Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı acil kriz önlemleri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2009 08:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketimi canlandırmak için alacakları tedbirleri açıklayan Erdoğan, bazı vergileri ve tüketici kredilerinden olan KKDF'yi indireceklerini bildirdi

Başbakan Tayyip Erdoğan, hükümetin krize yönelik olarak aldığı tedbirleri içeren paketi açıkladı. Erdoğan, partisinin Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenen mitinginde paketle ilgili olarak şunları söyledi:

?Bu pakette hedefimiz iç talebi artırmak, kredi akışını sağlamak ve maliyetleri daha da aşağıya düşürmek... Bakınız neler yapıyoruz? Eximbank'ın sermayesini, 2008 yılında yapılan 500 milyon liralık artırıma ilaveten 500 milyon daha artırıyoruz. İç talepteki durgunluğu canlandırmaya yönelik olarak, tüketici kredilerinin maliyetini, tüm sektörleri kapsayacak şekilde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu'nu yüzde 33 oranında azaltıyor, yani 5 puan düşürüyoruz.?

Küçük ve orta boy işletmelerin düşük faizli kredi kullanmasını sağlamak amacıyla bütçeden KOSGEB için öngörülen ödeneğe 75 milyon TL ilave yapacaklarını, böylece 275 milyon TL'ye çıkaracaklarını bildiren Erdoğan şöyle devam etti:

?Stokları eritmek için'

?Tarım ürünleri başta olmak üzere ihracatçımızın rekabet gücünün artırılması amacıyla Destekleme Fiyat İstikrar Fonu'na bütçeden ayırdığımız kaynak 75 trilyon... Bu ilave ile 575 trilyona çıkıyor.?

Tüketimi canlandırmak için birtakım vergi indirimlerine gideceklerini de açıklayan Erdoğan bunları şöyle sıraladı:

?- Konut sektörünün içinde bulunduğu durgunluğun aşılmasına yardımcı olmak amacıyla yeni konutların satışından alınan yüzde 18'lik KDV'yi üç ay süreyle yüzde 8'e indiriyoruz. Yani konut alacak olanlar bu üç ay içerisinde bulsunlar, alsınlar...

- Krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında otomotiv geliyor. Sektörün iç talebini canlandırarak stokları eritmek için bu araçlardan alınan ÖTV'ye üç ay süreyle indirim getiriyoruz.

- Beyaz eşya ve elektronik eşyada uygulanan ÖTV'yi de üç ay süreyle indiriyoruz.?

Açıklamayı değerlendiren ekonomi yetkilileri elektronik ve beyaz eşyadaki ÖTV'nin yüzde 1'e çekilebileceğini belirtti.

Erdoğan paketteki diğer tedbirler konusunda da şunları söyledi:

?Bu yıla mahsus olmak üzere, sanayi elektriğinde uygulanan indirimli gece tarifesini hafta sonları ve diğer resmi tatil günlerini kapsayacak şekilde yaygınlaştırıyoruz. Finans sektörü ile reel sektör arasındaki kredi akışını iyileştirmek amacıyla da yeni adımlar atacağız. Bunun da kararını alıyoruz.?

Bu tedbirlerin, başta KOBİ'ler olmak üzere esnafı, çiftçiyi, ihracatçıyı ve tüm milleti önemli ölçüde rahatlatacağını belirten Erdoğan, ?Gerektiğinde yeni tedbirleri de alacağız? dedi.

Ekren: 5.5 milyar dolarlık paket

Bu arada Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Kanal 24'te soruları yanıtlarken paketin büyüklüğünün yaklaşık 5.5 milyar TL olacağını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber