Fast-food gıdalar böbrek hastalığına davetiye çıkarıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2009 22:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketilen fast-food gıdaların böbrek hastalığına davetiye çıkardığını belirten İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Abdullah Aksoy, çocukların, böbreklerin başlıca düşmanı olan fast-food gıdalardan mutlaka uzak tutulması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de yaklaşık 50 bin böbrek hastası olduğunu, bunun yüzde 10'unu çocukların oluşturduğunu ifade eden Dr. Abdullah Aksoy, çocuk hastalarının sorunlarının erişkinlere göre çok daha fazla olduğunu söyledi.

Büyümenin etkilenmesi, çocukların eğitim süreci ve ailelerine bağımlı olmalarının sorunları artırdığını vurgulayan Aksoy, "Bu açıdan; bir çocuk böbrek hastası birkaç erişkin hastaya bedel olmaktadır. İdrar yapma ile ilgili sorunlar, idrarın kanlı gelmesi, vücutta şişlik olması böbrek hastalıkları başlıca bulgularıdır. Ateş nedeniyle tetkik edilen bebek ve çocuklarda, idrar incelemesiyle idrar yolu enfeksiyonları saptanıyor. Başağrısı nedeniyle tetkik edilen çocuklarda ise hipertansiyon belirlenebiliyor. Büyüme geriliği nedeniyle başvuran bazı çocuklarda böbrek hastalığı saptanıyor. Gündüz ve gece idrar kaçırma ya da taşa bağlı ağrı nedeniyle başvuranlar da oluyor." diye konuştu.

Günümüzde trafik kazaları dışında tüm hastalıkların genetik nedenle ortaya çıktığına işaret eden Aksoy, "Akraba evliliği de, bazı sessiz hastalıkların ortaya çıkması için fırsat oluşturuyor. Çocuklar yaşları küçük olsa da hastalıkları konusunda çok duyarlı ve bilinçli olabiliyor. Ancak ergenliğe yakın olanlar, önemli uyumsuzluk belirtileri verebiliyor ve kendileri için zararlı olabilecek davranışlara girebiliyor." şeklinde konuştu.

Hastalığı kabul edip, onunla yaşamayı ve mücadele etmeyi başaranların daha uzun süre ve daha mutlu yaşadığını kaydeden Aksoy, psikolojik desteğin de çocuğun kapasitesine uygun bir hayat oluşturulması için çok büyük bir önem taşıdığını dile getirdi.

Böbrek hastalığının ilerlemesinin diyetle de yavaşlatılabildiğine dikkat çeken Aksoy, hasta çocuklara ilaç tedavisi de uygulandığını açıkladı.

Aksoy, şöyle devam etti: "Böbrek hastası çocukların, bol bol taze sebze ve meyve tüketmeleri, kızartma, tuz ve beyaz şekerden ise mümkün mertebe uzak kalmaları gerekir. Aileler, marketlerdeki abur cubur reyonlarıyla ve zararlı fast-food restoranlarıyla kuşatılmış olan çocuklarının yeme-içme alışkanlıklarını mutlaka kontrol altında tutmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber