Darbe iddialarının kilidi Özkük'ün ifadesiyle açılacak

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 27 Mart 2009 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kemal GÖKTAŞ / VATAN ANKARA

En önemli süreçte Genelkurmay Başkanlığı yapan emekli Org. Hilmi Özkök, bugüne kadar iddialara ilişkin açıklama yapmadı. Özkök, Darbe Günlükleri'nin ortaya çıktığı dönemde iddialar için ?Var da demem yok da demem? dedi. 2. İddianame'yle ?darbe girişimi? yargıya intikal ettirilirken, şimdi bütün dikkatler Özkök Paşa'da...

Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların hazırladığı ikinci iddinamenin ana gövdesini oluşturan darbe iddialarına ilişkin olarak dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün vereceği ifade kilit önemde olacak.

AKP'nin 2002 yılında iktidara gelmesinden sonra, o dönemde görevde olan bazı kuvvet komutanlarının askeri bir darbe hazırlığı yaptıkları ilk kez Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in Nokta Dergisi'nde yayınlanan günlükleri ile gündeme gelmişti. ?Ayışığı? darbe planı adı verilen günlükten yansıyan bilgiler, dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un ?Sarıkız? adı verdiği darbe hazırlığı planının power point sunumlarının ortaya çıkmasıyla ciddiyet kazanmıştı.

Ergenekon soruşturması sırasında ele geçirilen belgelerde bu iki planın devamı niteliğinde ?Eldiven? ve ?Yakamoz? planlarının da olduğu iddiaları ortaya atıldı. Darbe iddialarını doğrulayan bir başka önemli belge ise tutuklanan Ergenekon sanığı Cumhuriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Mustafa Balbay'ın iddianameden önce sızan günlükleri oldu. Günlükte özellikle Şener Eruygur ve dönemin Jandarma İstihbarat Komutanı Levent Ersöz'le yapılan görüşmelere ilişkin yazılanlar, Ayışığı ve Sarıkız darbe planlarında anlatılanlarla büyük ölçüde örtüşüyordu. Darbe planlarına ilişkin bu belgelerin ortak noktası, kuvvet komutanlarına dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün destek vermemesi nedeniyle darbenin yapılamadığına ilişkin bilgiler oldu.

'Darbeyi Hilmi Özkök önledi'

Önceki gün mahkemece kabul edilerek kamuoyuna duyurulan 2. Ergenekon İddianamesi'nde Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde yasadışı biçimde kurulan Cumhuriyet Çalışma Grubu'nun darbeye zemin hazırlamak üzere faaliyette bulunduğu iddiaları yer aldı. Örnek ve Balbay'ın günlüklerinin yanı sıra Cumhuriyet Çalışma Grubu'na (CÇG) ilişkin çok sayıda belgeye yer verilen iddianamede, darbenin Hilmi Özkök'ün ?demokrat duruşu? sayesinde yapılmadığı belirtildi. İddianamede, Özkök'e gönderilen hayali mektupların yanı sıra darbe yapılması halinde Özkök'ün tasfiyesine yönelik planlara da yer verildi.

Türkiye tarihinin en önemli dönemeçlerinden birinde Genelkurmay Başkanlığı yapan Özkök ise bugüne kadar bu iddialara ilişkin net bir açıklama yapmadı. Özkök, Özden Örnek'in günlüklerinin ilk ortaya çıktığı dönemde darbe iddiaları için ?Var da demem yok da demem? demişti. Özkök'ün bu açıklaması darbe girişimi iddialarının örtülü olarak kabul edilmesi olarak da yorumlanmıştı. Özkök, iddianame açıklanmadan bir süre önce de ?Sanık olarak da tanık olarak da ifade veririm? demişti.

Bir dönem aydınlanacak

2. Ergenekon iddianamesinin ağırlıklı olarak darbe iddialarına ayrılması nedeniyle Özkök'ün mahkemede veya savcılıkta tanık olarak dinlenmesi ihtimali oldukça arttı. Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar bir süre önce gerekli görürlerse Özkök'ü ifade vermeye çağıracaklarını söylemişlerdi. Özkök'ün vereceği ifadeler, hem darbe girişimi iddialarını büyük ölçüde açıklığa kavuşturacak hem de bu kritik döneme ilişkin yeni bilgileri ortaya çıkaracak.

Günlükte nasıl anlatılıyor?

Özkök: Belgeler elimde

Emeklİ Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Özden Örnek'e ait olduğu belirtilen günlüklerde Eruygur'un 'darbe girişimi' olarak nitelelendirilen faaliyetleri anlatılıyor. İşte iddianameye giren ve Örnek'in Özkök'ün planları öğrenmesiyle ilgili olduğu iddia edilen bölüm şöyle:

15 Mart 2004: (...) Sabah bir ara beni Eruygur aradı. ?Genelkurmay Başkanı her şeyi biliyor. Biraz önce beni aradı. ?Hemen öğleyin biraraya gelmemiz lazım' dedi. Kendisine neleri bildiğini sordum, jandarma tesislerinde Ömer, İzgi ile yemek yediğimizi biliyor. Hemen hemen her şeyi biliyor, dedi.?

16 Mart 2004: Genelkurmay Başkanı'nı görmeye gittim. (...) Bizim yaptığımız bazı girişimler ve bilhassa Jandarma Genel Komutanı'nın girişimlerinin hemen hepsinden haberi vardı. Jandarma Genel Komutanı'nı nedense hedef olarak almıştı, ?Bütün belgeler elimde, bunları devletin arşivlerine geçireceğim, bu tarihi bir görevdir. Şener'in yaptıkları yetkisini aşmaktadır. Kendi tesislerinde eski Meclis Başkanı ve rektörler ile de görüşme yapmış. Bunları nasıl yapar?? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber