'BDDK abi' mağduruz kurtar bizi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Nisan 2009 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kriz ortamında kredi kartı ve bireysel krediler konusunda zor duruma düşen vatandaşlar 'sektörün abisi' olan BDDK'nın kapısını çalıyor

Küresel kriz nedeniyle kredi kartı ve bireysel krediler konusundaki sorunları artan vatandaş, çareyi, 'sektörün abisi' olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kapısını çalmakta buldu. 2008 yılında BDDK'ya ulaşan 3 bine yakın şikayetten yüzde 33.5'le en fazla payı kredi kartları aldı. Kuruma 2006 yılında 476 şikayet gelirken, bu sayı 2007'de 585'e çıktı. Küresel krizle birlikte 2008 yılında ise BDDK'ya ulaşan kredi kartı şikayeti hızla artarak 939'a ulaştı. Kriz nedeniyle vatandaşların en çok şikayet ettikleri konu, yüksek temerrüt faizleri ve kart borcunun yeniden yapılandırılması oldu. Kredi kartı şikayetlerini ise yüzde 18.8 oranıyla bireysel krediler izledi. Söz konusu şikayet sayılarının, bu yılın ilk üç ayında da yüksek oranlara ulaştığı belirtildi.

MÜDAHALE EDEMEYİZ

BDDK'ya ulaşan şikayetlerin, yüzde 11.3'ünü mevduat şikayetleri, yüzde 4.4'ünü kurumsal krediler, yüzde 3'ünü çek sorunları oluşturdu. BDDK'nın faaliyet raporunda, vatandaşların şikayet konularına, bankacılık ve kredi kartları kanunlarını ihlal etmediği sürece müdahale edilemeyeceğine işaret edildi.

Krizle şikayetler değişti

FAALİYET raporunda, en fazla şikayet edilen kredi kartları konusundaki şikayet dağılımına da yer verildi. Buna göre krizin etkisi kredi kartı şikayet konularında da kendisini gösterdi. Geçen yıl kredi kartı ücreti ve komisyonlarına yönelik şikayetlerin oranı yüzde 36.9 olurken, bu oran düşerek yüzde 29.3'e geriledi. Önceki yıllarda çok az şikayet konusu olan yüksek temerrüt faizine yönelik şikayetler ve borçların yapılandırılması konuları artış gösterdi. Bu yöndeki şikayetin tırmanmasında, temerrüde düşen kart borcunun artması etkili oldu.

Deniz ÇİÇEK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber