İlaç reklamlarına Danıştay engeli

Haber Giriş : 15 Aralık 2004 10:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkındaki Yönetmeliğin bazı maddeleri hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Alınan bilgiye göre, Türk Eczacılar Birliği (TEB), ilacın herhangi bir ürün olmadığı, insan sağlığı açısından ciddi tehlikeler içerebildiği ve herkeste aynı etkiyi göstermeyeceği gerekçesiyle Danıştay 10. Dairesi'ne başvurarak, tüketimi artırmak amacıyla yapılmasına izin verilen ilaç reklamlarının durdurulmasını istedi. TEB avukatları Hüseyin Öğüçlü ve Gökhan Pekcan imzasıyla Danıştay'a sunulan dilekçede, ilacın doğru kişi tarafından yazılması, doğru kişi tarafından verilmesi ve bilinçli olarak kullanılması gerektiğini belirterek, okur-yazar oranı düşük olan Türkiye'de ilaç reklamlarının vahim olaylara yol açabileceği savunuldu.

Danıştay 10. Dairesi ise, 1262 sayılı 'İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu'nun 13. maddesinde, "Müstahzarları övme yolunda ve bunlara malik (sahip) olmadıkları şifa hassaları (şifa özelliği) atıf (yöneltme) veya mevcut şifa tesirleri büyütmek suretiyle sabit veya müteharrik (hareketli) sinema filmleri, ışıklı ilan, radyo ve herhangi bir vasıta ile reklam yapılması memnudur (yasaklanmıştır). Şu kadar ki, tarifname ve gazetelerde, '...hastalıklarında kullanılması faydalıdır' şeklindeki ilanlara müsaade olunabilir. Ancak reçetesiz satılmasına müsaade edilmeyen müstahzarların tıbbi mecmualardan başka yerlerde reklamları yapılamaz. Reklam numunelerinin önceden sıhhat ve içtimai (toplumsal) muavenet (yardım) vekaletince tasvip edilmeleri lazımdır" ifadesinin yer aldığını göz önünde bulundurarak, reçetesiz satılan ilaçların reklam yoluyla tanıtılmasının sakıncalı olabileceği kanaatine vardı.

Danıştay 10. Dairesi, 'Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkındaki Yönetmeliğin 4. maddesinin 'd' fıkrasındaki, "...görsel işitsel basına..." ibaresinin, 5. maddesinin 'a' bendinin 7. maddesinin 1. ve 6. fıkralarının ve 8. maddesinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Danıştay, 10. Dairesi, söz konusu yönetmeliğin diğer maddelerine yönelik yürütmenin durdurulması istemini ise reddetti.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber