Yurtdışında yazılan doktora tezi Türkiye'de savunulacak

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 28 Mart 2009 16:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç, yeni kurulan üniversitelerdeki öğretim elemanı ihtiyacının karşılanabilmesi için, rotasyon dışında yollar da aradıklarını söyledi. Özgenç, şunları anlattı:

Gidenler kayboluyor: 1416 sayılı bir kanun var. Milli Eğitim Bakanlığı yurtdışına lisans üstü öğrenim yapmak üzere kişi gönderiyor. Ancak kanunun bugünkü işletiliş biçiminden istediğimiz performansı elde edemiyoruz. Yurtdışına gönderdiğmiz kişilerin büyük bir kısmı kayboluyor, onları sisteme kazandıramıyoruz.

Danışmanlık yok: Mesela takıcılık alanında doktora için yurtdışına adam gönderiyor Milli Eğitim. Veya ülkenin ihtiyacı olmayan alanlarda doktora yapmak üzere adam gönderiyor. Buradan o kişilere bir danışmanlık hizmeti verilemediği için oralarda insanlar büyük ölçüde yönlendirmesiz kalıyorlar. O sistemin kendi içinde büyük problemleri var.

Tez orada savunma burda: YÖK Genel Kurulu'nda kabul edilen değişiklikle yeni bir sistem getiriyoruz. Bu sistemde devlet imkânı ile üniversite imkânı ile Türkiyede mesela A üniversitesinde doktora yapan bir kişi doktora tez aşamasına gelmişse biz bu kişiyi yurtdışındaki bir üniversiteye göndereceğiz orada doktora tez çalışmasını yapacak, gelecek burada tezini savunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber