Yurtdışına gidecek öğrenci sayısını azaltmak için formül aranıyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 11 Mart 2009 08:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK, yurtdışına gidecek öğrenci sayısını azaltmak amacıyla kolları sıvadı. Bakanlık 3 yeni vakıf üniversitesi kurulması için tasarı hazırlıyor...

Özel okul oranı düşük

Kanun tasarısının gerekçesinde özel üniversitelerin bazı ülkelerde büyük bir orana sahip olduğuna dikkat çekilirken "Dünyadaki bazı ülkelerde özel öğretim kurumlarının yükseköğretim sistemleri içersindeki payı yüzde 50'lerin üzerindedir. Örneğin bu oran, Güney Kore'de yüzde 80, Japonya'da yüzde 76, Brezilya'da yüzde 71, Belçika'da ise yüzde 63'tür.

Dünya genelinde, özel yükseköğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin oranı 1985'te yaklaşık yüzde 18 iken, günümüzde yüzde 30'a yaklaşmıştır. Türkiye'de ise vakıf üniversitelerinde öğrenim gören öğrenci oranı halen yüzde 6 civarındadır" denildi.

Türkiye ilk sırada yer alıyor

Milli Eğitim Bakanlığı, bugün itibariyle yurtdışında öğrenim gören öğrenci sayısının 44 binin çok üzerinde olduğunun tahmin edildiğini açıkladı. Bakanlık, Türkiye'nin yurtdışında eğitim gören yüksek öğretim öğrenci nüfusu bakımından dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda yer aldığını vurguladı.

Bilal ÇETİN/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber