Gazi ve Sivas olayları da Ergenekon kapsamında...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 11 Mart 2009 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon Davası'ndaki ikinci iddianame, soruşturma başlatıldıktan 8 ay sonra Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün başkanlığında 7 ayrı savcı tarafından tamamlandı. İddianame UYAP sisteminden, Ergenekon ana davasının görüldüğü İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme davayı kabul ederse, ikinci iddianame, Ergenekon ana dava iddianamesiyle birleştirilecek.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı dün bir açıklama yaparak, Ergenekon iddianamesinde hangi suçlamaların yer aldığını anlattı. Ergenekon soruşturması ilk olarak Ümraniye'deki bir evde bombalar bulunmasıyla 12 Haziran 2007'de başlatılmış ve ilk iddianame 10 Temmuz 2008'de tamamlanmıştı. İkinci iddianame, bu yılbaşına kadar yapılan operasyonları kapsıyor.

Toplam 1909 sayfalık iddianameyle 21'i tutuklu, 35'i tutuksuz 56 şüpheli hakkında dava açıldı. İddianamede 12 şüpheli 'Örgüt yöneticisi olmak'la suçlanıyor.

DAVANIN ŞÜPHELİLERİ

İddianameyle emekli Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolun'un yanı sıra Tuğgeneral Levent Ersöz, emekli Albay Atilla Uğur, Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay, ATO Başkanı Sinan Aygün, eski Emniyet Müdürü Adil Serdar Saçan ve eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan hakkında da dava açıldı.

ENCÜMEN-İ DANİŞ DE VAR

İddianamede muvazzaf subay ve askerlerin gittiği Kent Otel'de yapılan toplantılarla, emekli generallerin ve eski bürokratların Kadıköy'deki Büyük Kulüp'te yaptıkları Encümen-i Daniş toplantılarının da yer aldığı iddia edildi. Encümen-i Daniş ile ilgili iddianamede, toplantıya üst düzey komutanların, bürokratların, eski milletvekillerinin katıldığı, devletin gündeminin tartışıldığı ve burada alınan kararların gizli tutulduğu öne sürülüyor.

SABANCI, GAZİ VE GARİH

Savcıların iddianamede Gazi olayları, Üzeyir Garih cinayeti ve Sabancı suikastı gibi pek çok olayla Ergenekon arasında bağlantı kurduğu da iddia ediliyor. Soruşturma sırasında ele geçirilen belgelerde bu olaylara ilişkin bazı bilgilerin yer aldığı öne sürüldü. Savcılığın basına dağıttığı açıklamada şüphelilerin 'adam öldürmek' iddiasıyla suçlanmadığı dikkat çekti. Şüpheliler olayları provoke etmekle suçlanıyor. İddianamede 'Sarıkız'', 'Ayışığı'' ve 'Eldiven'' adlı darbe girişimlerinin, Karargah Evleri iddialarının yer aldığı da öne sürülüyor.

GİZLİ TANIK VE YENİ BELGE

İddianamede çok sayıda gizli tanık ve belgenin yer aldığı öğrenildi. İkinci iddianamenin 7 ay içinde tamamlanması bekleniyordu. Ancak Mustafa Balbay ve Neriman Aydın'da ele geçen belgeler nedeniyle davanın açılması gecikti.

İDDİANAME BEŞ BÖLÜM

İkinci Ergenekon iddianamesi 5 bölümden oluşuyor. Birinci bölümde, Silivri Cezaevi'nde görülmesine devam eden birinci davanın iddianamesinin özeti yapılıyor. İkinci bölümde Ergenekon örgütünün yapılanması anlatılıyor.

Üçüncü bölümde örgütün işlediği suçlar, dördüncü bölümde örgütün faaliyetleri ile başka örgüt, sivil toplum ve medya kuruluşlarıyla ilişkileri yer alıyor. Beşinci ve son bölümde ise şüphelilerin bireysel eylemleri, şüpheliler hakkında TCK'nın hangi maddelerinden dava açıldığı açıklanıyor. Kişisel suçlar bölümünde, özellikle 'tetikçi' olduğu iddia edilen Osman Gürbüz'ün Necip Hablemitoğlu'nu öldürmek ve Gazi olaylarını organize etmekle suçlandığı öğrenildi.

DOSYALARI AYRILDI

Soruşturmaya dahil edilen 48'i tutuklu, 29 tutuksuz olmak üzere 77 şüpheli hakkındaki soruşturma evrakının tefrik edildiği, bu şüpheliler hakkındaki soruşturmanın devam ettiği belirtildi.

Orgeneraller hakkındaki iddianame tamam İkinci Ergenekon iddianamesi tamamlandı. 21'i tutuklu toplam 56 şüpheli hakkında dava açıldı.

Emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur hakkındaki iddialar 'Örgüt yöneticiliği' ve 'Türkiye Cumhuriyeti'ni yıkmaya çalışmak.' İddianamede Gazi olayları, Sabancı suikastı Garih cinayeti, ve darbe girişimleriyle Ergenekon arasında bağlantı olduğu iddia edildi

Dosyadaki eylemler

İddianamede yer aldığı söylenen olaylar söyle sıralanıyor

1- Sivas olayları

2- Gazi olayları

3- Başbağlar olayları

4- Diyarbakır Koşuyolu Parkı'nda 8'i çocuk 11 kişinin öldüğü bombalı saldırı (TİT eylemi)

5- General Bahtiyar Aydın'a yönelik olarak Lice'de gerçekleştirilen suikast

6- Hayata dönüş operasyonu sonucu Ümraniye Cezaevi'nde çıkan olaylar

7- 1993 yılında Bingöl-Elazığ Karayolu'nda 33 askerin kurşuna dizilmesi.

13 Müebbet 1047 yıl hapis

Mahkemeden 15 gün içinde 'kabul' kararı beklendiği için henüz avukatlara dağıtılmayan iddianamede emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'da ele geçirilen bilgi ve belgelerin yer aldığı öğrenildi. Savcılık yaptığı açıklamada 'örgüt yöneticisi' olmakla suçlananların ismini vermedi. İddianamedeki 2 önemli yöneticinin orgeneraller Tolon ve Eruygur olduğu iddia ediliyor. Emekli orgenerallerin 'Örgüt yöneticisi olmak, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini yıkmak ve görev yapmasını engellemek' iddialarıyla yargılanmalarının istendiği öğrenildi. Tolon ve Eruygur için 13 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 1047 yıla kadar hapis istendiği tahmin ediliyor.


12 sanığa 'yöneticilik' suçlaması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaptığı açıklamaya göre iddianamede 12 şüpheli 'yöneticilik, 40 şüpheli 'üyelik' ve 4 şüpheli de 'yardım yataklık' iddialarıyla suçlanıyor. Başsavcılığın yaptığı açıklamanın suçlamalarla ilgili özeti şöyle:

2 Şüpheli: 'örgüt yöneticisi olmak', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik', 'devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgelerini kullanmak', 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek', 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek', 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs', 'Resmi evrakta sahtecilik.'

4 Şüpheli: 'Örgüt yöneticisi olmak', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs', 'askeri itaatsizliğe teşvik.' 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek' 'adil yargılanmayı etkilemeye teşebbüs.'

1 Şüpheli: 'Örgüt yöneticisi olmak', 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek.'

3 Şüpheli: 'Örgüt üyesi olmak', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs', 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek', 'patlayıcı madde bulundurmak', 'yasaklanan bilgileri temin etmek.'

3 Şüpheli: 'Örgüt yöneticisi olmak', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs.'

37 Şüpheli: 'Örgüt üyesi olmak', 'yasaklanan bilgileri temin etmek', 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek', 'uyuşturucu madde bulundurmak', Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet.'

4 Şüpheli: 'Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek.'

İŞTE 'O' İSİMLER

Bu isimlerin iddianamede aşağıdaki konumlarla yer aldığı öne sürüldü

Yöneticiler: Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Levent Ersöz, Tuncay Özkan, Gürbüz Çapan, Arif Doğan, Hasan Atilla Uğur, Kemal Aydın, Neriman Aydın.

Tutuklu Şüphelİler: Muzaffer Özkan, Adil Serdar Saçan, Birol Başaran, İbrahim Özcan, Osman Gürbüz, Durmuş Ali Özoğlu, Mehmet Ali Çelebi, Noya Çalıkuşu, Eren Mumcu, Hamza Demir, Mahmut Oğuz, Süleyman Solmaz, Rıfat Yıldırım, Emcet Olcaytu.

Tutuksuz Şüphelİler: Siyami Yalçın, Murat Avar, Ercüment Ovalı, Tunç Akkoç, Barboros Hayrettin Altuntaş, Sinan Aygün, Doğukan Yorulmaz, Levent Temiz, Hasan Hüseyin Uçar, Mesut Özcan, Selim Utku, Evrim Baykara, Adnan Kılıçaslan, Hüseyin Nazlıkul, Seyhan Soylu, Nurseli İdiz, Ertaç Giray

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber