Tüp bebeklerde hastalık riskinin yüzde 30 olması şaşırtmadı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 25 Mart 2009 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Tüp bebek için panik yapmayın

Türkiye Üreme Sağlığı Derneği Başkanı Doç. Bülent Urman, tüp bebek tartışması için ne dedi?

Tülay Şubatlı

Alanında otorite kabul edilen Doç. Bülent Urman ?Tüp bebeklerde hastalık riski yüzde 30 fazla? iddiasını değerlendirdi.

ABD'deki Hastalıkların Kontrolü ve Önlenmesi Merkezi'nce yapılan bir araştırma tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük yankı uyandırdı. Araştırmada, normal ve tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen 13 bin 500 tüp bebeğin sağlık durumları karşılaştırıldığında ortaya çarpıcı bir sonuç çıktı. Uzmanlar tüp bebeklerin, kalp kapakçığı kusurundan, sindirim sistemi anormalliklerine kadar çeşitli hastalıklarla dünyaya gelme riskinin yüzde 30 daha fazla olduğunu belirledi. Peki bu bebekler neden anormal doğuyor? İşte bu sorunun yanıtı tam olarak bilenemiyor.

Sonuçlar şaşırtmadı

Araştırmayı yapan uzmanlara göre tüp bebek tedavisi sırasında kısır olan yumurtaya ilaç verilmesi ya da ilaçların sağlıklı yumurtaya zarar vermesinden ötürü anormal bebekler dünyaya gelebilir. Son araştırmaya temkinli yaklaşan uzmanlarla tüp bebek konusunu ve son araştırmanın sonuçlarını masaya yatırdık. Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Başkanı Doç. Dr. Bülent Urman Türkiye'de tüp bebek konusunda otorite kabul edilen bir isim. Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Başkanı da olan Dr. Urman, son araştırmayı sürpriz olarak görmediğini söyledi. Urman ?Anomali (sağlıksız) doğumlarda tüp bebek tedavi işlemi mi etkili yoksa zaten kadının kısır olması mı etkili bu tam olarak bilinmiyor. Eğer bir anomali riski varsa bu riskin çok çok düşük olduğunu düşünüyoruz? dedi.

Araştırmanın sonuçları sizin için de şaşırtıcı oldu mu?

Bizim için sürpriz bir bulgu değil. Tüp bebek dünyada 1980'den beri uygulanıyor. Bu 30 yılda tüp bebeklerle ilgili birbiriyle çelişkili bir çok araştırma yayınlandı. Bu tür çalışmalarda temel eleştiri şudur; tüp bebekle gebelik elde edildiği zaman bu tür gebelikle dünyaya gelen bebeklerin doğduktan sonra doktorlar tarafından çok daha detaylı incelenmeleri söz konusu oluyor. Halbuki diğer bebekler böyle detaylı incelemeye tabii tutulmuyorlar. Bebek doğduktan sonra sadece kalbini dinleyip bırakırsanız basit bir şey saptama şansınız yok iken, tüp bebek diye bir de eko yaparsanız kalbine, burada küçük bir delik tespit ediliyor. O zaman ne oluyor? O bebek tüp bebek olduğu için kalbi delik diye damgalanıyor. Ötekisinin de belki kalbinde delik var ve 6 ay sonra kendiliğinden iyileşiyor, hiç bilinmeden geçip gidiyor.

Anomali doğumlarda yüzde 30 artış ne anlama geliyor?

Yüzde 30'luk fark da şu anlama geliyor; özellikle majör anomali dediğimiz ciddi doğumsal anomalilerin normal bir popülüsyondaki oranı yüzde 1 ile 2 arasındadır tüm dünyada. Yani yüzde 1'lik oran yüzde 30'luk artışla yüzde 1.3'e çıkıyor. Bu şu demektir; siz 1000 tane normal yolla gebe kalan kadın doğurttuğunuz zaman 10 tane ağır anomali görmeniz gerekiyor. Tüp bebekle yaptırdığınız takdirde de 1000 bebekte 13 tane görüyorsunuz.

Bunda da korkulacak bir şey yok diyorsunuz?

Yok tabi. Ailelere hiçbir şekilde tedirgin olmamalarını öneririm. Normal şekilde gebelik takiplerinize devam edin. Çünkü tüp bebek uygulamalarının çok güvenli olduğu uzun süreli bebek takipleriyle de gösterildi.

Tıp tarihine geçen çift

BaŞgül çifti eğitimli ve gelir düzeyi iyi bir aile. Senem Başgül çocuk psikaytristi bir anne. Eşi Fatih Başgül ise ekonomi uzmanı. Senem Başgül, dış gebelik sorunu nedeniyle yıllarca annelik hasretiyle yaşadı. Sonunda çareyi tüp bebek yönteminde arayan çift Türkiye'nin önde gelen özel hastanelerinden birine başvurdu.

Ancak her ne olduysa bundan sonra oldu ve Başgül ailesinin yaşamı değişti. Tüp bebek yönteminden sonra üçüz bebek bekleyen Başgül ailesi bir bebeğini doğum esnasında kaybetti, diğerleri engelli doğdu. ?Tek bebeğimizi doğumdan sonra toprağa verdik? diyen Senem Başgül, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: ?Bebeklerimden biri bağırsakları dışarı çıkmış şekilde doğdu. Kalan iki çocuğumun biri down sendromlu diğeri işitme engelli. Üç çocuğumuzun üçünde de problem çıktı. Dünya tıp tarihinde kitaplara geçtik.? Akraba evliliği yapmadıklarını ve ailelerinde herhangi bir genetik rahatsızlığın bulunmadığını belirten Senem Başgül, çocuklarının anomali olmasının sebebini tüp bebek yönteminde uygulanan sürece bağlıyor: ?Eşimin ve benim gen testlerimiz yapıldı. Her iki tarafın da genlerinde bir problem çıkmadı. Çocuklarımın hastalığı genetik, embriyo sürecinde oluşan türden hastalıklar. Çocuklarımızın bu durumda olmasının nedeni tüp bebek yönteminden kaynaklanıyor. Dava açtık, sonuç alamadık.?

Sağlıksız doğumun sebebi bilinmiyor

Anomali nedir? Anormal ya da sakat mı demek?

Evet sakatlık, anomali sadece bu. İkiye ayrılıyor. Biri major dediğimiz diğeri de minör anomaliler. Major anomaliler, düzeltilmesi için cerrahi müdahale gerektirenler, hayatla bağdaşmayanlar.

Mesela doğduktan sonra bebeğin ölümüne yol açabilen anomaliler var.

Mesela?

Mesela kalpte iki tane karıncık olacağına bir tane oluyor. Doğduktan sonra yaşayamıyor. Popo deliğinin kapalı olması, yemek borusunun darlığı. Vücutta Ne kadar organ varsa hepsinin anomalisi olabilir.

Minör anomaliler hangileri?

Daha küçük kozmetik anomalilerdir. Beş parmak yerine 6 parmak olan, yarık damak, yarık dudak, erkeklerde çiş yapılan deliğin tam ucunda olması.

Neden anomali oluyor?

Niye bunlar oluyor bilinmiyor. Bir takım defektler, aynı zamanda kromozom bozukluklarıyla da ilişkilidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber