İBB'den asfalt açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2009 22:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kılıçdaroğlu'ndan Topbaş'a: İSFALT olayını açıkla

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden, İSFALT'ın geçen yıl yapılan çoğu ilk ve yeni çalışmalarla 44 milyon 279 bin TL kazanç elde ettiği bildirildi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İSFALT konusundaki iddiaları ile ilgili açıklama yapılması gereğinin doğduğu belirtildi.

Açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun İSFALT ile ilgili yaptığı açıklamaların kafa karıştırmaya yönelik olduğu kaydedilerek ?Kılıçdaroğlu, somut hiçbir bilgi ortaya koymaksızın 'falanca kimdir?', 'şu kadar para nereye harcanmıştır?' ifadeleri ile gündem yaratmaya çalışmaktadır? denildi.

?Kılıçdaroğlu açık konuşmalıdır ve muğlak ifadelerin arkasına saklanmamalıdır. Kamuoyu Kılıçdaroğlu'nun sahici iddialar ortaya koymadığını artık öğrenmiştir. Gerçeği aramayan, tamamı karalama amacı taşıyan bu tür hamleler, içi boş taktik manevralardır? ifadelerine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

?2007 yılında bir çok ülkede ve özellikle de Avrupa ülkelerinde yeni asfalt teknolojilerinin ülkemize kazandırılması için araştırmalar başlatan İSFALT, bu çerçevede Almanya, Avusturya ve Fransa'daki firmalar ve bu ülkelerin büyükşehir belediyeleri ile temasa geçmiştir. Ayrıca Teksas Üniversitesi ve İllinois Üniversitesi'ne mensup öğretim görevlileri ile yapılan değerlendirme sonucunda, Türkiye için en uygun teknolojik gelişmeleri Avrupa standartlarında en iyi uygulayan ülkelerin Almanya?Avusturya olduğu sonucuna varılmıştır.

Bunun üzerine Almanya'da yaklaşık 10 adet asfalt firması ile ayrıca Baden Württenberg ve Bavyera eyaletlerinin ulaşım sorumluları ile görüşülerek, Alman uzmanlarla çalışmanın daha doğru olacağı kanaati hasıl olmuştur. Bu sebeple Viyana Teknik Üniversitesi Yol Kürsüsünde görev yapan Prof. Dr. Ronald Blab ile görüşme yapılmıştır. Bu görüşmede, bu tür uzmanların Türkiye'de çalışabilmeleri için yabancı bir firma üzerinden hizmet alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Prof. Dr. Blab'ın tavsiyeleri doğrultusunda Almanya'da yaşayan ve asfalt danışmanlık firması sahibi olan Serdar Kepenek ile irtibata geçilmiş ve söz konusu eğitim ve danışmanlık hizmeti alımı yapılmıştır.?

İSFALT ÇALIŞMALARI

Bu hizmetler kapsamında, konusunda uzman 25 kişinin çeşitli zamanlarda İstanbul'a geldiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

?Ülkemizde olmayan Asfalt Geri Dönüşüm Sistemini uygulama imkanı bu çalışma ile elde edilmiştir ve bir yıl içinde 97 bin 500 ton asfalt geri kazanılarak, 6 milyon 700 bin TL kazanç elde edilmiştir. Türkiye'de sadece bir firma tarafından üretimi yapılan mastik asfalt üretimi yine bu çalışma sayesinde İSFALT'ın Aydınlı fabrikasında üretilmeye başlanmıştır. 2008 yılında İstanbul'daki çelik köprüler üzerine (Haliç-Edirnekapı) serilen mastik asfalttan 280 bin TL kazanç elde edilmiştir. 2010 yılında Haliç Köprüsü'nün yeniden yapılacak mastik asfaltından kendi üretimimiz sayesinde 1 milyon 320 bin TL kazancımız olacaktır.?

Yılda 1 milyon 900 bin ton aşınma tabakası yapılan İstanbul'da, tabaka kalınlığında yüzde 20 azalma ile 1 milyon 500 bin ton aşınma tabakasının serildiği belirtilen açıklamada, buradaki kazancın 34 milyon TL olduğu ifade edildi.

Bulgaristan'dan kilosu 2 avroya alınan emülsiyonun kilosunun belediyenin kendi tesislerinde 0,51 avroya üretilmeye başlandığı kaydedilen açıklamada, 2008 yılında yaklaşık 250 bin metrekare alanın harç tipi kaplama ile kaplandığı, 815 bin TL elde edildiği bildirildi.

Açıklamada, asfalt ek yer bantlarının İSFALT tarafından üretilmeye başlandığı dile getirilerek, şunlar kaydedildi:

?Avrupa'dan metresi 6 liraya alınan bu bandı İSFALT, kendi üretimiyle artık metresi 55 kuruşa mal etmektedir. Elde edilen kazanç 109 bin TL'dir. Modifiye bitüm üretimi sbs adı verilen katkının karıştırma oranı yüzde 5 iken danışman firmanın geliştirdiği yeni dizayn ile bu miktar yüzde 3,5'a düşürülmüştür. Bu durumdan elde edilen kazanç 825 bin TL'dir. Asfaltın ömrünü uzatan derz bitümü Kanada'dan getirilmekteydi. Yurt dışından getirilen bu malzemenin kilosu 4 dolar olan maliyeti, İSFALT'ın üretimi ile 1,5 dolara inmiştir. 2008 yılında yaklaşık 300 bin metre çatlak onarımı yapılmıştır. Bu da 120 ton malzemeye karşılık gelmektedir. İSFALT'ın kendi üretimi ile bu İstanbul'un kazancı 510 bin TL'dir.

İSFALT geçen yıl yapılan çoğu ilk ve yeni nitelik taşıyan çalışmalarla 44 milyon 279 bin lira kazanç elde etmiştir. 7 milyon TL olan danışmanlık bedeli bu tutardan düşürüldüğünde net kazanç 37 milyon 279 bin TL'dir. Haksız ödeme yapıldığı iddiası yersizdir.?


Kılıçdaroğlu'ndan Topbaş'a: İSFALT olayını açıkla

- CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Bostancı sahilindeki balıkçıları ziyaret etti.

Balıkçılarla sohbet ederek sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu, göreve gelmeleri halinde ulaşımda denizciliğin payını yüzde 3'ten yüzde 10'a çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu, sohbetin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Euro Asfalt" adlı şirkete ilişkin sorular üzerine, bu şekilde kaç tane havuz şirketin olduğu konusunda Kadir Topbaş'ın bir bilgisinin olup olmadığını sordu.

İSFALT'ın yapabileceği bir işin bu şirkete neden verildiğini Topbaş'ın açıklaması gerektiğini savunan Kılıçdaroğlu, "Serdar Kepenek kim? Doğu Avrupa'dan getirilen insanlar var çalışmak için. Bu yabancılar için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından izin alındı mı ve bunlara bir ücret ödendi mi? Ödendiğine dair önümüzde belgeler var. O zaman sigorta primleri niye yatmadı?" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Sayıştay'ın 2007'de İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bütçesini incelediğini ifade ederek, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın, belediyenin ne kadar zarara uğradığını açıklamasını" istedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, İSFALT'ın asfalt konusundaki tecrübesine rağmen neden Euro Asfalt'tan destek aldığını merak etiğini dile getirerek, "İstanbul adına isyan ediyorum. Kadir Topbaş, İSFALT olayını bugün açıklamazsa ben kalem kalem açıklayacağım" dedi.

"Elinizde bu konuyla ilgili belge varsa neden savcılığa intikal ettirmiyorsunuz?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "İntikal ettirmeyeceğimizi kim söyledi? İntikal ettireceğiz meraklanmayın. Neden İçişleri Bakanlığı harekete geçmiyor? Olay İBB olunca akan sular duruyor. Olağanüstü bir rakam var, kamu zararı tespit edilmiştir. Topbaş'ın bu konuda açıklama yapmasını istiyorum" yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, basın mensuplarının "Madımak sanıkları arasında 'Kepenek' soyadlı birinin olduğunu, bunun Serdar Kepenek'le ilgisinin olup olmadığını" sorması üzerine, ikisinin kardeş olduklarını, ayrıca Serdar Kepenek'in de AK Parti ile çok yakın ilişkileri olduğunu bildiğini ileri sürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber