Meslek kursunda eğitim gören iki kişiden biri iş sahibi oldu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Nisan 2009 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, iş dünyasının öncelikli şikâyet konularından olan meslekî eğitim konusunda önemli ilerlemeler sağladı. Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre son altı yılda 156 bin kişi meslekî eğitimden geçirildi.

Bunlardan 52 bini istihdam garantili kurslarda eğitim gördü. Bu kurslarda eğitim alan kişilerden 30 bini ise iş sahibi oldu. 2002'den bu yana açılan kurs sayısı da 6 bin 700'ü geçti. Öte yandan İşkur, kendi işini kurmak isteyenlere de kurs veriyor. Şimdiye kadar bu konuda 45 kurs düzenlenirken 8 bin 54 kişi kendi işlerini kurmak için eğitim aldı.

Küresel krizle birlikte işsizlik, Türkiye'nin en önemli gündemi haline geldi. Kriz sebebiyle sayıları artan işsizler için çare arayışı sürüyor. Halen yaklaşık 3 milyon kişi işsiz. İş arayanların büyük kısmının 'niteliksiz eleman' olması ise sorunu daha da büyütüyor. İşkur'a kayıtlı olan işsizlerin yüzde 58'i ilköğretim, yüzde 30'u lise ve dengi okul, yüzde 12'si ise üniversite mezunlarından oluşuyor. Yine İşkur'un verilerine göre kriz sebebiyle işini kaybedenlerin yüzde 43'ü mesleki eğitimden geçmeyenlerden oluşuyor. İşsizlerin bu profili, meslekî eğitimin önemini ortaya koyuyor. Uzmanların da işsizlik için temel önerisi, meslekî eğitim.

Çalışma Bakanlığı, meslekî eğitimin başarılı sonuçlar verdiğini dikkate alarak bu alana yoğunlaşmaya başladı. Meslekî eğitim konusundaki en önemli adım, geçen yıl çıkarılan istihdam paketiyle atıldı. Kursların finansmanı için yasal düzenleme yapıldı. İşsizlik Fonu'na devletin sağladığı katkının yüzde 30'u, işsizlerin eğitimi için ayrıldı. Bu miktarı yüzde 50'ye kadar çıkarmaya ise Bakanlar Kurulu yetkili kılındı. Devletin fona yıllık 1,1 milyar TL'lik katkısının 350 milyon lirası işsizlerin eğitimi için kullanılmaya başlandı. İşsizlerin vasıflı eleman haline gelmesi ve sanayinin ara eleman talebine cevap verilebilmesini amaçlayan proje, Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerle işbirliği içinde yürütülüyor. 100 bin kişinin meslekî eğitimden geçirilmesi amaçlanıyor.

Meslekî eğitim programlarının koordinatörlüğünü ise yeniden yapılandırılarak aktif hale getirilen Türkiye İş Kurumu yürütüyor. Kurslara katılanlara günlük 12 TL cep harçlığı ödeniyor. 22 gün üzerinden hesaplandığında, her bir işsiz, kursa katıldığı için aylık 330 TL alıyor. Bu rakamın 266 lira olan işsizlik maaşının alt sınırından daha yüksek olduğu göz önüne alındığında kursların cazibesi ortaya çıkıyor.

İş Kurumu'na başvurular 350 bin arttı

Krizle birlikte işsizler, Türkiye İş Kurumu'nun kapısını daha çok çalmaya başladı. Daha önce eş, dost ve akraba aracılığıyla iş arayanlar, artık İşkur'a başvuruyor. Kuruma kayıt yaptırarak iş sahibi olmak isteyenlerin sayısı üç ayda 350 bin arttı. Krizin hissedilmeye başlandığı 2008'in Kasım ayında kuruma kayıtlı işsiz sayısı 906 binken bu sayı geçen ay 1 milyon 241 bine çıktı.

Adım adım meslek kursları

Türkiye İş Kurumu il müdürlükleri, hangi alanlarda kurs açılacağını özel sektörün taleplerini dikkate alarak belirliyor.

İşsizlerin bu kurslara katılabilmeleri için Türkiye İş Kurumu il müdürlüklerine başvuruda bulunmaları yeterli oluyor.

İl müdürlükleri, kursiyerlere, bilgi ve yeteneklerini dikkate alarak katılacakları kurs konusunda rehberlik de yapıyor.

Herhangi bir alanda kurs açılabilmesi için yeterli sayıya ulaşıldığında işsizlerin kurslara katılmaları için çağrıda bulunuluyor.

Yaklaşık 40 branşta verilen kurslar, 3 ile 6 ay sürüyor.

Kurslara katılanlara günlük 12 TL cep harçlığı ödeniyor.

İsa Yazar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber