Doğan Yayın Holding: İhtiyati tedbir başladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mart 2009 15:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Doğan Yayın Holding A.Ş, Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışmalar kapsamında, şirkete ait ve Merkezi Kayıt Kuruluşu ile aracı kurumlar nezdindeki ihraççı/yatırım hesaplarında bulunan iştirak hisseleri üzerinden ihtiyati tedbir uygulamasına başlandığını bildirdi.

Doğan Yayın Holding'ten İMKB'ye gönderilen yazıda, Borsa Başkanlığına dün iletilen ve Borsanın 17 Mart 2009 tarihli günlük bülteninde de ilan edilen açıklamalarında, Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğünün şirket ile ilgili mal varlığı araştırmasını sürdürdüğünün ifade edildiği hatırlatıldı.

Yazıda, şunlar kaydedildi:

"Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğünün konuya ilişkin yürüttüğü çalışmalar kapsamında, şirketimize ait ve Merkezi Kayıt Kuruluşu ile aracı kurumlar nezdindeki ihraççı/yatırım hesaplarında bulunan iştirak hisseleri üzerinde ihtiyati tedbir uygulamasına başlanmıştır. Buna göre, iştiraklerimizden Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş sermayesinin yüzde 66,56'sını, Doğan Gazetecilik A.Ş sermayesinin yüzde 70,76'sını ve Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş sermayesinin yüzde 44,89'unu temsil eden şirketimize ait hisselerin bir başka kişiye devri mevcut durum itibariyle kısıtlanmıştır. Ancak söz konusu hisselere ait mali (kar payı) ve yönetimsel (genel kurulda oy kullanma) haklar şirketimiz tarafından kullanılmaya devam edecektir."


Maliye'den Doğan açıklaması: Marka, menkul mal sayılamaz

Maliye Bakanlığı yetkilileri, Doğan Yayın Holding için ''ihtiyati tedbir'' uygulanmasına neden olan teminat işleminde markanın mevzuat açısından menkul mal sayılmayacağını bildirdi.

Maliye Bakanlığı yetkilileri konuya ilişkin değerlendirmelerinde, 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun ilgili maddesine göre, 'para, süresiz teminat mektubu, devlet iç borçlanma senetleri, hüküm belli edilecek milli esham ve tahvilat (Türk firmaları tarafından çıkarılan hisse senedi ve tahvil) ile menkul ve gayrimenkul malların' teminat olarak kabul edildiğine dikkat çektiler.

Hisse senetlerinin teminat olarak kabul edilebilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerektiğini vurgulayan Maliye Bakanlığı yetkilileri, şunları söylediler:

''Ancak ilgili kanunun yayımından bu yana bu konuda Bakanlar Kurulu kararı çıkarılmadığı için ilgili hüküm işlemiyor ve hisse senetleri teminat olarak değerlendirilemiyor.

Doğan Grubu olayında teminat olarak gösterilen 'marka' mevzuat açısından menkul mal değil, sadece bir hak olarak görülüyor. Dolayısıyla teminatta icra birimi niteliğinde olan vergi dairesi son olayda bunu teminat olarak kabul etmedi.

Mevzuata göre teminatın geçerli olmadığı durumlarda vergi dairesince ihtiyati haciz kararı alınıyor. İlgili gerçek ya da tüzel kişinin bütün mal varlıkları araştırılıyor ve haciz işleminde bulunuluyor. Haciz işlemi vergi borcunun tamamı tahsil edilinceye kadar devam ediyor. Bu süreçte teminat mektubu verilirse bütün işlemler mektubun verilmesiyle birlikte sona erdiriliyor. Doğan Grubu olayında da bu prosedür çerçevesinde hareket ediliyor.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber