O 112 görevlisine psikolojik yardım

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 10 Nisan 2009 08:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meltem ÖZGENÇ/ANKARA

Muhsin Yazıcıoğlu'nun da can verdiği helikopter kazası sonrası, muhabir İsmail Güneş ile telefon görüşmesi nedeniyle eleştirilen 112 görevlisi hakkında Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Müsteşar Yardımcısı Buzgan, elemanlarının kaza yerinin sinyallerden saptanması ve uyumaması için Güneş ile uzun konuştuğunu söyleyerek, "İşini iyi yaptı ama eleştirildi. Kendisine psikolojik destek verdik" dedi.

BÜYÜK Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile beş kişinin can verdiği kazadan sonra İHA muhabiri İsmail Güneş ile telefonda görüşen kadın 112 görevlisiyle ilgili eleştirilere, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan yanıtladı. Buzgan, kaza sonrasında Güneş ile konuşan 112 acil servis elemanına yöneltilen "Telefonun şarjını bitirdiği" eleştirileri de dahil, yaşananlarla ilgili şu bilgileri verdi: "Güneş'in telefonunu kapatmamasını, yer tespitinde ajantaj olacağı gerekçesiyle emniyet güçleri istemiş. Kazadan sonra İHA muhabiri Güneş ile 112'deki biri erkek, üç elemanımız görüşme yapmış. Basına yansıyan görüşmenin toplam süresi 20 dakika. İlk olarak Güneş 112'yi aramış ve 75 saniye konuşmuş.

Üç 112 elemanı görüşmüş

Cep numarası görünmediğinden, elemanımız numarasını sormuş, 'Sizi ararız' demiş. Sonra elemanlarımız aramış, ancak konuşmalar anlaşılmadığından telefon kapatılmış. Bu arada derhal 155 (Polis) ve 156'ya (Jandarma) haber verilmiş. Sonra 20 dakikalık görüşme gerçekleşmiş. 17.30'dan sonra haber alınamamış. İki numarayla görüşülmüş. 112'deki arkadaşımızın rahmetli Güneş ile yaptığı konuşmanın tamamı basına yansımadı. Burada görüyoruz ki, elemanımız işini eksiksiz yapmış. Güneş'e nasıl olduğunu sormuş, yarası varsa nasıl müdahale edeceğini söylemiş. Beraberindekileri sormuş. Güneşin üstüne bir şeyler almasını söylemiş, uyutmamaya çalışmış ve yer tespiti konusunda emniyet güçlerine yardımcı olmuş. İsmail Güneş bu arada helikoptere sıkıştığını söylemiş, arkadaşımız orada da kendisine yardımcı olmaya çalışmış. İHA muhabirinin daha sonra helikopterden nasıl kurtulduğunu bilmiyoruz.

Ne yazık ki bu kaza sonrasında 112'deki arkadaşımız çok eleştirildi. Ancak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, işin büyüklüğü, heyecanı karşısında, ufak tefek dil sürçmesi gibi eksiklikler olmakla beraber, arkadaşımız işini tam yapmış. Sağlık Bakanlığı olarak kendisiyle ilgilendik. Arkadaşımıza psikolojik destek sağladık. Bir süre için izin aldı. Bu konuşmaların basına yansımaması gerekiyordu.

Bu olayda eksiklik yok, ama her yerde böyle olaylara hazır olmak için eğitimlerimizi gözden geçireceğiz. Geçmişte 112'lerde değişik mesleklerden kişiler çalışıyordu. Şimdi ise lise mezunu acil tıp teknisyenleri ve teknikerleri çalıştırıyoruz. Bu arkadaşlarımız zaten eğitimli, ama onlara çağrı karşılama, yönlendirme, müdahale etme, hatta diksiyon dersleri veriyoruz."

Seyyar baz önerisi

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Buzgan, kaza yerinin uzun süre bulunamaması konusuna da şöyle bir öneri getirdi: "Türkiye'nin bazı bölgelerinin coğrafi koşulları çok zorlu. Bu nedenle GSM operatörleriyle görüşülerek, ihtiyaç duyulduğu an farklı noktalara seyyar baz istasyonları kurulmalı. Bu yer tayininde kolaylık sağlayacak, işimizi kolaylaştıracaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber