Hızlı trene ilk seferinde tam not

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2009 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin hızlı tren hayali gerçeğe dönüştü. Ankara-Eskişehir hattında cuma günü Başbakan Erdoğan'ın katılacağı bir törenle sefere konulacak olan Yüksek Hızlı Tren (YHT), ilk sınavı başarıyla geçti.

Gazetecileri ve demiryolcuları dün ağırlayan YHT, Ankara-Eskişehir arasını 1 saat 27 dakikada kat etti. 250 kilometre hız yapmasına rağmen tren içinde sarsıntı olmaması dikkat çekti. 13 Mart'ta hizmete girecek trenin, ileri teknoloji ürünü güvenlik önlemleri göze çarptı.

Cuma günü sefere başlayacak hızlı tren, Ankara ve Eskişehir'den günde karşılıklı 4 sefer yapacak. Ankara yönünden ilk trenin sabah saat 07.00'de hareket etmesi planlanıyor. Akşam son seferin 17.00'de gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Ankara-Eskişehir arası 245 kilometre. Bunun 197 kilometresi hızlı tren hattı olarak yeni yapıldı. Trenin hızı bu hatta saatte 250 kilometreye kadar çıkıyor. Ancak, her bölgede bu hız söz konusu olmayacak. Ankara'da hemzemin geçitlerin bulunduğu bölgelerde, tren saatte en fazla 120 kilometre hız yapacak. Güvenli bölgelerde hızı 250 kilometreyi bulacak. Ankara-Eskişehir seyahat süresi başlangıçta 1 saat 27 dakika olacak. Ankara'daki hemzemin geçitlerin daha güvenli hale getirilmesi ve Eskişehir Garı'nın yer altına alınmasının ardından seyahat süresi, 1 saat 5 dakikaya düşecek.

YHT için Ankara'da hızlı tren garı inşa edilecek. Gar, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapılacak. Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Ankara-Sivas hızlı tren projelerinin tamamlanmasıyla Ankara'ya günde 50 bin yolcu gelecek. Hızlı trende, kara kutu olarak bilinen ve trenin, her kilometrede yapacağı hızı bilgisayara yükleyecek sistem yer alıyor. Makinist, bu sınırları geçtiğinde sistem devreye girecek ve otomatik frenle hız düşecek. Makinist, her 30 sanayide bir yönetim koluna dokunmak zorunda. Yönetim koluna dokunulmadığında, tren, makinistin, 'bilincini kaybettiğini' varsayarak yavaşlayıp, duruyor. Böylece, muhtemel bir kazanın önüne geçilmiş oluyor. YHT, elektrikle çalışıyor. Devlet Demiryolları, hızlı trenler için TEDAŞ'tan yedekli santrallerden elektrik alıyor. Elektrik kesilse bile tren, bünyesindeki güç sayesinde en yakın istasyona kadar gidebiliyor. Ankara-Eskişehir hızlı tren hattı 740 milyon Euro'ya mal oldu. Kalan bazı çalışmalar ve Başkentray için de 200 milyon Euro'ya ihtiyaç var. TCDD'nin, halen 3 adet hızlı treni bulunuyor. İspanyol CAF firmasına, 2005 yılında 10 adet hızlı tren yapımı için sipariş verildi. 2009 yılının Kasım ayında trenlerin tümümün teslim alınması bekleniyor. İlk etapta Ankara-Eskişehir arasında hızlı tren seferi yapılacak. İstanbul'a devam edecek yolcular, konvansiyonel olarak bilinen normal trenlere aktarma yapacak. İstanbul'a, bu trenlerle ulaştırılacak. Devlet Demiryolları, diğer yandan hızlı trenle Eskişehir'e gelecek yolcuları, Kütahya, Bilecik ve Bursa gibi çevre illere otobüsle taşımayı planlıyor. Kurum, bu konuda otobüs firmalarıyla görüşmeler yapıyor.

Yolculuk süresi kısalınca bilet fiyatı 40 lira olacak

TCDD, vatandaşların hızlı trene ayaklarının alışması için bilet fiyatlarında sürpriz yapacak. Trenin sefere konulduğu ilk 5 gün bilet fiyatı, yalnızca 5 TL olacak. Sonraki 10 gün 10 TL, izleyen 15 gün de 15 TL olacak. Ankara-Eskişehir arası hızlı tren bilet fiyatı 40 TL olarak belirlendi. Ancak, 1 saat 30 dakikalık seyahat süresi boyunca, bilet fiyatı 20 TL olarak uygulanacak. Ankara ile Eskişehir arasında 8 bin öğrenci potansiyeli dikkate alınarak öğrencilere özel fiyatlama politikasına gidildi. Öğrencilere indirimli bilet satılacak. Sınırsız kullanımlar öğrenciler için bir ay boyunca 250 TL, normal 350 TL olacak. Öğrenciler, bu biletlerle ay içinde hızlı trenlerden ve şehir içinde banliyö trenlerinden sınırsız yararlanabilecek. Bilet fiyatlarıyla ilgili ayrıntılar bugün Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından açıklanacak.

YOLCULAR SİGORTALANACAK

Hızlı trenin kafeteryasında garsonlar yiyecek içecek servisi yapıyor.

Koltuklar arasındaki genişlik rahat yolculuk yapma imkanı sağlıyor. Business ve normal yolcu kısımları bulunuyor.

Hızdan dolayı trende cep telefonları zaman zaman çekmeyebiliyor. Bu sorunun kısa süre içinde çözüleceği belirtiliyor.

Hızlı trene binecek yolcular Dahili Sigorta Fonu'ndan sigortalanacak.

Türkiye YHT'yle dünyanın 8'inci, Avrupa'nın 6'ncı hızlı tren işleten ülkesi konumuna geldi.

TCDD, Eskişehir-İstanbul hattını inşa edecek Çin-Türk ortaklığına yer teslimini yaptı. Bu hattın 5 yıl içinde hizmete girebileceği hesaplanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber