Haydar Baş'ın oyları yanlışlıkla nasıl patladı?

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 04 Nisan 2009 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Türkiye Partisi'nin (BTP) Şanlıurfa'da dördüncü olması şaşırttı. İddia: Seçmenler Bağımsız aday Fakıbaba ile partinin adındaki bağımsızı ve BTP ile DTP'yi karıştırdı

MESUT HASAN BENLİ

ANKARA - Şanlıurfa'da bağımsız aday Eşref Ahmet Fakıbaba'nın yarışı kazandığı belediye başkanlığı seçimlerinde Haydar Baş'ın genel başkanlığını yaptığı Bağımsız Türkiye Partisi'nin (BTP) dördüncü olması kafaları karıştırdı. İddia şu: Birçok seçmen BTP'nin ?Bağımsız'ı ile ?bağımsız aday Fakıbaba'yı; ?BTP' ile de ?DTP'yi karıştırdı.

29 Mart'taki seçimde Şanlıurfa'da Fakıbaba, 77 bin 997 oy alarak başkanlığı kazandı. Seçimde AKP ikinci, DTP'ye üçüncü olurken Türkiye genelinde varlık gösteremeyen BTP dördüncülüğe yerleşti. Aday bulmakta zorlanan ve son anda partiye üye bile olmayan emekli işçi Mahmut Demirci'yi aday gösteren BTP'nin aldığı 3 bin 861 oy herkesi şaşırttı. CHP adayının 775, MHP adayının 1932 oy aldığı Şanlıurfada, BTP'nin yaşadığı bu oy patlamasının nedenlerine ilişkin iki görüş ortaya atıldı

Fakıbaba'nın ekibi BTP'nin aldığı oyların önemli bir bölümünün ?Bağımsız' sözcüğünün karıştırılmasından kaynaklandığını savundu. DTP Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Ayhan, da BTP'nin bu kadar oy almasını ?Seçmenler, ?bağımsız'ları karıştırdı? diyerek izah etti. Ayhan, ?Geçen seçimde de benzer sorun yaşamıştık. Ben bağımsız adaydım. Benim yerime yine bağımsız olan İbrahim Tatlı'ya oy vermişlerdi? dedi.

Ayhan, DTP'lilerin bir kısmının da yanlışlıkla BTP'ye oy verdiklerini savundu: ?Oy pusulalarında partiler isim bildirmek zorunda. BTP tanınmayan bir aday gösterdi. Ama sürpriz şekilde büyük bir oy oranına ulıştılar. Biz DTP'lilerin yanlışlıkla BTP'ye oy verdiklerini düşünüyoruz.?

BTP adayı Demirci ise bu değerlendirmelere karşı çıkarak, alınan oy oranının kendi kişisel başarısı olduğunu savundu. Demirci, BTP üyesi olmadığını anlatarak, ?Bu başarının nedeni benim bire bir insanlarla konuşmamdan kaynaklı. Seçmen onlara samimi olarak konuşmamızı anladı. Hiçbir vaatte bulunmadık. Ne gücüm varki ne vaatte bulunayım. Parti üyesi değilim, ama BTP adaysız kalmasın, çünkü başka aday yoktu, aday oldum? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber