AKP, başörtülü adaya itiraz etti mi?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Nisan 2009 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DP'den aday olan ve Gaziantep İslahiye Belediye Başkanı seçilen Malike Uludağ'ın adaylığına AK Parti ?Başörtülü olduğu için itiraz etti' iddiası asılsız çıktı. AK Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin, Uludağ'ın adaylığına ?AK Parti üyesiyken istifa etmeden başka bir partiden aday olduğu için itiraz ettiklerini bildirdi. Şahin, ?'Kadının kılık kıyafet tercihinden dolayı temel haklardan mahrum kalmaması yönünde partimizin tavır ve duruşu kamuoyunca son derece açıktır. DP İslahiye adayı Malike Uludağ'ın adaylığına yapılan itiraz ?partimiz üyesi iken ve partimizden istifa etmeden bir başka partiden aday olması yönündedir.' Haber kanallarında aksine çıkan ifadeler yanıltıcı ve yanlıdır' dedi.


Koltuğunu, seçimden galip çıkan DP adayı eşi Malike Uludağ'a devredecek olan Gaziantep'in İslahiye İlçesi Belediye Başkanı Mehmet Uludağ, ?Eşim, cumhuriyet yasalarının gereğini yapacak? dedi

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde belediye başkanlığını, eski başkan olan eşinden devralacak olan Malike Uludağ, başörtüsü tartışmalarının odak noktasında... Ancak tartışmalara, eşi Mehmet Uludağ son noktayı koydu: ?Eşim, cumhuriyet yasalarının gereğini yapacak. Yasalar ne diyorsa, ona uyacak.?

Uludağ, seçim sürecinde yollarını ayırdığı AKP'nin, eşi başörtülü olduğu için aday olamayacağına ilişkin İlçe Seçim Kurulu'na şikâyette bulunduğu iddialarına da şu yanıtı verdi:

?İlçe Seçim Kurulu'na bu şekilde, sözlü müracaat edildiğini söylediler. Ama eşim başı açık resim verdiği için, bu istekleri kabul edilmemiş. Bana, AKP'lilerin başörtüsüyle ilgili bu şikâyetinin basına, kamuoyuna duyurulmaması konusunda telkinde bulunuldu. Ben de ?Benim bire bir şahit olduğum bir konu değil. Bunu çok etik bulmuyorum. Onun için böyle bir teşebbüste bulunmam' dedim. Yani bire bir yazılı belge olmadığı için etik bulmadım ve işin üzerine gitmedim.?

İddialara ret

AKP İslahiye Belediye Başkan Adayı Osman Öztürk, Uludağ'ın AKP'liler tarafından başörtüsü nedeniyle şikâyet edildiği iddialarını reddetti. Öztürk, ?Biz Malike Hanım ile ilgili olarak sadece AKP üyesi olduğu, bu nedenle de DP'den aday olamayacağıyla ilgili bir şikâyette bulunduk? dedi.

?Makama girince belki açacaktır'

AKP milletvekilleri, AKP'nin başörtüsü başvurusuyla ilgili Milliyet'e şunları söyledi:

Mehmet Erdoğan (Gaziantep): Böyle bir başvuruyu demokratik haklar ve demokrasi açısından doğru bulmuyorum. Demokratik katılıma saygılı olmak gerekir. Başörtülü seçilen bir kadına, başörtüsü için itiraz edilmemeli. Makama girince belki açacaktır.

Mevlüt Akgün (Karaman): Yanlış olmuş. Bizim ilde de başörtülü arkadaşlarımız meclis üyeliği için aday oldu. Kazanırlarsa toplantılara başını açarak girecekler. Yani, başını açmak kaydıyla da seçilebilirler. Kamusal alanda açarlar özel hayatlarında da kimse karışamaz. CHP'nin de başörtülü adayı vardı, ancak çalışırken açacaktı. Bu nedenle itiraz edilmemesi gerekirdi.

Fatih Arıkan (Kahramanmaraş): Böyle bir başvuru yanlış olmuş. Demokratik duruşa uygun olmamış. ?Benim partimde olursa olur başka partide olursa olmaz' anlayışı olmaz. Bu, CHP'nin çarşaf açılımına dönmüş. Seçim kazanmış birine böyle iptal ettirme başvurusu şık değil. Seçilmişse saygılı olmak ve ona hayırlı olsun demek en güzelidir.

ABDULLAH KARAKUŞ Ankara

Yakın medyada da eleştiri

AKP'nin başörtüsü itirazına, Star gazetesinde de tepki gösterildi. İslahiyeli olan Star gazetesi yazarı Şamil Tayyar, dünkü köşesinde AKP'lilerin Malike Uludağ'a yönelik ?başörtülü aday olmaz? başvurusu yaptıklarını belirterek şunları dile getirdi: ?...AKPliler, Malike Hanım'ın adaylığını düşürmek için ilçe seçim kuruluna koştular: ?Bu kadın başörtülü, nasıl aday olur?' Yetkilinin cevabı: ?Önümdeki belgelerde başörtülü fotoğraf yok. Ben ona bakarım. Dışarıda nasıl giyindiğine karışamam'. Bitmedi, AKP bu kez Malike Hanım'ın kendi üyeleri olduğu gerekçesiyle adaylığının düşürülmesini istedi. Bu kez duvara çarptılar. Sinir harbi bu noktada sonuçlandı, Malike Hanım'ın adaylığı kesinleşti. Sonuç; DP yüzde 40, CHP yüzde 35, AKP yüzde 20...?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber