Her nöbet geçiren kişiye 'sara hastası' demek yanlış

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Mart 2009 12:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yolda, otobüste nöbet geçiren birisi görüldüğünde akla hemen epilepsi, yani sara hastası olduğu geliyor.

Ancak uzmanlar, nöbet geçiren her insanın epilepsi hastası olmadığına dikkat çekiyor. Uzmanlar, "epilepsi tanısı, tekrarlayan 3 nöbet hikâyesi olan bir hastada sürdürülen ayrıntılı araştırmayla konulur" uyarısında bulunuyor.

Gelip geçici özellikleri başta olmak üzere birçok bakımdan epilepsi nöbetlerine benzeyen, başka birçok sinir sistemi hastalığı olduğunu anlatan Bahar Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Turgay Göncü, epilepsi dışı rahatsızlıkların epilepsiden ayrılmalarının bazen zor olduğunu kaydetti. Dr. Göncü, "Bunlar arasında basit asabi nöbet denen psikolojik kaynaklı nöbetler, refleks mekanizmalarla oluşan bayılma halleri ile bazı kalp ve damar hastalıklarına bağlı, sonuçta beyne kısa bir süre az kan gelmesi ile oluşan nöbetler ve küçük çocuklardaki ağlama sırasında katılma halleri önde gelenlerdir." dedi.

Göncü'nün verdiği bilgiye göre 5-6 yaşlarına kadar çocuklarda, beden ısısının beyin hastalıkları dışındaki enfeksiyon hastalıklarına bağlı yükselmesi sırasında ortaya çıkan ve ateşli havale denen nöbetlerin özel bir konumu bulunuyor. Dr. Göncü, genetik bir yatkınlığa bağlı, bu yaş dilimindeki çocukların yaklaşık yüzde 6'sında rastlanan ve büyük çoğunluğunda bu yaş diliminden sonra kaybolan ateşli havale nöbetleri, ateş şartına bağlı epileptik nöbetlerin bir epilepsi hastalığı olarak kabul edilmediğini söyledi. Göncü, bir epilepsi nöbetinin birkaç dakika ya da saniyeler süresince dışa vuran değişikliklerle sınırlı olması ve bazı nöbetlerin ise hastanın duygu veya duyuları gibi yalnızca onun tarafından fark edilebilmesinin tanıyı güçleştirdiğini ifade etti.

Fatih Karakılıç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber