Başbakanlık bürokratları, ?performans testi'ne tabi tutulacak

Haber Giriş : 20 Aralık 2004 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bürokrasideki hantallığı ortadan kaldırmaya kararlı olan Başbakan Tayyip Erdoğan, neşteri ilk önce ?A takımı?na atıyor.

Başbakanlık bürokratları, tarihinde ilk kez ?performans testi'ne tabi tutulacak. Teşkilat bünyesindeki bütün genel müdür ve daire başkanları için mükafat ve cezalandırma sistemi uygulanacak. Hedeflerini Zaman'a anlatan Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, görevini iyi yapanlarla, savsaklayanları aynı sepete koymanın yanlışlığına dikkat çekti. Dinçer, ?Testiyi kıranla, suyu getireni ayırt etme zamanı geldi.? dedi.

Performans sorgulaması fikri, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın sık sık yaptığı ?bürokratik oligarşi' şikayetleri üzerine gündeme geldi. Erdoğan'ın ?işlerin yavaş yürüdüğünden? yakınması müsteşarlığı harekete geçirdi. Ekim 2003'te göreve getirilen Ömer Dinçer'in ilk uygulaması bu yüzden bürokrasinin işleyişine hız vermek oldu. Göreve başlar başlamaz bütün birimleri tek tek ziyaret eden Dinçer, daire başkanlarından ?vazife tanımı' istedi. ?Hedefiniz nedir?? diye sorup notlar aldı. Aksayan noktaları bizzat bürokratlardan öğrenmeye çalıştı. Ömer Dinçer, şimdi bu hedeflere ne ölçüde uyulduğunu denetleyecek. Başbakanlık Müsteşarı Dinçer, sistemi şöyle özetledi: ?İlk etapta yapacağımız toplantıda her birimin ne ölçüde hedefleri tutturduğunu belirleyeceğiz. Belli performans kriterlerini ortaya koyacağız. İkinci etapta ise bu hedeflere uyanlara mükafat, uymayanlar için ise yaptırım getirilebilir.? Dinçer, aynı toplantıda 2005 için hedefler vereceğini ve bürokratlardan taahhüt alacağını sözlerine ekledi.

Bürokratlar, 2005'e girmeden verilmesi planlanan ?performans karnesi' için bugünlerde harıl harıl çalışıyor. Şu ana kadar yaptıkları çalışmaları listeleyen genel müdür ve daire başkanları, her bir iş için detaylı raporlar hazırlıyor. Bürokratlardan ayrıca kendi özeleştirilerini yapmaları da isteniyor.

Ömer Dinçer'in yapacağı performans toplantısında ter dökecek kurum ve birimler şöyle: ?Müsteşar yardımcıları, Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü, Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü, Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Güvenlik İşleri Başkanlığı, Dış İlişkiler Başkanlığı, Ekonomik ve Mali İşler Başkanlığı, Sosyal ve Kültürel İşler Başkanlığı, İdareyi Geliştirme Başkanlığı, Bilgi İşlem Başkanlığı, İnsan Hakları Başkanlığı, Bakanlar Kurulu Sekreterliği, İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı, Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı, Koruma Müdürlüğü, Tanıtma Fonu Kurulu Sekreterliği.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber