kuruluşlarca bu sistemlerin kullanılmasının sağlanması yönünde mülki amirlerimizce gerekli tedbirler alınacaktır.

PERSONELE İLİŞKİN HUSUSLAR

Polis Merkezlerinde görev yapan deneyimli personelin tespit edilerek diğer birimlerce alındığı, dolayısıyla Polis Merkezlerinde yürütülen hizmetlerin kalite ve verimliliğinin olumsuz yönde etkilendiği görülmektedir. Bu nedenle fakülte veya yüksek okul mezunu personelin bu birimlerde istihdamına ağırlık verilecektir.

Polis-halk ilişkilerinin önemine binaen hazırlanacak bir eğitim programı çerçevesinde Polis Merkezlerinde görev yapan tüm personel hizmet içi eğitimden geçirilecektir.

Ödüllendirme başta olmak üzere diğer iyileştirici tedbirlerle Polis Merkezlerinin cazip ve talep gören bir birim haline getirilmesi sağlanacaktır. Nitelikli personelin bu birimlerde görev yapması teşvik edilecektir.

DONANIM VE TEÇHİZAT DURUMU

Hizmet binalarında, güvenlik hizmetleri için gerekli her türlü teknik ve diğer alt yapı donanımı temin edilecek, eskiyen malzemelerin de ivedilikle yenilenmesi sağlanacaktır.

Polis Merkezlerince yürütülen hizmetlerin önemi ve önceliği göz önünde bulundurularak, bu birimlerin taşıt, araç-gereç ve teçhizat yönüyle güçlendirilmesi sağlanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber